Rosh haShanah uitgelegd, Yom Kippoer, Loofhuttenfeest – Deel 1
Het Joods Nieuwjaar, Rosh haShanah ligt voor ons. Het wordt ook wel genoemd ‘Yom Teruah’ (Dag van het Ontwakend Bazuingeschal) en dit feest begrijpen, is de sleutel tot het begrijpen van de laatste dagen, van de ‘opname’ van de gemeente, en van nog veel meer.
Want op deze dag, op Rosh haShanah, wordt er op een bazuin geblazen om de rechtvaardige doden te doen ontwaken. Dit ‘geheimenis’ zoals Paulus dat in zijn eerste brief aan de Corinthiërs laat zien (15:39-55) is dat zij, die op dat moment leven, ook veranderd zullen worden en verheerlijkte lichamen zullen hebben. En tezamen met de rechtvaardigen die al gestorven waren, zullen zij de Heer ontmoeten. Dat was het geheimenis, dat wij die leven, ons zullen voegen bij de rechtvaardige doden, want in het Judaïsme wordt niet vermeld dat de rechtvaardigen die leven, veranderd zullen worden.
Wat mij verbijstert, is dat zoveel christenen hun theologie over de opname gebouwd hebben, zonder enige kennis van Rosh haShanah te hebben – wat is wat Paulus leerde. Dat heeft tot heel veel fouten geleid, dus deze serie gaat over de 3 herfstfeesten, zodat we de Schrift en het grotere geheel kunnen begrijpen; wat God aan het doen is, zal doen, en ons aandeel daarin.
We sluiten het jaar 5778 af
Dit jaar (2018) vindt Rosh haShanah plaats op 10 September op onze kalender. Op de Joodse kalender is het Tishri 1 en begint het jaar 5779. Het is het Joods Nieuwjaar, waarin men viert, volgens oude traditie, dat de wereld geschapen werd.
Yom Kippoer, de Verzoendag, is 10 dagen later, op 19 September op onze kalender, of Tishri 10 op de Hebreeuwse kalender. Deze 10 dagen, vanaf het begin van Rosh haShanah op Tishri 1, tot het begin van Yom Kippoer, op Tishri 10, worden Heilige Dagen genoemd.
Deze 10 dagen beëindigen een tijd van verootmoediging van 40 dagen, dat op de maand Elul 1 begonnen is (12 Augustus dit jaar).
Die 40 dagen van verootmoediging worden ‘teshuvah’ genoemd (Hebreeuws: terugkeer) dat op Elul 1 begint, 40 dagen voor Yom Kippoer. Gedurende deze 40 dagen keren de Joden hun hart en denken naar de Heer; naar iedereen die zij dat jaar onrecht hebben aangedaan en in nederigheid bereiden ze hun hart voor op Rosh haShanah, wat de dag van oordeel is voor gelovigen in de God van Israël en voor de Verzoendag (Yom Kippoer) wanneer hun zonden vergeven worden.
Wat gebeurde er op Rosh haShanah?
Rosh haShanah is de enige van de 7 Bijbelse feesten dat op nieuwe maan begint, als er dus geen maan is. De andere 6 feesten beginnen op volle maan, maar Rosh haShanah begint als de maan verborgen is. Psalm 81, en vers 4 in het bijzonder, wordt dan gelezen: “Blaast de bazuin (shofar) op de nieuwe maan, op de afgesproken tijd, op onze feestdag.”
Later zal de reden hiervoor in detail uitgelegd worden, maar het beeld is dat de maan altijd een type van de gelovigen is, wat als zodanig in het Judaïsme erkend wordt, omdat de maan geschapen werd om in de nacht te regeren (Genesis 1:16). Wij weten ook dat de maan geen licht van zichzelf heeft, maar het licht van de zon reflecteert…
De reden dat Rosh haShanah begint als de maan verborgen is, is omdat het ontwakend bazuingeschal veroorzaakt dat de gelovigen in de Messias in Hem verborgen worden. Gedurende deze tijd worden zij beoordeeld en ontvangen ze beloningen, de Messias wordt gekroond en er wordt feest gevierd – dit alles in de hemel, terwijl de aarde door een tijd heengaat die ‘Jacob’s Benauwdheid’ genoemd wordt.
In de Talmut is de term die zij gebruiken voor deze gebeurtenis van de Teruah, het Ontwakend Bazuingeschal, Yom HaKeseh, wat de Dag van Verbergen betekent. Paulus bevestigt dit in Colossenzen 2:16-17, waar hij zegt dat de nieuwe maan een ‘schaduw is van hetgeen komen moet’. Volgende week meer hierover.
De oorspronkelijke bazuin
Het wordt gezegd dat de oorspronkelijke bazuin de rechter ramshoorn is van de ram die in een struik gevangen zat, toen Abraham op het punt stond zijn zoon Isaac te offeren; dus het werd gebruikt als een ontwakende bazuin (Hebreeuws: Teruah). Rabbi Eliezer (Pirke De-Rabbi) schreef rond 700 AD dat men al lang begreep dat de linkerhoorn van Abrahams ram op de berg Sinaï geblazen werd, in Exodus 19:13 en ‘eerste hoorn’ of ‘eerste bazuin’ genoemd werd. De rechterhoorn van Abraham’s ram wordt ‘de laatste bazuin’ genoemd en wordt geblazen op het Ontwakend Bazuingeschal. Hier verwees Paulus naar toen hij ‘de laatste bazuin’ noemde, in 1 Corinthiërs 15:52. Als de lezer de betekenis van Rosh haShanah niet kent, zal hij de betekenis hiervan missen.
Dit kan deels de reden zijn dat Hebreeën 11:17-19 zegt dat Abraham Isaak ‘bij wijze van spreken’ teruggekregen heeft. De ramshoorn, de ‘laatste bazuin’ duidt het offer aan, het oordeel en het opwekken der doden.
Dit is belangrijk
Volgens Rabbi Se’adiah Gao (892-942 AD), zijn er 10 betekenissen van de hoorn:
1- Het is het begin van de schepping. 2- Het is de eerste dag van de 10 dagen van verootmoediging. 3- Om ons te herinneren aan Exodus 19:1-25, waar het geluid van de shofar klonk om zowel te verkondigen als te waarschuwen ‘alles wat de Here gesproken heeft, zullen wij doen’.
4- Om Israël aan de woorden van de profeten te herinneren, die vergeleken werden met het klinken van de bazuin als een waarschuwing aan de wachters, om acht te slaan. 5-Om te herinneren aan de vernietiging van de tempel en het blazen van de trompetten van de vijand. 6- Om te herinneren aan Izaak, die vastgebonden was en zijn leven offerde aan God, en aan het ram dat in zijn plaats geofferd werd. 7- Om ons eraan te herinneren angst en beven te voelen, zoals Amos 3 zegt “Wordt de bazuin in een stad geblazen, zonder dat de inwoners opschrikken?” 8- Om ons te herinneren aan de Dag des Oordeels, zoals Zefanja 1 zegt “Die dag is een dag van verbolgenheid, een dag van benauwdheid…een dag van bazuingeschal…”
9- De verstrooiing van de Joden te gedenken en ons verlangen naar een toekomstige inzameling, zoals gezegd is dat er een shofar op die dag zal klinken en zij die verspreid waren, zullen terugkeren”. (Jesaja 27)
10- Om ons geloof in een toekomstige opstanding in herinnering te brengen, zoals Jesaja 18 zegt “Alle inwoners der wereld en bewoners der aarde, wanneer men de banier opheft op de bergen, zult gij het zien, en wanneer men de bazuin blaast, zult gij het horen…”
Waarom het belangrijk is: Wat wordt er gemist?
Dat element van oordeel, van verootmoediging en berouw, van sombere reflectie is wat een groot deel van de christelijke cultuur mist; men zoekt links en rechts naar tekenen voor de spoedige terugkomst van de Heer. Men ziet het blazen van de shofar alleen als een ontsnappen aan de wereld, zich niet realiserend dat het tevens de rechterstoel van Christus is – ja, de bruiloft van het Lam volgt – maar het is voor ons een oordeelsdag, volgens Rosh haShanah. Volgende week daar meer over.
In liturgie over Rosh haShanah alsmede in de Talmud (boek over Joodse ceremonie en wetten, door de eeuwen heen samengesteld door Rabbi’s), Rosh haShanah wordt ook genoemd Yom haZikkaron, wat ‘Gedenkdag’ betekent. Zo wordt het door God genoemd, toen Hij het feest gaf, in Leviticus 23:24: “…een gedenkdag (zikkaron) aangekondigd door bazuingeschal, een heilige samenkomst.” God noemde het een Gedenkdag, waarom?
Op Rosh haShanah opent God een boek, een gedenkboek, zoals we kunnen lezen in Maleachi 3:16: “Dan spreken zij die de Here vrezen, ieder tot zijn naaste: De Here slaat er acht op en luistert. Er is een gedenkboek geschreven voor Zijn aangezicht, en voor wie de Here vrezen en wie zijn Naam hoogachten.”
Dit was heel veel informatie om te verwerken, maar ik bouw een fundament, zodat ik kan uitleggen wat Paulus zei in 1 Corinthiërs 1 & 2 Thessalonicenzen; wat en waarom wij het boek Openbaring hebben, en over het Loofhuttenfeest, de enige van de 7 feesten die God gaf dat elk jaar gevierd zal worden, 1,000 jaar lang.
Maar volgende week…over die bazuin, de volgorde van de gebeurtenissen, WANNEER het zal komen…en meer.
Tot dan, zegen!
John Fenn
www.cwowi.org
[email protected]