Ik vroeg eens de pastor van een mega-kerk, bekend om zijn geïllustreerde paas preken, waarom hij doorging te noemen dat de kruisiging van Jezus op vrijdag plaatsvond, terwijl hij wist dat Hij op donderdag gekruisigd was. Hij zei: “Het is makkelijker voor mij, nu hoef ik niet in te gaan op alle details die daarvoor nodig zijn.”
De 6 presentaties van de geïllustreerde preek dat jaar, werden door ongeveer 24.000 mensen bijgewoond, dus die 24.000 hoorden een middeleeuwse kerkdwaling, wat ik verdrietig vond. Hier is hoe de dwaling plaatsvond en de week in volgorde:
Fundament voor de Week van Pasen – Pascha
In Zijn dood, begrafenis en opstanding vervulde Jezus 3 voorjaarsfeesten, die een voorbode van Zijn offer aan het kruis en Zijn opstanding zijn. Het zijn: Ongezuurde broden, Pascha en Eerstelingen, het eerst gezien toen Israël wegging uit Egypte en gedetailleerd genoemd in Exodus 12:1-19 en Leviticus 23:4-14.
Ongezuurd Brood gebruikt gist als een type van zonde, dus mocht men geen gist eten tijdens dat feest, wat een beeld is van het zondeloos leven van Jezus. Men at 7 dagen lang ongezuurd brood, 7 vertegenwoordigt voltooiing, maar op de laatste dag van het feest, wat een Sabbat was enkel voor dat feest, at men lam bij het brood. Jezus leefde een zondeloos leven, en dit zondeloos Brood uit de hemel wordt door gelovigen geconsumeerd en eten we zowel het zondeloos Brood alsmede het Pascha Lam voor onze zonde.
Pascha, dat binnen het Feest van Ongezuurde Broden viel, refereert aan de praktijk van het strijken van het bloed van het offerlam aan de deurposten van de huizen. Als dan het oordeel kwam over Egypte, werden de Israëlieten die het bloed op hun huis hadden, overgeslagen en kwam de plaag niet op hen. Natuurlijk zijn wijzelf ons ‘huis’, levende huizen van Christus in ons, die het bloed van het Lam op ons hebben. (1 Cor. 6:19)
Eerstelingen werd gevierd op ‘de dag na de Sabbat’ na het Pascha, waarbij de priester een schoof van de eerste gersteoogst nam en dat voor de Heer bewoog als een type van de grotere oogst die zou komen. Israël kwam uit de zee, na uit Egypte gegaan te zijn, op de ochtend van Eerstelingen, als een type van Jezus die opstond op Eerstelingen, ter vervulling van de doorkruising van de Rode zee.
De week van Pasen
Zoals in Exodus 12:3 vermeld staat, werd op de 10e van de maand een lam in huis genomen en onderzocht, om te zien of het waardig was geofferd te worden en het bleef daar totdat het gedood werd ‘in de avondschemering,’ wat om 15.00 uur was, op de 14e dag. Stel je voor: je neemt een lammetje in jouw huis die 4 dagen blijft, je leert het lammetje kennen en je raakt eraan gehecht – de bediening van Jezus was 3 ½ jaar waarin Hij onderzocht werd in het huis van Israël, en uiteindelijk werd Hij door Pilates, de hoogste autoriteit van die tijd, onberispelijk bevonden.
De dag van het offer werd ‘de dag van voorbereiding’ genoemd, want zodra het lam om 15.00 uur geslacht was, moest het bereid worden voor de avondmaaltijd, wat begon bij zonsondergang. De Joodse dag begint bij zonsondergang, omdat God in de schepping op de eerste dag van duisternis naar licht ging. Dus voor het gemak noem ik hier 18.00 uur als zonsondergang en als het begin van de volgende dag.
EEN HEEL BELANGRIJK PUNT – zo komt het dat we denken dat de kruisiging op vrijdag plaatsvond.
Alle 4 de evangeliën zeggen dat Jezus stierf op ‘de dag der voorbereiding’, toen het Lam om 15.00 uur geslacht werd: “En het was de dag der voorbereiding en de sabbat brak aan” en “En toen het reeds avond geworden was, kwam, omdat het Voorbereiding, dat is de voorsabbat, was…” (de heilige sabbat, dat de laatste dag van het feest was, niet de zaterdag – Matth. 27:62, Marcus 15:42, Lucas 23:54, Johannes 19:14,31,42)
De heidense Romeinse katholieke voorvaderen waren onwetend over het feit dat het Pascha een heilige sabbat verplichtte, wat begon op de avond dat men de maaltijd at. Zij dachten dat de Sabbat die genoemd werd, een zaterdag was! Sindsdien hebben wij ‘goede vrijdag’ gehad. Zij hadden geen idee dat er 2 sabbatten genoemd werden, want er was de ceremoniële sabbat, gevolgd door de zaterdag sabbat. Omdat er dus een dubbele sabbat was, konden de vrouwen pas op zondag naar het graf.
Samengevat – Palmzondag, de 10e, is het begin van het onderzoek ‘in het huis’
Niet alleen werd Jezus bijna 4 jaar onderzocht in het huis van Israël, als een type van de 4 dagen dat het Pascha Lam werd onderzocht, maar Marcus werd geleid een 4-daags onderzoek door de machthebbers op te nemen. In Marcus 11:1-11, in wat wij Palmzondag noemen, de 10e van Nisan, komt Jezus in het huis voor Zijn tijd om gekeurd te worden.
De mensen legden palmtakken voor het veulen, waarop nog nooit een mens had gereden, wat opnieuw Jezus heerschappij over de schepping laat zien (wind/golven, eten vermenigvuldigd, water in wijn) en Zijn vrijwillige overgave van Zijn leven als het Pascha lam. De mensen riepen uit ‘Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam des Heren…’
Dit woord ‘hosanna’ betekent ‘redt ons’ en de uitdrukking komt uit Psalm 118, wat gezongen en gelezen werd tijden de Paasweek (Mattheüs 26:30). Het hele gedeelte zegt dit:
“Ik zal niet sterven, maar leven en ik zal de daden des Heren vertellen. De Here heeft mij zwaar gekastijd, maar aan de dood heeft Hij mij niet overgegeven…de steen die de bouwlieden versmaad hebben, is tot een hoeksteen geworden; van de Here is dit geschied, het is wonderlijk in onze ogen. DIT is de dag die de Here gemaakt heeft, laten wij juichen en ons daarover verheugen. Och Here, GEEF TOCH HEIL (hosanna), och Here, geef toch voorspoed! Gezegend Hij die komt in de naam de Heren, wij zegenen u uit het huis des Heren…Bindt de feestoffers met touwen vast bij de hoornen van het altaar. Gij zijt mijn God, U zal ik loven, o mijn God, U zal ik verhogen. Looft de Here, want Hij is goed, ja, Zijn goedertierenheid is tot in eeuwigheid.” Psalm 118:17-19
Dit was zondag, de 10e, en vers 11 van Marcus 11 zegt dat Hij en de twaalven de nacht in Betanië doorbrachten.
Vers 12 zegt ‘En de volgende dag’, maandag de 11e, gebood Hij een vijgenboom te sterven die geen vrucht droeg, wat wel had gemoeten, als een type van Israël die Hem die week had moeten aannemen, maar dat niet deed. Toen ging Hij de tempel binnen en ‘reinigde’ de tempel van de geldwisselaars en van hen die dieren verkochten om geofferd te worden. Vers 19 zegt dat zij in de avond de stad verlieten.
Je kunt je de emoties van Jezus wel voorstellen, wetend dat het Zijn tijd is onderzocht te worden als Paaslam zijnde, en daar in de tempel zijn de dieren die verkocht worden als offerdier, wat op zo’n vleselijke manier gedaan wordt door mensen die geen flauw idee hebben wat er gaande is. Hij dwingt hen weg te gaan, en bereid de weg voor het Ware Offerlam dat die week geofferd gaat worden.
Marcus 11:20 zegt ‘Des morgens vroeg’ wat nu dinsdag de 12e is en de langste dag van het onderzoek. Marcus schrijft de rest van de hoofdstukken 11 en het hele hoofdstuk 12 over de autoriteiten van elke gezindte die Hem onderzoeken:
11:27: “De Overpriesters, schriftgeleerden en oudsten zeiden tot Hem “Krachtens welke bevoegdheid doet Gij deze dingen?”
12:13: “En zij zonden tot Hem enige van de Farizeeën en van de Herodianen om Hem in een strikvraag te vangen.”
12:18: “En er kwamen Sadduceeën tot Hem…”
12:28: “En een der schriftgeleerden tot Hem komende…”
Eindelijk is de keuring compleet, en zij zijn, onwillig, medeplichtig aan het plan van de Vader om wettelijk te bewijzen dat Jezus een waardig offer is. Het komt tot een eind met de aankondiging van Marcus in 12:34: “En niemand durfde Hem meer iets te vragen.” Zij beëindigden de keuring van Jezus dinsdagavond laat, want Marcus 14:1 noemt:
“Nu was het na twee dagen pascha en het feest der ongezuurde Broden…” dus donderdag.
Dit komt overeen met alle 4 de evangeliën die vermelden dat Jezus stierf op de dag van voorbereiding, donderdag de 14e, en die avond was een sabbat (15e), gevolgd door de zaterdag (16e) sabbat, gevolgd door het feest der Eerstelingen, op zondag (17e). Op zondagmorgen verrees Jezus als eerstgeborenen uit de dood.
Op het kruis zei Jezus ‘Het is volbracht,” wat een Grieks woord is: ‘tetelestai’, allereerst gebruikt door Griekse, en later door Romeinse opperbevelhebbers die overzicht hadden over een slagveld en uitspraken ‘Het is volbracht.’ De vermelding van ‘tetelestai’ door een generaal was meer dan een observatie, het was ook een uitspreken dat de strijd gewonnen was en men nu de aandacht kon gaan richten op het nemen van de buit – en dat zei Jezus dus toen hij stierf – de strijd is gewonnen, nu rest slechts het nemen van de buit.
Volgende week – wat er in de lagere gedeelten van de aarde plaatsvond, en de opstanding.
Tot dan,
Zegen, John Fenn
www.cwowi.org
mail naar [email protected]