Vallintavallan teologia osa 1
Hei kaikki,
Joissakin piireissä ihmiset profetoivat ylenpalttista kukoistusta Yhdysvalloille ja maailmalle kun Trump voittaa Yhdysvaltain vaalit, mikä tuo tullessaan ajan, jolloin kristityt hallitsevat ‘seitsemää vuorta’ (ks. alla oleva määritelmä) uudella siunauksen ja kukoistuksen aikakaudella. Tämä tulee ajattelusta, jota yleisesti kutsutaan ‘vallintavallan teologiaksi’ tai ‘valtakunnaksi nyt’.
Saan paljon sähköposteja, joissa minua pyydetään kommentoimaan vallintavallan teologiaa, mutta monet eivät ehkä edes ole tietoisia siitä, että sellainen on olemassa, joten määrittelen sen ensin, sitten seuraavalla viikolla kerron asiaa koskevista Raamatunteksteistä kohta kohdalta.
Mikä se on
Vallintavallan teologia uskoo kristittyjen ottavan valtaansa maailman tai he ‘vallitsevat’ sitä. Vaikka vallintavallan teologian sateenvarjon alla on eri ‘ryhmittymiä’, perususkomus kuulostaa ensisilmäyksellä järkevältä: Aadamia käskettiin vallitsemaan maailmaa 1. Moos. 1:26-28:ssa, mutta syntinsä kautta hän vei maailman kirouksen alaiseksi. Sitten Jeesus tuli ja kumosi kirouksen tuoden Jumalan valtakunnan ihmiskunnan sydämiin; sen tähden meillä on Aadamin mandaatti vallita maailmaa ja tuoda valtakunta ihmiselle.
Toinen tapa sanoa asia on, että ajattelun kannattajat uskovat Jumalan menettäneen kontrollin maailmasta, kun Aadam teki syntiä ja Hän on yrittänyt saada sen takaisin. Sen tähden ‘rukoussoturit’ rukoilevat valtakuntaa alas ja rukoilevat demonisia linnakkeita vastaan, käytetään fraaseja ‘liiton kansa’, ‘voittajat’ ja muita kuten ‘Joelin armeija’ identifioimaan tällaista ajattelutapaa.
Varsinaisesti he uskovat ylöstempauksen olevan pelkästään riemukas tunne, jota koemme Jeesuksen palatessa, Israelia koskevat profetiat koskevat itse asiassa seurakuntaa, ja sen tähden valtakunta tulee ensin uskovien sydämiin ja jotkut noista uskovista, voittajat, luovuttavat maapallon Herralle Hänen palatessaan.
Vallintavallan teologia uskoo Jumalan valtakunnan tulevan maailmaan sitä kautta, että kristityt ottavat vähitellen valtaansa ‘seitsemän vuorta’ tai seitsemän vaikutusaluetta.
Seitsemän vuorta
Ne seitsemän vuorta, jotka he uskovat kristittyjen ottavan valtaansa ensin Yhdysvalloissa ja sen jälkeen muualla maailmassa ovat: uskonto, perhe, hallitusvalta, koulutus, media, liike-elämä, taide & viihde.
Painopisteen ollessa näillä alueella olevissa ‘apostoleissa’ heidän ollessaan osa ‘viittä palveluvirkaa’ ajatuksena on se, että kristityt nousevat näiden apostolien johdon alaisina noilla seitsemällä vuorella muuttaakseen tämän maailman. Vallintavallan teologiaa kannattavien joukossa on eroja, mutta ajatuksena on se, että nuo ‘viisi palveluvirkaa’ johtavat Yhdysvaltoja jonkinlaisessa demokraattisessa teokratiassa takaisin Jumalan luo suuren kansallisen ja sen jälkeen maailmanlaajuisen herätyksen vallitessa.
Kuinka 'apostolit' toimivat noilla seitsemällä vuorella
Katsokaa noita seitsemään vuorta ja valitkaamme yksi, vaikkapa taide & viihde. Ajatuksena on, että kristilliset elokuvat ja taide alkavat vähitellen soluttautua, kyllästää ja sitten olla vallitseva vaikuttaja Hollywoodissa, Broadwaylla jne. Vallintavallan teologian kannattajat voivat mainita monia eri kristillisiä ja konservatiivisia taiteilijoita, jotka nyt ovat aktiivisia kullakin alalla ja heihin nojaten viitata ilmeiseen edistykseen todistuksena siitä, että heidän teologiansa on oikeaa.
Politiikassa Trumpin ehdokkuuteen perustuslaillisine ydinarvoineen voidaan viitata edistyksenä siinä toivossa, että Trumpin hallinto tulee nimittämään uskovia hallitustason asemiin kääntämään päinvastaiseksi vuosien liberaalin politiikan tuoden siten Jumalan valtakunnan elementtejä liittovaltion hallintoon.
Liike-elämässä toivotaan ja rukoillaan sitä, että suurempien yritysten toimitusjohtajat ovat tai heistä tulee kristittyjä, jotka sitten harjoittavat konservatiivista politiikkaa ja kristillisiä vapauksia noissa yrityksissä… ja sitä rataa.
Tässä ajattelutavassa Trump on ‘apostoli’ joka on asetettu vaikuttamaan hallitusvallan vuoreen. Kristitty toimitusjohtaja on ‘apostoli’ yrityksensä suhteen. Kristityt näyttelijät ja tuottajat ja vaikuttajat Hollywoodissa olisivat ‘apostoleita’ ollen siellä olevan kristillisen vaikutusvallan johdossa jne.
Tekeekö suuremman kristillisen vaikutusvallan haluaminen ihmisestä vallintavallan teologian kannattajan?
Yksistään se, että joku uskoo, että kristittyjen pitäisi saada enemmän vaikutusvaltaa yhteiskunnassa tai ‘seitsemällä vuorella’, ei tee hänestä vallintavallan teologian kannattajaa. Keskivertokristityistä olisi hienoa nähdä kristittyjä valtapaikoilla noilla seitsemällä vuorella heidän omassa maassaan – mutta se ei merkitse sitä, että he uskovat, että meidän pitäisi luoda valtakunta nyt luovuttaaksemme maapallon Jeesukselle Hänen palatessaan, jotta Hän voi jatkaa siitä.
Ja yksistään se, että jonkun pastorin saarna käsittelee kristittyjen olemista aktiivisia yhdellä noista seitsemästä vuoresta, ei merkitse sitä, että hän on Valtakunta nyt – saarnaaja. Samalla tavoin kuin joku ihminen ajattelee jonkin tietyn automallin ostamista ja sitten yhtäkkiä huomaa, että tuota mallia on joka puolella hänen ympärillään, on niitä, jotka keskittyvät mihin tahansa joka etäisestikin kuulostaa Valtakunta nyt – ajattelulta, joten meidän täytyy katsoa suurempaa kokonaisuutta, palvelutyötä laajemmin, viestiä laajemmin.
Nykyaikainen menestysteologia
Syyt sille, miksi vallintavallan teologia on juurtunut Yhdysvaltoihin, ovat monitahoiset. Yksi niistä on se, että se vastustaa Yhdysvaltain liittovaltion hallinnossa nykyään nähtävää ‘liberaalin toimintaohjelman’ ajattelutapaa. Kun ollaan väsyneitä ei-kristillisiin lakeihin, politiikkaan ja kulttuuriin, jota pakotetaan suurelle yleisölle, joka ei ole yhtä mieltä tuon toimintaohjelman kanssa, vallintavallan teologia nähdään poliittisena vastavoimana.
Toinen syy on taloudellinen. Yksinkertainen nettihaku tai vain talousuutisten kuuleminen kertoo tarinan siitä, kuinka kauas Yhdysvaltain talous on pudonnut viimeisenä kahdeksana vuotena: 50 miljoonaa saa ruokakuponkeja, 100 miljoonaa ei ole työelämässä (lähes kolmannes Yhdysvaltain väestöstä ei tee työtä), puolet kaikista kotitalouksista Yhdysvalloissa vastaanottaa jonkin tyyppistä ansioihin perustumatonta julkisen vallan antamaa avustusta.
Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat amerikkalaisten tekevän pidempää työaikaa kuin mikään muu kehittynyt maa yli 25 miljoonan henkilön työskennellessä yli 49 tuntia viikossa (enemmän kuin yksi viidestä työntekijästä). Monet näistä ylitunneista tulevat kahdesta osa-aikatyöstä, jotka johtuvat terveydenhoitolakien voimaantulon sekä yritys- ja henkilöverojen nousun aiheuttamista irtisanomisista. Vuonna 2016 Yhdysvaltain hallitus saa 3,3 biljoonaa dollaria – kuitenkin se käyttää vielä enemmän kuin se saa.
Yhdysvaltain väestö on vihainen sekä republikaaneille että demokraateille ja tämä raivo on lietsonut Donald Trumpin ehdokkuutta. Niinpä on luonnollista, että vallintavallan teologian kannattajat sisällyttävät vahvan menestysteologisen elementin jonkinlaiseen teologiseen pataruokaan, johon he sekoittavat mukaan elämän jokaisen puolen.
Juuri tämä modernisoitu versio menestysteologiasta näyttää olevan käyttövoima monille, kuten nähdään henkilökohtaisissa profetioissa, jotka julistavat rikkauksia ja siunauksia lähitulevaisuudessa.
Jokaisella villitysliikkeellä täytyy olla profetia antamassa uskottavuutta ...
'Henkilökohtaiset profetiat' runsaslukuisina ovat aina olleet 'hyväksymisleima' sille, mikä tahansa sitten sattuukin olemaan uusin villitys karismaattisessa maailmassa. Jokainen villitysliike pohjaa uskomuksensa siihen, mitä sen kannattajat uskovat näkevänsä Sanassa, mutta sitten he tarvitsevat Hengen mukaan menoa; tästä syystä suuri määrä henkilökohtaisia profetioita.
Niinä noin 42 Isän kanssa vaeltaminani vuotena olen nähnyt jok’ikisen karismaattisen liikkeen mukana olevan myös henkilökohtaista profetiaa, joka yhtyy juuri siihen Sanan sävyyn, jota 'uusin Jumalan liikehdintä' edustaa. Siksi en ole yllättynyt kuullessani kaikista niistä profetioista, jotka koskevat uutta yltäkylläisyyden ja rauhan aikaa, joka on tulossa Yhdysvaltoihin ja maailmaan tämän vaalikauden myötä.
Mutta kysymys tänään ei ole poliittinen, vaan se, että onko vallintavallan teologian ymmärrys Raamatusta oikea? Onko tämä raamatullinen ymmärrys Uuden testamentin kristinuskosta? Luovuttavatko 'voittajat' maailman Jeesukselle Hänen palatessaan? Onko Israelilla merkitystä?
Ja jatkan siitä ensi viikolla, siihen saakka siunauksin,
John Fenn