Huiskerken voor 2024, Hoe ziet een HK eruit? 4 van 4
Hallo allemaal,
Hoe ziet een huiskerk-samenkomst eruit? Hoe begin je?
Elementen van een huiskerk
We zien een patroon in Handelingen 2:42: "Zij waren standvastig in het onderwijs van de apostelen, in de gemeenschap, in het breken van het brood en in het gebed." Er wordt geen ander patroon gegeven dan dat. Paulus deelt later over het verloop van een samenkomst (hieronder), maar betreffende structuur vinden we geen instructies of patroon om te volgen, anders dan deze 4 elementen die samengebonden zijn door een standvastige vastberadenheid om te groeien in Christus.
Het woord 'standvastig' is het Griekse woord 'proskartereo'. 'Pros' betekent 'samen naar met', 'kartereo' betekent 'standvastige kracht tonen'. Ze waren toegewijd om samen met anderen te groeien in de Heer. We vinden in het NT geen discipelen in hun eentje, geen huiskerk die helemaal op zichzelf stond.
We moedigen alle huisgemeenten aan die bij ons zijn aangesloten - blijf verbonden met het lokale lichaam van Christus en blijf verbonden met anderen in het netwerk. We zien dit in Handelingen en in de brieven van Paulus - mensen die heen en weer reisden tussen de huiskerken. Tegenwoordig kan dit ook via internet, conferenties en het bezoeken van andere huiskerken.
In het NT zien we 3 groepen mensen. De eerste groep is zoals de leiders van Efeze in Handelingen 20:17, wiens hart alleen maar bij hun lokale lichaam lag. We hebben geen gegevens dat iemand van hen naar een andere huiskerk reisde. Dit is verreweg de grootste groep mensen die betrokken is bij de huiskerk.
De tweede groep zijn zij die korte reizen maken naar andere huiskerken en dan weer teruggaan naar huis. In het begin en het einde van de brieven van Paulus worden sommigen van hen genoemd. En de 3e groep, die zeldzamer is in onze tijd, is degene die constant naar verschillende landen en huiskerken reist om de broeders te versterken. Ik ken maar 1 of 2 van zulke mensen. Dus als je geen interesse hebt om naar anderen te reizen, is dat prima.
Ze werkten met elkaar door moeilijkheden heen
Een patroon dat we hebben gezien is dat de eerste 3 maanden iedereen zijn 'kerkgezicht' op heeft. Na 3 tot 6 maanden vervaagt het kerkelijke gezicht en beginnen mensen zich open te stellen voor de realiteit van het leven - je begint de spanningen en ontberingen te horen. En als er problemen zijn met het gedrag van kinderen, dan wordt dat meteen gezien omdat iedereen te gast is in iemands huis.
Als een persoon of gezin 6 maanden lang bijeenkomsten bijwoont, ontstaan er echte vriendschappen. Mensen beseffen dat de huiskerk veilig is, dat iedereen 'achter je staat', dat iedereen en elk gezin op de een of andere manier zijn eigen probleempjes heeft. Er is geen bedreiging, mensen beginnen te ontspannen.
Meer dan dat, ze beginnen te veranderen. Vaak zijn de veranderingen subtiel maar significant. Familiedynamieken beginnen ten goede te veranderen. Mensen/gezinnen veranderen van binnenuit.
Een huiskerk bevestigt iemands geloof niet door het glas in lood en een vaste structuur met elke week een vaste spreker. Huiskerk bevestigt je geloof door de mensen om je heen. Door wekelijks met elkaar te delen wat de Heer in je aan het doen is, welke worstelingen er zijn, welke gebeden en overwinningen er zijn verhoord en behaald.
In een tijdsbestek van 6-12 maanden begint een huisgemeente een familie te worden. Zes maanden tot een jaar om dan pas de dynamiek van een gezonde en evenwichtige huiskerkrelatie te leren kennen.
Een huiskerk is rommelig. In vergelijking met de laserlichten, rook en oorverdovende muzikale productie die 'aanbidding' heet, is huiskerk saai. Het is saai omdat dit het normale leven is waarin we samen met anderen door het leven gaan. We steunen elkaar. Je hoort openbaringen die anderen van de Heer hebben ontvangen. Dingen die Hij hen leerde en jij kunt delen wat Hij jou leert. Iedereen wordt opgebouwd. Maar het is zo subtiel dat als je op zoek bent naar vleselijke impulsen, je teleurgesteld zult worden.
1Corintiërs 14:26-40: Betamelijk en in orde
Als we de standvastige toewijding voor het doel van groeien in de Heer combineren met Paulus' instructies van beleefdheid en 'betamelijk en in orde', dan zien we een ontspannen samenzijn in iemands huis dat veilig is, gericht op groeien in Christus en vol vrede.
In 1Corintiërs 14:26-40 spreekt hij over een situatie die erg lijkt op veel huiskerken in onze tijd. In hun tijd, vertelt Handelingen 18:1-9 ons, kwamen 3 culturen samen in het huis van een Romein genaamd Justus. Joden, Grieken en Romeinen zouden normaal gesproken niet bij elkaar op bezoek komen. Veel van de aanwezigen kennen de anderen niet. Ze zijn vreemden in het begin.
Zeker Joden zouden het huis van een niet-Jood niet binnengaan, laat staan met hen eten. Grieken en Romeinen zouden elkaar normaal gesproken niet ontmoeten. Maar nu ontmoeten deze 3 culturen elkaar en ze eten samen, verbonden door hun wandel met de Heer. In 1Corintiërs 11:17-31 zien we dat sommigen niet met de anderen wilden eten; door hun vooroordelen stelden zij zich bloot aan ziektes.
Dus als Paulus in 1Corintiërs 14:26-40 schrijft over dingen die 'fatsoenlijk en in orde' worden gedaan, geeft hij ook instructies over hoe je een gast in iemands huis kunt zijn, waar je alleen Jezus gemeenschappelijk hebt met anderen. Zijn instructies zijn onder andere dat als je een woord van de Heer hebt maar geen gelegenheid om het te delen, je het voor jezelf moet houden.
Als je een woord of iets wilt zeggen, maar de persoon naast je wil ook iets delen, laat hem of haar dan delen. Wissel af. Monopoliseer het gesprek niet. Dring je eigen favoriete leer niet op. Alles wat je zegt kan afgewezen worden. Als de discussie het niveau van verwarring bereikt, laat dan de vragen en verdere discussie in je eigen huis gebeuren. (Vrouwen vragen hun mannen thuis omdat ze voor het eerst in hun leven bij elkaar zitten - dus vraag het thuis als de vragen te storend zijn).
Moderne updates zouden dingen zijn als; Als een deur gesloten is, open hem dan niet, de gastheer heeft hem niet voor niets gesloten. Niet in iemands medicijnkastje in de badkamer gluren. Help met opruimen, of er nu gegeten is of niet. Ga niet te lang door met het doel en de tijd van een samenzijn, enzovoort.
De gastheer/gastvrouw heeft het laatste woord
Wat volgens ons werkt, is dat, ongeacht wie de samenkomst leidt, de gastheer of gastvrouw de tijd bepaalt die voor de samenkomst is ingeruimd.
Als een samenkomst bijvoorbeeld om 10 uur 's ochtends begint en een gastheer/gastvrouw laat mensen de hele middag blijven, of zelfs tot in de avond, dan zullen zij snel uitgeput en 'opgebrand' raken. Evenwicht en beleefdheid zijn belangrijk. De meeste mensen zullen niet te lang blijven, maar een gastheer of gastvrouw moet niet bang zijn om iemand te laten weten dat hij of zij nog andere dingen te doen hebben die dag.
Heel vaak heeft iemand die een huiskerk leidt nog nooit een groep mensen geleid. Ze zijn niet gewend om een bijeenkomst tot de orde te roepen en ze aarzelen om gesprekken te onderbreken. Ik ben in huisgemeentes geweest waar de begintijd 10 uur was, maar waar mensen om 11 uur nog aan het praten en eten waren, omdat de gastheer of gastvrouw niet de gesprekken wilde onderbreken. Het is een aangeleerde vaardigheid om ieders aandacht te krijgen, om te vertellen wat ze van plan zijn voor de samenkomst, maar het is wel nodig.
Onderwijs, fellowship, eten, gebed. Gewoonlijk zal een samenkomst deze elementen bevatten, zoals te zien is in Handelingen 2:42.Soms is er geen ander voedsel dan water of koffie. Soms is het enige gebed het gebed vóór het eten. Soms neemt 'onderwijs' de vorm aan van 1 persoon die deelt wat de Heer hen die week heeft geleerd, waarna er een 90 minuten durende gesprek en studie plaatsvindt - Handelingen 2:42 geeft slechts in grote trekken de elementen van hun samenkomsten weer.
Er is zoveel meer om te delen, daarom hebben we audioseries zoals 'Huiskerk 101' op onze site, 10 vraag- en antwoordvideo's over huiskerk, Terugkeer van de Eerste Gemeente en meer.
Huiskerk is het samenkomen van vrienden, familie, buren en collega's, zoals we zien op de pagina's van het Nieuwe Testament. Het is niet voor iedereen, de heiligen kiezen ervoor hoe zij samen willen komen. Maar voor sommigen, die op zoek zijn naar mensen op dezelfde geestelijke lijn in oprechte relaties in Christus, kan de huiskerk iets zijn. Misschien lezen sommigen deze serie wel. Doe je huiswerk, maar sta toe dat een openbaring van de Heer je van binnenuit verandert. Ga vanuit die openbaring in je hart naar een geloof dat gebaseerd is op relaties, in plaats van een geloof dat gebaseerd is op een auditorium.
Stof tot nadenken, volgende week een nieuw onderwerp.
Tot dan, zegen,
John Fenn/wk/ak
http://www.cwowi.org en e-mail me op [email protected]