Terwijl ik Chris aan het aankleden was en hem klaarmaakte voor de nieuwe dag, was ik in mezelf aan het klagen; ik was ontmoedigd, had een ellenlange lijst van dingen die ik moest doen, voelde me overweldigd daardoor en had medelijden met mezelf.
Voor diegenen die nog niet zo lang de Weekly Thoughts krijgen, Chris is onze oudste zoon en werd geboren met de navelstreng om zijn nek gewonden. Daardoor heeft hij zuurstoftekort opgelopen wat hersenbeschadiging tot gevolg heeft. Terwijl ik dit schrijf, is Chris 35, maar mentaal ongeveer 4, alhoewel hij op een hoger niveau informatie opneemt.
En dus was ik op die ochtend met mijn lasten bezig terwijl ik Chris aan het helpen was. Ik had zijn shirt aangedaan, hij had zijn tanden gepoetst, met hulp van mij, enzovoorts, en ondertussen was ik de hele tijd stilletjes tegen de Vader aan het klagen over iedereen en alles, zonder specifiek te zijn, meer zoals als dit:
“Vader, ik voel mij gewoon een lastdier. Al die eisen van mensen. Het lichamelijke deel van de zorg voor Chris, mensen die geld willen terwijl wij zelf zulke noden hebben, mensen die mij voor alles nodig hebben, die willen dat ik ruzies oplos, mensen die hun favoriete leerstelling aan mij kwijt willen, ik moet nog onderwijs opnemen voor de komende twee maanden en de volgende week nog de Weekly’s schrijven voor de komende maand, voordat ik op reis ga, en Chris komt nog een keer een paar dagen thuis, het gras moet gemaaid worden en het onkruid gewied. Wat ben ik, Vader, een lastdier of zo?!”
Terwijl ik maar doorratelde in een half gebed/halve klacht, was het tijd Chris’ zijn sokken aan te doen – dus kniel ik voor hem op de grond en doe één sok aan, terwijl ik de gedachte afmaak: “…Wat ben ik, Vader, een lastdier of zo?!” toen Chris zich naar mij toeboog en mij zachtjes boven op mijn hoofd klopte en lief zei:
“Je bent een goed paard.”
Ik begon hardop te lachen en zei: “Oké Vader, ik snap het, ik zie wat er net gebeurde, ik biedt excuses aan – U sprak net door Chris en U heeft gelijk en het spijt mij zo.” Chris had mij daarvoor nog nooit een paard genoemd en heeft dat sindsdien ook nooit meer gedaan, maar ik wist Wie mij een paard noemde, en een beetje de spot dreef met mij. Wat een gevoel voor humor en wat een timing heeft de Vader!
Ik veranderde mijn houding, maar om Zijn punt helemaal duidelijk te maken, kwam Hebreeën 12:4 ineens in mijn gedachten ‘Gij hebt nog niet ten bloede toe weerstand geboden in uw worsteling tegen de zonde,’ dus is het duidelijk dat Hij mijn geklaag niet wil horen, lol.
Deze serie heeft de potentie jouw leven volkomen te veranderen, omdat je alles wat je ooit over gerechtigheid geleerd hebt, opnieuw moet leren; alles over genezing, over echtscheiding/hertrouwen, over geven en ontvangen en discipelschap – het zal allemaal nieuw worden.
Ik begin met egocentrische of op zichzelf gerichte christenen, door te praten over rechtvaardigheid. Waarom? Omdat wij geleerd hebben dat rechtvaardigheid betekent: “Recht staan ten opzichte van God”, maar als dat het enige is wat jij daarover begrijpt, kun je recht staan ten opzichte van Hem, maar jezelf haten, je buurman haten, en kun je een volkomen zelfgericht en egocentrisch leven leiden – Maar je staat recht voor God omdat je in Jezus gelooft!!!
Dat is echter NIET het complete beeld waarop de Bijbel rechtvaardigheid beschrijft:
Tzedakah
Laten we gaan kijken wat het Joodse begrip is van dat ene woord dat als rechtvaardigheid vertaald wordt: Tzedakah: Als we het begrijpen zoals Jezus dat deed en de cultuur van de evangeliën, en zoals de rabbi’s dat deden, helpt het ons de woorden van Jezus in de context te plaatsen en zal het ons onwetend heidens denken veranderen.
In het Jodendom kan iemand pas rechtstaan ten opzichte van God als die persoon ook een juiste relatie met zijn medemens heeft. Om het anders te zeggen: rechtvaardigheid is niet alleen vertikaal, maar vertikaal EN horizontaal. De moderne kerkcultuur laat het horizontale deel weg (denk ik) omdat ze dat gewoon niet weten. Maar als jij rechtvaardigheid niet begrijpt zoals Jezus dat deed, en vandaag de dag nog doet, zul je Jezus nooit begrijpen en evenmin wat Hij in jou en in jouw leven probeert te doen.
Alles wat Jezus in de evangeliën deed heeft zijn fundament in het begrijpen hiervan – dit is ZIJN begrip van rechtvaardigheid. Hij leerde dat als je in relatie bent met de Vader, je ook in relatie zult zijn met jouw medemens. De basis waarom Jezus wonderen, genezingen deed en ‘rondging, goed doende’, is gefundeerd op Zijn begrip van rechtvaardigheid – je kunt het verticale niet hebben tenzij je ook het horizontale hebt.
Tzedakah wordt geacht Gods eigen karakter te zijn:
“Want de Here, uw God, is de God der goden en de Here der heren, de grote, sterke en vreselijke God, die geen partijdigheid kent noch een geschenk aanneemt; die wees en weduwe recht doet en de vreemdeling liefde bewijst door hem brood en kleding te geven.”
Deuteronomium 10:17-18
Let op de twee delen waarop Hij Zichzelf beschrijft: Hij is de eerlijke Almachtige God (vertikaal) en Hij demonstreert Zijn integriteit en zijn recht-zijn door hen die in nood zijn te helpen(horizontaal).
Alles wat Jezus zei en deed was een uitdrukking van tzedakah – rechtvaardigheid. Hij leerde dat de Vader rechtvaardig is (vertikaal) en bewees dat door Hem te zenden (horizontaal – Al zo lief had Hij de wereld, dat Hij gaf).
De verklaringen van Jezus dat Hij van de Vader kwam en dat de Vader goed is, zou in een cultuur dat rechtvaardigheid begrijpt als zijnde vertikaal en horizontaal, niet genoeg zijn – dus Jezus beweerde van de Vader te komen en een juiste relatie met Hem te hebben (vertikaal) en Hij bewees dat horizontaal door goed te doen en mensen te genezen.
We kennen allemaal het ‘Onze Vader’, maar we hebben niet begrepen dat het een verklaring van tzedakah is – dat van een ieder die God Vader noemt, verwacht wordt Zijn Vaderschap te demonstreren in ons leven door onze levensstijl en daden ten opzichte van anderen, zoals Hij dat ook doet.
We hebben wel heel goed het verticale deel van rechtvaardigheid begrepen, maar dat alleen kan ons gevaarlijk maken, egoïstisch, zelfgericht, hemelsgezind tot het punt dat wij misleid zijn te denken dat relaties er niet toe doen, dus gooien we die weg zoals we dat met een vies servetje doen.
Maar alles wat Jezus deed en al het onderwijs van het Nieuwe testament is gefundeerd op het Joodse begrip van tzedakah – en DAT is waarom God geneest, dat is waarom wij geven, waarom wij discipelen maken, en dat is waarom wij in liefde wandelen en vrede najagen onder onze broeders en zusters:
Rechtvaardigheid komt door geloof in Christus (verticaal) maar is van het hart en kan niet bewezen worden. Daarom heeft God bedoeld dat rechtvaardigheid bewezen wordt binnen (horizontale) relaties, en daarin ligt het bewijs van onze relatie met de Vader.
Dus ja, ik ben een ‘goed paard’, een lastdier voor anderen, maar dat ben jij ook. Je kunt niet een zelfgericht leven leiden en ook niet zo’n houding aannemen, en tzedakah voor God blijven. Goed paard!
Volgende week deel 2 – genezing en wonderen begrijpen en deel 3 gaat over overspel/scheiding/hertrouwen en nog veel meer…
Tot dan, zegen,
John Fenn
www.cwowi.org
mail naar [email protected]