Heb je hier ooit een onderricht over gehoord? 1 van 4
Hallo allemaal,
Toen ik in 1979 op de Bijbelschool zat, was er een les over rechtvaardigheid. Er was ook een les over het leven van Christus. Er waren nog veel meer lessen, maar niet één daarvan leerde wat het Nieuwe Testament eigenlijk zegt dat het fundament van ons geloof is.
Jaren later, toen ik directeur van een Bijbelschool werd, en een cursus 'Fundamenten van ons geloof' aanbood als een verplicht vak, hadden de studenten geen idee waar het over ging. Er was wat gejammer en gekreun over het feit dat ze die cursus moesten volgen omdat ze dachten dat ze dat onderwijs niet meer nodig hadden.
In onze tijd vinden debatten en ruzies plaats, vriendschappen zijn verbroken, mensen zijn uit kerken gestapt vanwege discussies over die onderwerpen. Ik vraag me af, als deze leerstellingen geleerd zouden worden kort nadat iemand wedergeboren is, of we dan de argumenten zouden hebben die we om ons heen zien? Deze leerstellingen worden zelden gehoord in preken waar dan ook. Wat zijn die fundamentele doctrines?
Het Fundament: Hebreeën 6:1-3
"Laten wij dan, het begin van de leer van Christus nalatende, voortgaan tot de volwassenheid, en niet opnieuw het fundament leggen van de leer van 1) de bekering van dode werken, 2) het geloof jegens God, 3) de leer van dopen, 4) de handoplegging, 5) de opstanding der doden, 6) en van het eeuwige oordeel. En dit zullen wij doen als God het toestaat."
Bekering van dode werken, geloof in God, dopen, handoplegging, opstanding van de doden, eeuwig oordeel. Let op de progressie van bekering naar oordeel. Waarom worden deze niet algemeen onderwezen in de kerk?
Eén: Bekering van dode werken
De Bijbel interpreteert de Bijbel, wat betekent dat we moeten kijken naar de zinsnede "dode werken" om te begrijpen waar de schrijver van Hebreeën het over heeft. Een paar verzen later, in 9:13-15 gebruikt hij dezelfde term om iemand te beschrijven die zijn geloof plaatst in zijn inspanningen om tot God te naderen, in plaats van tot God te komen door het bloed van Jezus' offer.
Dode werken is dus vertrouwen stellen in een religieus systeem in plaats van het aanvaarden van redding uit genade door Jezus. Bekering is hier het berouw hebben van een leven van religieuze werken, die gedaan werden om indruk te maken op of toegang te krijgen tot God.
Twee woorden voor bekering
Wanneer we het NT lezen, of het nu in het Engels is of in een andere taal, dan gebruiken we alleen maar het woord ‘bekering’ voor alle gevallen waarin iemand van gedachten verandert of een verandering van hart heeft. Maar het Grieks is veel specifieker.
"Metanoian" is het grondwoord dat gebruikt wordt om te spreken van "bekering van dode werken". Het is een waarachtig en hartgrondig berouw. Het wordt gebruikt wanneer iemand een openbaring heeft dat hij God heeft beledigd, en hij reageert door een verandering van hart en denken te hebben. Het wordt gebruikt door Johannes de Doper in Mattheüs 3:2 wanneer hij mensen aanspoort zich te bekeren van dode werken om tot de Heer te komen. Het wordt gebruikt in 2 Corintiërs 7:10 om een "berouw dat niet zal worden berouwd" te beschrijven.
Er is een ander woord voor berouw, "metameletheis", dat berouw tonen betekent omdat men betrapt is, of omdat iemands plan niet werkte, of een ander gevoel van spijt. Het wordt gebruikt in Mattheüs 27:3 voor Judas die 'berouw had' omdat hij Jezus had verraden. Judas had geen berouw tegenover God, hij had "berouw over zichzelf", spijt dat het niet gelukt was. Spijt. Wroeging.
Wat verrassend is, dit is het woord dat wordt gebruikt van God in Romeinen 11:29: "De gaven en roeping van God zijn zonder berouw."
Het betekent dat God nooit spijt zal hebben dat Hij je begiftigd heeft. Hij zal geen emoties of gedachten hebben van spijt dat Hij Jezus voor jou stuurde. De gaven en de roeping die Hij voor je heeft - zelfs als het leven gebeurde terwijl je op weg was naar Zijn hoogste en beste - Hij zal nooit spijt hebben dat het niet gelukt is. Hij zal er nooit spijt van hebben dat Hij je geroepen heeft. Vanuit Zijn standpunt gezien zal Hij ons in de komende eeuwen nog steeds de rijkdom van Zijn goedheid jegens ons in Christus Jezus blijven tonen. Hij zal er nooit spijt van hebben.
Het eerste woord van berouw “metanoian” is het woord dat gebruikt wordt als fundament van ons geloof. Bekering van dode werken. Het heeft niets te maken met bekering van zonde, anders dan de zonde van het proberen om op eigen kracht bij God te komen. Zonde is precies dat. Maar waar het om gaat is bekering van religieuze formules. Het is een totale verandering van hart en richting, weg van door mensen gemaakte formules.
Van wat ik gezien heb, zijn veel christenen die denken dat ze volwassen zijn, nog steeds schuldig aan de zonde van dode werken. Zij leven volgens religieuze formules. Zij zijn moderne voorbeelden van Kaïn, die aan God offerde wat hij zelf had voortgebracht. Hij wilde tot God komen op basis van zijn eigen inspanningen - "Zie wat ik voor je gedaan heb!" - en werd afgewezen.
Godsdienstige werken maken van onze Vader de tegenstander, terwijl men tegelijkertijd tot Hem probeert te naderen. Het is een schizofreen christelijk bestaan. Niet in staat om God te vertrouwen omdat zij denken dat hun werken iets zijn wat Hij wil, terwijl Hij in werkelijkheid niet wil dat iemand uit eigen werken tot Hem komt. Als we eenmaal uit Zijn Geest geboren zijn, wordt van ons verwacht dat we uit dat Leven in liefde leven naar onze medemens, maar dat heeft niets te maken met het benaderen van God op onze voorwaarden.
Bekeer je van elke inspanning die gebaseerd is op eigen kracht, gebaseerd op angst, om dit of dat voor God te doen om dit of dat van Hem te krijgen.
Bekeer je van dode werken. Er was een vrouw die me vertelde, terwijl haar man stervende was aan een chronische ziekte en hij steeds meer zijn einde naderde, dat ze 65 uur per week vrijwilligerswerk deed in haar kerk in de overtuiging dat als ze voor God werkte, Hij haar man zou genezen. Pas nadat haar man gestorven was, realiseerde zij zich wat zij gedaan had en bekeerde ze zich daarvan.
"Bekering van dode werken, en van geloof jegens God, en een leer van dopen..." We gaan daar volgende week mee verder,
tot dan,
zegen,
John Fenn/wk/ak
www.cwowi.org en email me op [email protected]