De emoties van de Vader, 2 van 3
Hallo allemaal,
Ik eindigde vorige week dat een paar dagen nadat de Vader me had geleerd hoe Hij Zijn emoties manifesteert door de manifestatie (gaven) van de Geest, ik een bezoek van de Heer had.
Hij begon waar de Vader was opgehouden en sprak met mij over 1Corintiërs 12:4-7. Maar voordat ik deel wat Hij zei, moet je eerst weten wat ik wist voordat Hij mij onderwees, dus dat deel ik eerst:
"Er zijn verschillende soorten genade gaven, maar het is dezelfde Geest.
En er zijn verschillende soorten bedieningen, maar het is dezelfde Heer.
En er is verscheidenheid in werkingen, maar het is dezelfde God die aan het werk is.
Aan ieder is een manifestatie van de Geest gegeven voor het algemeen welzijn."
Dit is wat ik wist over dit gedeelte voordat de Heer mij begon te onderwijzen
Wat ik wist is dat in vers 4 het woord 'gave' 'charis' is, dus de Heer heeft het over de charismatische gaven. Deze omvatten de gaven van profetie, tongentaal, vertolking van tongen(openbaringsgaven). Genezingen, wonderen, bijzonder geloof (krachtgaven). En de openbaringsgaven: woorden van wijsheid (over de toekomst), kennis (kennis over het heden of verleden) en het onderscheiden van geesten (dingen van God of de duivel waarnemen).
Hierover gaat vers 4. Vers 5 zegt:
"En er is verscheidenheid in bedieningen, maar het is dezelfde God."
Het woord 'bedieningen' is 'diakonia', dat in die tijd werd gebruikt om ‘aan tafel bedienen’ te beschrijven. Het wordt verschillend vertaald als dienst, bediening, bedienaar, bedienen, dienen. De '5-voudige' gaven zijn inbegrepen in deze gaven (apostel, profeet, herder, leraar, evangelist) maar zijn niet het totaal.
Paulus noemt ook dingen als helpen (bijstaan, hulp verlenen) en besturen (letterlijk 'een schip besturen', wat betekent mensen helpen leiden (naar veiligheid)) evenals 'dienende gaven'.
Zowel charismatische gaven als dienende gaven zijn, zegt Paulus, dezelfde Geest en Heer die doen wat tot welzijn van allen is. Hij vervolgt in v6:
"En er is verscheidenheid van werkingen, maar het is in al deze dingen dezelfde God die aan het werk is."
Het woord 'werken' is 'energema', of energie. Er zijn verschillende manieren van energie (motivatie), maar in al deze dingen is het dezelfde God die aan het werk is. Wat jou motiveert in God, is van de Geest. Je bent geboren met die motivatie.
Dit worden de 'motivatiegaven' of 'energiegaven' genoemd. We moeten bewogen en gemotiveerd worden door de manier waarop we geschapen zijn. Paulus noemt er enkele in Romeinen 12:1-8, waar hij begint met te zeggen dat aan ieder een mate van geloof gegeven is en dat hij alleen kan spreken door de genade die hem gegeven is. Hij spoort ons aan niet hoogmoedig te worden, want we zijn zoals we geschapen zijn.
Dit zet de toon voor dit idee, dat ieder van ons een mate van geloof heeft die direct gerelateerd is aan de gaven waarmee we geschapen zijn. Hij somt er een paar op, te beginnen in vers 6:
"Sommigen zijn (gemotiveerd door) profetie." Dit is niet de charismatische gave van profetie, maar een mate van geloof, een energie die kenmerkend is voor profetische mensen. Deze mensen zijn direct, to the point, houden van gerechtigheid en haten zonde, en zijn goede beoordelaars van mensen en kunnen aanvoelen wanneer iemand in zonde is. Zo zijn ze geboren. Het is een deel van wat hen energie geeft, wat hen motiveert.
Paulus zegt dat ze moeten doen 'naar de mate (maat, bereik, sfeer) van uw geloof', wat betekent dat ze niet te ver moeten gaan. Iemand met een profetiemotief wil elke fout die hij ziet corrigeren, zelfs als het niet zijn zaak is om dat te doen. In de naam van het corrigeren van een persoon hebben ze de neiging om te ver te gaan en kunnen ze mensen kwetsen door een probleem waarvan ze zien dat het gecorrigeerd moet worden, te forceren. Paulus zei dat je je moet beperken tot je eigen geloof, je relaties en dit natuurlijk met liefde en gepastheid.
Paulus schrijft verder hetzelfde 'in verhouding tot uw geloof' in verzen 7-8 van 'dienen, onderwijzen en aansporen'.
Een dienaar heeft de neiging om te dienen tot hij uitgeput is, waarbij hij zijn gezin op de 2e plaats zet, na de kerk of na anderen. Ze geven hun boodschappengeld aan een goed doel omdat ze niet geduldig genoeg kunnen wachten tot de juiste kanalen in de nood voorzien. Ze willen niet gezien worden, ze geven de voorkeur aan het vervullen van fysieke behoeften achter de schermen - schoonmaken, stoelen klaarzetten, iemand helpen naar een doktersafspraak te gaan, vriendelijke dingen doen die alleen God ziet. Maar probeer niet iedereen te dienen, houd je prioriteiten op orde.
Verwaarloos jezelf en je gezin niet door je in te zetten voor het werk van God.
Leraren, die graag onderzoek doen en van feiten en cijfers houden, en vermaners, die hun verhaal willen vertellen, willen alles eruit flappen zonder er rekening mee te houden dat misschien niet iedereen dat kleine detail wil horen dat iemand die van nature een leraar is, fascinerend vindt. Of misschien willen ze niet 20 minuten lang elk detail horen van wat God deze week voor jou heeft gedaan - misschien is een samenvatting van 1 minuut beter. Beperk je tot wat in verhouding staat tot je geloof, als je daar de gelegenheid voor hebt.
Een leraar betekent niet één van de 5-voudige bedieningen, het is iemand die van nature anderen iets wil bijbrengen. Of het nu gaat om een jonge moeder te laten zien hoe ze voor haar baby moet zorgen, of een man die zijn zoon wil leren hoe hij een motor uit elkaar moet halen. Ze zijn van nature gemotiveerd om hun leven aan anderen door te geven.
Paulus gaat dan verder in vers 7-8 met het delen en vervolgens het begrenzen van 'mededelen', 'leiding geven’ (organiseren) en barmhartigheid. Hij zegt tegen hen die graag geven, doe dat in alle eenvoud. Met andere woorden, niet om door anderen gezien te worden, niet met bijbedoelingen, hou het eenvoudig want de neiging is om trots te zijn en gezien te willen worden.
Tegen wie 'leiding geeft' zegt hij met 'ijver', wat betekent dat een organisator de neiging heeft om meer dingen aan te nemen dan ze aankunnen. Ze weten van nature hoe een kantoor georganiseerd moet worden, wie waar moet zijn voor welk project, bijvoorbeeld. Paulus zegt dat je die motivatie moet toelaten, maar alleen tot het punt waarop je ijverig kunt blijven. Neem niet meer op je dan je goed aankunt.
Van 'barmhartigheid', zegt hij in blijmoedigheid. Waarom? Omdat iemand die bewogen wordt door barmhartigheid de neiging heeft om de problemen van de persoon die hij barmhartigheid toont over te nemen. Paulus zegt dat je een emotionele afstand moet bewaren, Gods barmhartigheid aan hen moet tonen, maar niet in die mate dat je niet meer blijmoedig kunt zijn - als je het gevoel krijgt dat je emotioneel betrokken raakt bij de persoon aan wie je barmhartigheid toont en je je objectieve blijmoedigheid verliest, trek je dan terug, beperk jezelf.
Paulus zei in 1Corintiërs 12:6, toen hij deze motivatie- of energiegaven opsomde, dat al deze dingen - de charismatische, de bedienings- en de energiegaven - God zijn die in iedereen werkt. Hij sluit af met een herformulering in vers 7: "Aan ieder is de openbaring van de Geest gegeven voor ieders algemeen welzijn.
Nu begrijp je wat ik begreep voordat Hij sprak; en daar gaan we volgende week mee verder.
Het punt dat ik zag en begreep, is dat de gave van voorganger gelijk is aan de persoon die barmhartigheid toont, die gelijk is aan iemand die kan profeteren. Er zijn geen supersterren in Christus, allen zijn slechts een manifestatie van de Geest zodat we geen eer ontvangen.
Het is een erge zonde dat sommige voorgangers denken dat anderen hen moeten dienen. Of dat 'apostelen' denken dat ze moeten heersen over degenen waarvoor ze geroepen zijn en dat die hen moeten dienen. De persoon die bewogen is om te organiseren is gelijk aan de apostel, slechts verschillende functies. Gered door hetzelfde bloed. Hoe durven we de een boven de ander te verheffen. We eren de functie, maar met het besef dat het dezelfde Geest, dezelfde Heer, dezelfde Vader God is die door ons heen naar onze wereld stroomt.
Tot volgende week, zegen,
John Fenn/wk/ak
http://www.cwowi.org en e-mail me op [email protected]