De wil van de Heer wordt het vaakst in de alledaagse routines van het leven gevonden. Daarom gebeurt het missen van Zijn wil ook in de alledaagse dingen van het leven.
We moeten Zijn wil gehoorzamen in het alledaagse, voordat we kunnen verwachten in de grote dingen van het leven geleid te worden. Dat kan zijn door jouw buurman lief te hebben, die onaangenaam en rommelig is en zo buiten je comfort zone, dat het je afschrikt als de Heer van je vraagt hem een bord met koekjes te brengen. Of om die roddelende collega voor een lunch uit te nodigen, of je mond dicht te moeten houden als iemand jou zo irriteert dat je zijn nek wel zou willen omdraaien…
In Handelingen 9:10-19 verschijnt de Heer aan Ananias en vertelt hem Saul van Tarsus de handen op te leggen, maar hij maakt bezwaar, en stelt dat Saul gelovigen arresteert en dat de Heer dus van hem vraagt zijn leven voor Hem te riskeren. Maar hij ging wel. Dit was zeker buiten zijn comfort zone, maar hij gehoorzaamde. Ananias groeide die dag een beetje in de Heer.
Dit is hoe de roep van God op een dagelijkse basis werkt, kleine beslissingen die, naar het lijkt, absoluut niets voorstellen.
Hoe krijgen wij een hart van liefde, zonder er iets voor terug te verlangen? Door een reeks schijnbaar kleine en onbeduidende beslissingen…
We hebben het voorrecht de vele kleine beslissingen te zien die Petrus maakte, en zijn keuzes hebben ook betrekking op keuzes die mensen vandaag de dag maken als zij de Heer volgen – of Hem missen.
De beslissingsmomenten waren:
Een: Petrus’ broer, Andreas, introduceert Petrus aan Jezus, die vervolgens profeteert dat zijn naam veranderd zal worden naar Peter, petros in het Grieks, een kleine steen. Johannes 1:41-42
Twee: Jezus gebruikte de boot van Petrus om vanuit te spreken en krijgt als beloning daarvoor een grote visvangst, zodat twee boten nodig waren om alle vis te kunnen vervoeren. Jezus nodigt Petrus uit Hem te volgen. Lucas 5:1-11
Drie: Jezus verblijft in het huis van Andreas en Petrus en Hij geneest Petrus’ schoonmoeder. Daarna geneest en bevrijdt hij allen die naar dat huis kwamen. Marcus 1:29-39
Vier: Jezus spreekt een moeilijk te begrijpen gelijkenis om scheiding te maken tussen hen die Hem om de verkeerde motieven volgen, en wie dat niet doen; velen verlaten Hem. Petrus blijft. Johannes 6:22-69
Vijf: Volgt op nummer vier: de spijziging van de 5.000. Petrus verklaart opnieuw dat Jezus de Zoon van God is, ongeacht wat anderen zeggen. Mattheüs 16:13-20
Zes: Petrus wordt door de duivel gebruikt, en probeert Jezus over te halen niet naar het kruis te gaan; Hij wordt berispt. Mattheüs 16:21-28
Zeven: Petrus verloochent de Heer drie keer en onmiddellijk daarna draait Jezus zich om en kijkt naar hem. Lucas 22:60-62
Er waren vast meer gebeurtenissen dan deze 7 die we in de evangeliën zien, maar bij elk van deze 7 zien we dat Petrus een keus moest maken, op een cruciaal moment in zijn leven; dat leidde ertoe dat hij dieper met Jezus betrokken raakte. Zo is dat ook voor ons. Toen Jezus tegen Petrus zei dat hij een visser van mensen zou worden, openbaarde Hij niet dat hij zo’n 35 jaar later een martelaarsdood zou sterven. Hij gaf Petrus de gelegenheid in zijn bestemming te groeien, Hij gaf hem kansen, waarin hij moest kiezen of hij dieper wilde gaan, of dat hij zich zou terugtrekken.
Eén: Petrus broer Andreas introduceert Petrus aan Jezus
Dit lezen we in Johannes 1:41-42, waar Andreas tegen zijn broer zegt: “Wij hebben de Messias gevonden.” Andreas brengt Petrus naar Jezus, die slechts zegt: “Gij zijt Simon, de zoon van Johannes, gij zult heten Kefas (Grieks: petros, een kleine steen).
Dat is alles – de sleutel is de bewering van Andreas dat zij de Messias gevonden hebben. Wat deed Petrus met die bewering? Wat deed jij toen iemand met jou over de Heer begon te praten? Petrus dacht erover na. De Joodse cultuur geloofde dat de Messias de Romeinen bovennatuurlijk zou verslaan en de grootsheid van Israël zou herstellen. Petrus moest zijn verwachtingen over de Messias onderzoeken, en wat het vinden van Hem voor zijn leven zou kunnen betekenen.
Jij en ik hebben hetzelfde gedaan – is die persoon soms gek? Alleen zwakke mensen hebben religie nodig. Hoe zou het zijn als ik in Jezus zou gaan geloven? Zou Hij mijn leven veranderen? Waarom heb ik God nodig in mijn leven? Ja, ik wil naar de hemel gaan, maar hoe kan ik dat nu van tevoren weten? Kom ik er pas achter als ik dood ga? Stel dat ik Hem wel ga volgen, wat houdt dat voor mijn leven in? Maakt Hij het beter of eindig ik in een psychiatrische inrichting?
Petrus had op dat moment niet door dat zijn reactie op de bewering van zijn broer, de koers van zijn leven zou gaan veranderen. Volgens Lucas 5:1-11 was Petrus een partner in een visserij – business dat tenminste 3 boten had – hij was een opkomende ondernemer.
Twee: Jezus leende de boot van Petrus om vanuit te spreken, en betaalt met een lading vis. Lucas 5:1-11
We weten niet precies wat de conclusie van Petrus was over Jezus, gebaseerd op de uitspraak van zijn broer. Maar als we Petrus daarna zien, is dat bij die wonderbare visvangst, nadat Jezus gesproken had en als reactie daarop valt Petrus op zijn knieën en zegt tegen Jezus, in vers 8: “Ga uit van mij, want ik ben een zondig mens, Here.” We zouden kunnen vermoeden dat Petrus het nodig had een wonder te zien, een bewijs dat Jezus degene was wie Andreas beweerde. Omdat hij een eigen bedrijf had, had hij vast niet de tijd op het platteland te dwalen om te luisteren naar wat deze Man te vertellen had. Hij werkte hard, had een gezin en een bedrijf.
Op dit moment realiseert Petrus zich dat Jezus de Messias is – net zoals wij dat op een bepaald moment geloofden. Toen Petrus zich bekeerde, was de reactie van Jezus, in vers 10: “Wees niet bevreesd, van nu aan zult gij mensen vangen.” Petrus was zich ineens bewust van zijn zondigheid en hij erkende dat – maar het antwoord van Jezus was “Wees niet bevreesd.”
Wees niet bevreesd
Dit is het moment dat een gelovige een discipel (leerling) wordt – je zondigheid zien, je gebrek, je leeg leven en de gruwel van dat alles – en de angst daarvan te ervaren. Een groot deel van het discipelschap proces bestaat uit het doormaken van vrees: De vrees voor iets nieuws. De vrees van ‘stel dat ik hem vergeef, maar hij reageert daar boos op?’ De vrees iets te delen waarvan je denkt dat het van God is, maar als dat niet zo blijkt te zijn, wat zal men zeggen? De vrees dat in liefde wandelen de indruk zou kunnen wekken dat ik zwak ben en geen ruggengraat heb.
Een discipel zijn is een leven leiden van voortdurend persoonlijke groei en inwendige verandering. Wij hebben geen idee hoe iedere kleine beslissing, ook al is het in vrees, ons naartoe zal leiden – dat gedeelte noemen we geloof. Petrus had geen idee dat die keuze om te geloven wat Andreas noemde over de Messias, ertoe zou leiden dat hij later de lamme geneest en de Schrift schrijft – Gods wil is te vinden in het alledaagse en het kondigt zich zelden aan.
Iemand maakt niet eenmalig in zijn leven de keus een discipel te zijn, die keus moet herhaaldelijk opnieuw gemaakt worden, bij iedere kleine beslissing om meer als Hem te worden.
Volgende week sluiten we dit af, tot dan,
zegen,
John Fenn
www.cwowi.org
mail naar [email protected]