Deconstructie van geloof 1/3
Hallo allemaal,
Velen van ons hebben bekende christelijke muzikanten, voorgangers en anderen 'van de Heer zien afvallen'. De moderne term hiervoor is 'deconstructie' of afbreken van hun geloof.
Bekende christenen die hun geloof hebben 'gedeconstrueerd' zijn onder andere: Marty Sampson, voormalig Hillsong aanbiddingsleider, Kevin Max van DC Talk, Derek Webb van Caedmon's Call, Michael Gungor (aanbiddingsleider).
Kevin Max (DC Talk) zei dat hij al tientallen jaren aan het “deconstrueren” is en dat hij nu “de Universele Christus” volgt, gelovend in de “aanwezigheid van het goddelijke in letterlijk alles en iedereen”.
Deconstructie: “Het proces van het ontmantelen van iemands geaccepteerde overtuigingen” (A.J. Swoboda in After Doubt)
Soms zijn de grenzen vaag
Soms denkt iemand die zijn geloof heeft gedeconstrueerd dat hij bezig is met een reformatie. Maar deconstructie van wat dan ook is het afbreken van een bestaande structuur, of het nu een gebouw is of iemands wandel met de Heer. Het is geen actief opnieuw vormen.
Reformatie is het opnieuw vormen van iemands overtuigingen. Dat is een normaal en goed proces.
Rapper Lecrae Tweette:
“Eén soort deconstructie houdt in dat je de Schriften gebruikt om ongezonde ideeën en praktijken te deconstrueren.” Dit is een goed en levenslang proces om onze gedachten te vernieuwen naar Gods wegen en waarheid.
Maar aan de andere kant, merkte hij op: “Veel millennials gebruiken de cultuur om de Schrift te betwisten. Dit leidt er vaak toe dat de cultuur prioriteit krijgt over de Schrift en helaas beginnen mensen zichzelf uit het geloof te deconstrueren. Men begint de Bijbel in twijfel te trekken omdat die niet strookt met de cultuur.”
Dit is moderne deconstructie:Meer geloven in de populaire cultuur dan in de Schrift of in wat zij weten dat de Heer is. Het is een toestand van verwarring van emoties en gedachten die leidt tot deconstructie van iemands geloof.
De Nederlandse hervormer Jodocus Lodenstein schreef in 1674: “De kerk is hervormd, en wordt altijd hervormd, door het Woord van God.”
Dat is de sleutel: gebeurt de deconstructie met het doel om iemands geloof opnieuw te vormen door het Woord van God, of alleen maar om het te deconstrueren? Ben je valse leer en dwaling aan het afleren en aan het vervangen door een juist en evenwichtig begrip, of ben je gewoon je geloof in de Heer en de Schrift aan het deconstrueren?
Populaire cultuur en deconstructie.
Als iemand zijn geloof deconstrueert door middel van de moderne cultuur, dan ziet hij de Bijbel als een instrument tot onderdrukking, ouderwets en wereldvreemd - niet de standaard van waarheid om te bestuderen en naar te leven.
Die weg bewandelen leidt dan tot het onvermijdelijke standpunt dat hun waarheid belangrijk is, niet het Bijbelse idee van waarheid. Iedereen heeft dus zijn eigen waarheid en mijn waarheid is misschien niet jouw waarheid.“Iedereen moet zijn eigen waarheid vinden” is herhaaldelijk gehoord in de populaire cultuur.
Met andere woorden, als je de Schrift neerhaalt als de uiteindelijke autoriteit, blijft er niets anders over dan een persoonlijke mening. Waarheid is wat elke persoon ervan maakt.
Objectieve waarheid versus subjectieve waarheid
Er is een lamp in de kamer.
Dat is een ware bewering. Het maakt niet uit of je niet in lampen gelooft, of niet gelooft dat de lamp in de kamer is. De lamp is in feite in de kamer. Iemand vindt het misschien niet leuk dat de lamp in de kamer staat. Ze houden misschien niet van de stijl van de lamp. Ze kunnen van mening zijn dat de lamp daar niet hoort te staan.
Maar het maakt niet uit wat ze denken of geloven, voelen of vinden; de lamp staat in de kamer. Dat heet objectieve waarheid.
Maar iemand moest de lamp daar neerzetten. Waarheid moet een waar-maker hebben. Iemand heeft de lamp daar neergezet en vervolgens is waargenomen dat de lamp in de kamer is. Deze twee elementen zijn nodig om objectieve waarheid te hebben. Waarheid beantwoordt aan de waar-maker.
Er is een lamp in de kamer. 1 + 1 = 2. Als je uit een raam springt zul je vallen. Iemand heeft de lamp daar neergezet. Wiskunde is het fundament dat 1 + 1 = 2 omvat. Zwaartekracht is de reden dat je valt als je uit een raam springt. Er is altijd een dieper fundament voor de waarheid, een waar-maker.
De populaire cultuur, zelfs onder christenen, definieert waarheid op een andere manier.
Als iemand zijn geloof deconstrueert, verwerpt hij de waarheid en de waarheidsmaker. Het individu is de waar-maker, daarom is alles waarvan hij zegt dat het de waarheid is, waar. Ze zullen over een (Bijbel)leer zeggen: “Wat waar is voor jou, is niet waar voor mij.” Dat heet subjectieve waarheid
Hierdoor kan iemand emotionele beslissingen nemen die alleen gebaseerd zijn op zijn meningen en gevoelens. Ze zullen de objectieve waarheid ontkennen omdat hun emoties het niet eens zijn met de overtuigingen van iemand anders.
Over de lamp
Bij subjectieve waarheid is de persoon zowel de waar-maker als de waarnemer die zegt dat iets waar is.
“Ik ben het er niet mee eens dat de lamp in de kamer staat.”
Zij zijn de waar-maker en bepalen wat waarheid is: “Ik wil geen lamp in de kamer” en “Ik hou niet van de stijl van de lamp.” Die 2 meningen vormen voor hen de waarheid, dus vinden ze dat ze gelijk hebben. Daarom is de lamp verkeerd.(subjectieve waarheid)
Toegepast op hun geloof in Christus, ontleden ze hun geloof omdat de Bijbel en de leer niet overeenkomen met hun gevoelens en meningen. Ze geloven leringen die onlogisch zijn en duidelijk verkeerd bewezen worden door de Schrift, gezond verstand en zelfs de wetenschap. Het is afgoderij, hun meningen boven de Schrift plaatsen; logica en objectieve waarheid opzij zetten, zichzelf boven alles verheffen.
Volgende week, Deconstructie vereist een crisis, en deconstructie gezien in het Nieuwe Testament.
Tot dan, zegen,
John Fenn/ak
http://www.cwowi.org en e-mail me op [email protected]