ik zag een interview met een bekende actrice, waarvan bekend is dat ze christen is, en een paar dagen later een ander interview met een bekende zangeres die beweerde een christen te zijn – maar beide vrouwen vloekten tijdens het interview en vertelden over de wereldse kringen waarin ze zich begeven, als deel van hun levensstijl.
Op dat moment dacht ik: Het enige dat zij gedaan hebben, is Jezus aan hun leven toevoegen, maar ze willen Hem niet om door Hem veranderd te worden – maak alsjeblieft de kwaliteit van mijn leven beter, zolang dat niet te moeilijk is of verandering vereist van mij.
Toen mijn vrouw en ik daarentegen tot bekering kwamen, vroegen we Jezus niet in ons leven te komen om de kwaliteit van ons leven te verbeteren – nee, we wilden dat Hij ons zou veranderen en ons zou gebruiken zoals Hij dat zou willen.
We wilden Hem en Zijn veranderingen in ons zo zeer, dat we vrienden kwijtraakten en wij ons daar om hen verdrietig over voelden. Wij gaven opleidingen en zakelijke kansen op, want die dingen verbleken vergeleken bij het kennen van de Vader en de Heer en in de jaren daarna hebben we herhaaldelijk zakelijke kansen afgewezen, die ons aards rijk, maar hemels arm gemaakt zouden hebben.
Vandaag zien we deze worsteling in het lichaam van Christus – zij die Jezus in hun leven willen, maar slechts in die mate dat Hij hen niet uitdaagt of van hen vraagt te veranderen, in tegenstelling tot hen die hun hele zijn naar Hem brengen en Hem vrij spel geven hun leven te veranderen, dingen weg te nemen, te groeien in Hem, ongeacht de kosten.
Dezelfde dingen zien we als we keizer Constantijn vergelijken met Patrick van Ierland
In het jaar 313 na Christus, ruim 200 jaar nadat de apostel Johannes gestorven was, tekende keizer Constantijn het Edict van Milaan, wat het christendom legaliseerde. Het is belangrijk op te merken dat het Edict van Milaan niet alleen tolerantie gaf voor christenen, maar voor iedereen die een god wilde aanbidden, ongeacht welke godheid dat was.
Constantijn bekeerde het Romeinse Rijk niet tot Jezus; Hij bracht Jezus in het Romeinse Rijk. De aanbidding van de Romeinse goden en godinnen bleef zonder onderbreking bestaan, naast het aanbidden van Jezus. Rome wilde Jezus, maar alleen in die mate dat Hij niet van hen zou eisen andere afgoden op te geven.
Zo zijn veel christenen ook; ze zeggen van Jezus te houden, maar ze houden slechts in zoverre van Hem als Hij niet van hen verlangt zich te verootmoedigen, te groeien, te veranderen, en/of Hem te gehoorzamen. Als ze beledigd zijn of als hun mening aangevallen wordt of als iemand iets doet waar ze het niet mee eens zijn, geeft Hij hen een kans te groeien, maar dat willen ze niet en in plaats daarvan rechtvaardigen ze hun daden door die ander de schuld te geven.
Ze willen dat Jezus hun gebeden beantwoordt, gunst verleent, in hun noden voorziet, maar als Hij van hen vraagt iemand te vergeven, of iets te doen aan die bitterheid, of om in liefde en geduld te wandelen, dan keren ze zich daarvan af, snijden vriendschapsbanden door, weigeren te praten, te mailen of te sms’en, opdat er verzoening kan plaatsvinden.
Zolang Jezus niet aan hun vleselijkheid en onvolwassenheid komt (hun goden en godinnen), is Hij welkom.
Laat mij jou voorstellen aan Patrick van Ierland
Patrick had slechts 30 jaar een bediening in Ierland, ongeveer van 431 tot 461 na Christus. Over het algemeen wordt hij beschouwd als de eerste zendeling sinds de apostelen! En nog iets opmerkelijks:Toen hij in 461 na Christus stierf, brokkelde het Romeinse Rijk af en werd een chaos, terwijl Ierland uit de chaos oprees, naar vrede en veiligheid, alles dankzij hem. Wat deed Patrick dat Constantijn niet gedaan had?
Constantijn bracht Jezus in de Romeinse cultuur;
Patrick bracht Ierland in Jezus’ cultuur
Alles wat Hij leerde kon teruggevoerd worden naar God als de Schepper van de mens, de natuur en al het goede, waarbij de mens verantwoording schuldig is aan Hem. Iedere beslissing als zodanig, waarbij mensen betrokken zijn, moet genomen worden met dat in het achterhoofd. Hij liet zien dat een christen moedig, eerlijk en een persoon van vrede is, zelfs als hij gevaar loopt vermoord te worden; God kennen en geloof hebben houdt in dat Hij uiteindelijk alle dingen recht maakt.
Toen de leiders van een stam een nabijgelegen stam wilde aanvallen en tot slaaf maken, stond Patrick op en liet hen de Schrift zien. Vanuit de brief aan Filemon toonde hij hen dat alle slaven mensen zijn die door God geschapen zijn en dat slavernij daarom verkeerd is. Zijn fundament en al zijn onderwijs was gebaseerd op God als Schepper en dat al het lijden slechts tijdelijk is; dat Hij de Grote Rechter van iedereen is en aan het eind alles recht zal maken.
Hij leerde hen dat zij door God geschapen zijn en dus van nature sommige van Zijn eigenschappen in zich hebben en in hun cultuur, die zij zo bewonderen, zoals loyaliteit en genereus leven. Dit betekende dat zij een levensstijl van die kwaliteiten zouden kunnen hebben als zij met God zouden wandelen, en dat Hij zelfs nog meer van die kwaliteiten naar buiten kan brengen – als een levensstijl die van harte aan Hem toegewijd was.
He nam het goede van hun cultuur en verbond die eigenschappen aan de goedheid van God, en binnen 30 jaar had Ierland zijn oude goden en godinnen verworpen en werd Ierland een natie die de levende God diende.
De vraag voor iedereen die met een gelegenheid tot groei geconfronteerd wordt: Zijn wij een Constantijn of een Patrick?
Als wij door een vriend beledigd worden en we weten dat Jezus wil dat wij die persoon vergeven en doen wat nodig is om die relatie te herstellen, wat doen we dan? Brengen wij die pijn naar Hem om het te verwerken en leggen we onze boosheid en het niet willen vergeven aan de voeten van het kruis, zoals Patrick dat zou doen, of houden we die bitterheid vast, net als de andere goden in ons leven en gaan we gewoon door met ons leven, zodat afgoden en Jezus naast elkaar bestaan, hetgeen Constantijn zou doen?
Koesteren we zonde in ons hart en laten we Jezus alleen binnen zolang Hij ons niet uitdaagt, of hebben wij de integriteit om genadeloos eerlijk met onszelf en Hem te zijn en brengen wij onszelf naar Hem om ons te veranderen?
Opgroeien of achterop raken
We houden van Jezus als we Hem mee kunnen nemen in die fantastische reis dat ons leven is – onze geweldige baan, ons prachtig huis en onze buurt, onze gemeenschap en kerk – is Jezus niet geweldig, vrienden? Maar staan we Hem toe onze harten, motieven en gedachten te veranderen in Zijn hart, Zijn motieven en Zijn gedachten?
Als het kerk comité een kleur voor het tapijt uitkiest die ik niet mooi vindt – wel, we hebben recht aanstoot te nemen omdat die donkerrode kleur gewoon te donker is!
Ik zoek anderen op die het met mij eens zijn en dan vragen we oudste Jim om onze pastor te worden en dan gaan we het gebouw van de Zevende Dag Adventisten huren, die hun gebouw toch niet gebruiken.
Of brengen we ons hart naar Jezus, zoals Ierland dat deed?
Als jouw vriend tegen je zegt dat het nu niet uitkomt met je te praten, omdat hun leven op dat moment vol stress is en ze jouw onbeduidende probleempjes even niet kunnen aanhoren, dan heb je toch het recht aanstoot te nemen, nietwaar Jezus? En dat noemt zich nog wel mijn vriend! Hou je die aanstoot en boosheid vast, evenals die andere afgoden in jouw hart, zoals het Rome van Constantijn deed, of breng jij je hele wezen naar Jezus, zoals Ierland deed, onder Patrick?
Vat je het persoonlijk op als iemand betwist wat jij gelooft, en als ze het niet met jou eens willen zijn, eindig je die relatie dan of kies je ervoor je te richten op al die andere dingen over Jezus en de Vader God waar jullie het samen wel eens over zijn? Loop je weg van een relatie met iemand die je over 10.000 jaar van nu nog zult kennen, omdat jullie het in bepaalde gebieden niet met elkaar eens zijn, wat jouw afgoderij van jezelf en jouw overtuigingen onthult, of geef je jouw afgod op en behoud je een vriend? Constantijn of Patrick?
Laat dit onderscheid bij je blijven en zoek die dan in anderen – je kunt het besluitvormingsproces in hen zien werken – de afgodendienaars die de weg van Constantijn kiezen, springen eruit, evenals zij die de weg van Patrick kiezen.
Velen laten liever de afgoden in hun ziel zij aan zij met Jezus bestaan dan heel en puur en volwassen in Christus te zijn – dat is gewoon te moeilijk. Ze houden van Jezus, jazeker! Ze zullen naar de hemel gaan, maar zoals Paulus tegen de Korintiërs* zei waar nijd en twist was en die als onveranderde mensen leefden…ze zullen gered worden, maar als door vuur, want hun leven is niet meer geweest dan hout, hooi of stro.
*1 Korintiërs 3:1-15
Rome stortte ineen toen het Jezus liet bestaan naast de andere afgoden, wat een type is van de ineenstortende conditie van iemands ziel als zij hun afgoden zij aan zij naast Jezus laten bestaan. Ierland daarentegen steeg tot heelheid en liet ons daarmee zien dat als wij ons leven naar Jezus brengen, het resultaat heelheid is.
Constantijn of Patrick?
Volgende week een andere gedachte…tot dan,
Zegen,
John Fenn
www.cwowi.org
mail naar [email protected]