Ik hoop dat mijn serie over het Feest der Bazuinen teksten bij elkaar brengt die voordien stukken van een puzzel waren die niet leken te passen, maar dat nu wel doen. Vandaag gaan we verder met die stukjes van de puzzel, want in het Feest der Bazuinen vindt de kroning en de bruiloft van de Messias plaats.
De bruiloft van de Messias
Openbaring 19:1-14 laat ons het Bruiloftsmaal in de hemel zien en de wederkomst van Jezus:
“En ik hoorde als een stem van een grote schare en als een stem van vele wateren…..zeggende: Laten wij blijde zijn en vreugde bedrijven en Hem de eer geven, want de bruiloft des Lams is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. En haar is gegeven zich met blinkend en smetteloos fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de rechtvaardige daden der heiligen. En Hij zeide tot mij: Schrijf, zalig zij die genodigd zijn tot het bruiloftsmaal des Lams…”
“En ik zag de hemel geopend, en zie een wit paard, en Hij die daarop zat, wordt genoemd Getrouw en Waarachtig en hij velt vonnis en voert oorlog in gerechtigheid…en de heerscharen die in de hemel zijn, volgden Hem op witte paarden, gehuld in wit en smetteloos fijn linnen…"
De sleutel is het fijne linnen, wit en smetteloos, wat gegeven wordt aan hen die in de hemel deelnemen aan het Bruiloftsmaal EN het wordt gedragen door hen die Jezus vergezellen bij Zijn wederkomst – het zijn dezelfde mensen.
Wij die deelnemen aan het Bruiloftsmaal keren met Hem terug, omdat Jezus terugkomt om Zijn heerschappij op de aarde te vestigen, en 1 Korintiërs 6:3, Hebreeën 2:5 en 6:5, en Openbaring 20:6 vertellen ons dat zij die bij de eerste opstanding zijn (Feest der Bazuinen) 1000 jaar met Christus op aarde zullen regeren in een opgelegd rechtvaardig tijdperk, regerend door de gaven van de Geest.
De kroning en bruiloft van de Messias in het Feest der Bazuinen
Het concept van ‘Ha Melech’ wat ‘de Koning’ betekent, en de kroning en bruiloft van de Messias, zijn samen verpakt in het Feest der Bazuinen. De doden in de Messias en hen die leven en veranderd worden, worden veranderd en zijn met de Messias voor een reden verborgen.
De reden is dat zij die in de Messias zijn, Zijn verloofde zijn en nu komt de Bruidegom voor Zijn bruid, want de bruiloft vindt in de hemel plaats.
De bruiloft van de Messias – begrijp de verloving
In die tijd duurde een bruiloft 7 dagen, zoals dat ook nu soms nog is bij Joodse bruiloften. De 7 daagse viering is een profetisch type van een toekomstig Bruiloftsmaal, waar iedere dag voor een jaar staat, dus een viering in de hemel die 7 jaar duurt. Dus moeten we Openbaring 19 niet zien als iets dat even kort plaatsvindt, waar we slechts een snelle hap zullen krijgen om Hem vervolgens te vergezellen bij Zijn wederkomst.
Openbaring 19 is informatief, een weergave van wat plaats gevonden heeft in de hemel, terwijl er andere dingen gebeurden op aarde. Het moet begrepen worden in de context van het Feest der Bazuinen, waarvan we weten dat het een viering van 7 jaar is, en niet een snelle lunch even voordat Hij terugkeert.
Op dit moment bevinden wij ons in de verlovingstijd. We zijn nog niet ‘getrouwd’ met God. De voltrekking van het huwelijk zal plaatsvinden als we hier weg gaan en we het bruiloftsmaal van het Lam vieren in de hemel, wanneer de bruidegom komt om Zijn bruid te halen.
Als een aanstaande bruidegom een jonge vrouw een huwelijksaanzoek wilde doen, ging hij naar haar huis om met haar vader te praten. Hij nam 3 dingen mee naar haar huis: En grote som geld om de prijs voor de bruid mee te betalen, de ‘bruidsschat’: een verlovingscontract dat Shitre Erusin genoemd wordt, en wijn.
ALS de vader toestemming gaf, werd de jonge dame geroepen en als zij erin toestemde, dronk zij de beker met wijn. Het contract werd getekend, de prijs voor de bruid werd betaald, en dan waren ze verloofd en zou er een scheiding nodig zijn in het geval men de verbintenis zou willen verbreken – maar men voltrok het huwelijk nog niet, dat gebeurde pas tijdens de 7 daagse viering van de bruiloft.
Wat Jezus zei
De bruidegom zei dan tegen zijn bruid: “In mijn vaders huis zijn vele ruimtes, en ik ga heen om jou een plaats te bereiden, zodat jij ook kunt zijn waar ik ben.”
Jezus sprak die woorden uit de verlovingsceremonie in Johannes 14:1-2 tegen Zijn discipelen: “In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen*, want Ik ga heen om u plaats te bereiden; en wanneer ik heengegaan ben en u plaats bereid heb, kom Ik weder en zal u tot Mij nemen, opdat ook gij zijn moogt, waar Ik ben.” (*Het woord ‘woningen’ staat niet in het Grieks, maar werd door de King James vertalers toegevoegd (mansions – herenhuis), zodat koning James zou denken dat hij een grote woning in de hemel zou krijgen. Hier wordt het Griekse woord ‘verblijfplaats’ of ‘woning’ gebruikt. Hetzelfde woord als in 14:23)
In de regio’s waar huizen van leem worden gemaakt, kan men heel eenvoudig een extra ruimte bijbouwen, en dit ging de bruidegom doen tot aan de dag dat zijn vader verklaarde dat de voorbereidingen klaar waren. De kamers voor de bruid en bruidegom waren gereed, en dan gaf de vader de opdracht aan de bruidegom om zijn bruid te halen.
In die tijd was de reactie van de bruidegom over de tijd dat hij dacht dat zijn vader toestemming zou geven: “Van die dag en van die ure weet niemand, maar de vader alleen,” wat Jezus uit de context van een verloving haalde, in Mattheüs 24:36
(Sketches of Jewish Social Life, Edersheim)
Zodra de aanstaande bruid het contract getekend had, was het voor haar de tijd haar bruidegom te leren kennen en te leren hoe een vrouw te zijn. Dit is een prachtig beeld van ons discipelschap in Christus: Hem iedere dag beter te leren kennen en onszelf voor te bereiden om op een dag bij Hem te zijn, bij het bruiloftsmaal. Al deze dingen horen bij het Feest der Bazuinen, dus iedere referentie in de evangeliën en brieven, verwijst naar dit feest.
Nu zie ik het
De discipelen begrepen wat Jezus bedoelde, in Johannes 14, toen Hij zei dat Hij een plaats voor hen ging bereiden. Zij begrepen ‘niemand weet het, alleen Mijn Vader’ in Matth. 24, maar wij missen dat omdat we het Feest der Bazuinen niet kennen.
En toen Paulus in 1 Korintiërs 6:20 zei: “Want gij zijt gekocht en betaald. Verheerlijkt dan God met uw lichaam,” en idem dito in 7:23. Zij begrepen zijn verwijzingen naar de verloofde die gekocht was met een prijs, en haar verwachtte trouw aan de bruidegom.
De context van een verloving komt ook aan bod in Jacobus 4:4: “ Jullie zijn als ontrouwe vrouwen, flirtend met de glamour van deze wereld, en niet beseffend dat als je de wereld lief hebt, je een vijand van God bent geworden!” Een verloofde vrouw werd als getrouwd beschouwd, daar er een scheiding nodig was om de verbintenis te verbreken, zoals je dat zult herinneren in het geval van Jozef en Maria, in Mattheüs 1:19 (Philips vertaling).
Al deze verwijzingen naar een verloving, het gekocht zijn met een prijs, tot het trouw zijn, zien we bij het Feest der Bazuinen en de bruidegom die voor Zijn trouwe en zuivere bruid komt. En zoals een infomercial op TV zegt ‘Maar wacht, er is nog meer…’
Het Bruiloftsmaal is daarom…
En nu begrijpen we dus ook de dubbele betekenis van het avondmaal, omdat de beker van het verbond door de bruid gedronken werd tijdens de verlovingsceremonie.
De beker van het verbond drinken hield in dat ze niet alleen zijn huwelijksaanzoek accepteerde, maar ook dat ze verwachtingsvol uitzag naar het huwelijk en zich daarop voorbereidde. Uitziend naar de dag dat hij voor haar komt om met haar naar het huwelijksfeest te gaan. Paulus zei dat als wij het avondmaal vieren, wij dat doen
tot Zijn ‘gedachtenis’ en ‘totdat Hij komt,’ wat een verwijzing is naar het Feest der Bazuinen, daar de Messias voor Zijn bruid komt. (1 Cor. 11:26)
Daarom vieren we het Laatste Avondmaal niet alleen als iets dat je met Pasen doet, Zijn dood gedenkend, maar we kijken ook uit naar Zijn wederkomst, omdat we Zijn verloofde zijn, gekocht met een prijs. Telkens als we het avondmaal vieren, verbinden we onszelf aan Hem en verzaken we al het andere, bewaren we onszelf getrouw aan Hem alleen, tot aan het avondmaal van het Lam!
Het heeft allemaal met het Feest der Bazuinen te maken
Nu herkennen we in de Bijbel de vele verwijzingen naar dit geweldige feest der Bazuinen! Van Jezus, die woorden uit de verlovingsceremonie gebruikt over het bereiden van een plaats voor ons, tot aan Zijn referentie dat niemand de dag weet, tot de verwijzingen van Paulus dat we met een prijs gekocht zijn, verder de beker van het verbond, het Laatste Avondmaal, de laatste Bazuin, tot aan Johannes toe, die de bruiloftsmaal van het Lam in de hemel ziet, dat 7 jaar duurt, vanaf het moment dat de bruid veranderde…wow….maar wat vindt er op de aarde plaats terwijl het Bruiloftsmaal in de hemel gaande is?
Het Feest der Bazuinen kondigt de “Dagen van Ontzag’ aan op de aarde. En daar gaan we de volgende week mee verder.
Tot dan, zegen.
John Fenn
www.cwowi.org
mail naar [email protected]