Dag allemaal,
De Verenigde Staten zetten de laatste donderdag van november apart als een dag van Dankzegging aan God voor alles wat Hij heeft gegeven. Echter, in de loop der jaren in het oorspronkelijke dank brengen aan God vervangen door een meer algemeen “Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb” in de media en de populaire cultuur.
Ik weet dat deze boodschap naar duizenden gaat die buiten de VS wonen, maar sta mij de vrijheid toe om te delen wat verder gaat dan een boodschap voor een feestdag. Want ik wil graag iets delen over de ware betekenis van het woord ‘dankzegging’.
In 1Kor.11:24 zegt Paulus dat de Heer bij het Laatste Avondmaal:”..de dankzegging uitsprak, het brak en zeide: Dit is Mijn lichaam voor u…”
Het Griekse woord voor ‘dankzegging’ hier, is ‘eucharisteo.’ Dit komt van het woord ‘eucharist’ en heeft diverse achtervoegsels afhankelijk van of het gebruikt wordt als werkwoord, zelfstandig naamwoord of bijvoeglijk naamwoord: ia, eo of os.
Het komt van het woord ‘eu’ hetgeen ‘goed’ wil zeggen, zoals ‘het gaat goed met mijn ziel.’ Het woord ‘charis’ kunnen we erin zien, wat ‘genade’ is, als ook ‘charizomai’, wat wil zeggen ‘vrijgevig’ of ‘ genade die vrij gegeven is’.
Dit is de reden waarom Rooms Katholieken, Episcopaalsen (Anglicanen) en andere denominaties refereren aan het Avondmaal als het vieren van de Eucharisatie, oftewel Avondmaal.
Het idee dat dankzegging geworteld is in gemeenschap met God en geliefden, is precies wat dit woord, eucharist, communiceert.
OK, dus wat betekent het?
Zouden moderne Amerikanen eerste eeuw Grieks spreken, dan zou de populaire cultuur waarschijnlijk het woord ‘exomologeo’ gebruiken voor het woord Dankzegging, omdat het alleen betekent ‘erkenning geven’ en wordt in het NT ook als zodanig gebruikt.
Maar Jezus ‘sprak euchristeo’ bij Zijn Laatste Avondmaal, en dit openbaart de diepere betekenis voor jou en mij.
De bron van ‘goed’ en ‘genade/vrijuit gegeven’ openbaart dat het hart wat dank zegt, een genade binnenin heeft, een plaats voor allereerst de Heer, en richt die genade daarom terug naar Hem als we zeggen ‘het is goed’ en ‘ik geef vrijuit dankbaarheid’ aan U.
Dat wil zeggen dat het dankzeggen niet een daad is van het bedanken van een grotendeels onbekende en onzichtbare God die ‘daar ergens’ moet zijn. Die ons observeert vanuit de verte terwijl wij, los van Hem, voor ons feestmaal zitten, maar dankzegging komt voort vanuit ons binnenste, en gaat direct weer terug naar Hem.
Dankzegging in de bladzijden van het Nieuwe Testament openbaart het hart van degene die dank brengt als iemand die in gemeenschap met de Heer is, een hart dat de genade van God kent, en dat die genade terug geeft aan Hem, wetend dat Hij alle dingen goed heeft gemaakt!
Als voorbeeld
Het wordt vaak gezegd in een huwelijks ceremonie dat de beloften die een man en een vrouw aan elkaar doen voor God en de getuigen, gesproken worden vanuit een innerlijke genade, een innerlijke liefde dat heel natuurlijk zijn uitweg vindt in het maken van geloften aan elkaar, en met de vervulling van die beloftes in het huwelijks bed.
Op dezelfde manier, toen de Heer de dankzegging uitsprak, vloeide die genade vanuit de innerlijke genade in Zijn hart voor ons, onmiddellijk gedemonstreerd door de geloften van het breken van het brood en het geven van de wijn als symbolen van Zijn offer, vervuld door de daad van Zijn dood aan het kruis.
Als Hij niet allereerst die innerlijke genade had om vrijuit dankzegging te geven aan de Vader toen Hij het brood brak als teken van wat Hij zou gaan doen, zouden Zijn woorden van dank en het latere offer slechts een lege daad van gehoorzaamheid zijn geweest, een leeg omhulsel.
Het dankzeggen komt daarom voort vanuit een vast en zeker kennis hebben van de genade en het ultieme plan van God, in gemeenschap met Hem zijnde, en niet slechts een uitwendig gebed voordat we een maaltijd eten.
Als we tezamen komen met geliefden rondom de ‘Thanksgiving tafel’, en of we het realiseren of niet, reflecteren we dat Laatste Avondmaal en de Gemeenschap die de Heer had met diegenen die het dichtst bij Hem stonden in Zijn zwaarste strijd. Laten wij daarom ook allereerst met Hem gemeenschap hebben, en dan met onze geliefden, als we de genade en liefde teruggeven aan Hem met dankbare harten.
Het komt niet vaak voor dat ik hier iets deel wat ik ook behandel in een cd/MP3 serie, en het was ook niet mijn bedoeling om dit vandaag te doen, maar het onderwerp van dankzegging is zo’n deel van mij geweest deze afgelopen erg moeilijke maand, dat ik gewoon wilde delen waar mijn gedachten op gericht zijn geweest.
Bedankt een deel van mijn leven te zijn.
Zegen,
John Fenn
www.supernaturalhousechurch.org