Uskomuksia, joiden luulit olevan raamatullisia, mutta eivät ole; Silmä silmästä
Hei kaikki,
Moderni Israel elää kansakuntansa suojelemisen suhteen periaatteen 'silmä silmästä, hammas hampaasta' mukaan.
Elokuvissa, kirjoissa ja populaarikulttuurissa 'silmä silmästä ja hammas hampaasta' ymmärretään olevan 'lyöt minua, minä lyön sinua takaisin'. Revanssi. Kostoisku. Kostotoimi. Kaikki olettavat, että se on sitä mitä Jumala sanoi… eikö totta? Osittain oikein, mutta ei aivan. Jeesus yritti korjata väärinkäsityksen, mutta se pysyy monille kristityille hämmentävänä asiana.
Asiayhteys, asiayhteys jälleen
Matt. 5: 38-48:ssa Jeesus käsittelee rakkaudessa vaeltamista. Hän vertaa sitä mitä fariseukset opettivat siihen, mitä Raamattu itse asiassa sanoo, mitä se itse asiassa tarkoitti.
Keskellä Matt. 5:ä Jeesus puhuu vihastumisesta ilman syytä, rinnastaen himon toimintaan ja sitten vaihtaa luvun loppuosassa puhumiseen rakkaudessa vaeltamiseen. Hän tunnustaa, että on sanottu 'silmä silmästä', ja sitten puhuu siitä, ettei enää kosteta silmä silmästä, vaan sen sijaan rakastetaan toisiamme.
Ensimmäinen silmä silmästä –maininta Israelin lakiin liittyen löytyy 2. Moos. 21:stä. 2. Moos.20:ssä Mooses sai kymmenen käskyä ja sitä seurasivat 'Mooseksen lain' moraali- ja terveysosat. Yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että Jumala antoi Moosekselle 613 lakia, jotka oli tiivistetty noihin kymmeneen käskyyn, jotka itsessään oli jaettu kahteen osaan: ensimmäiset neljä liittyivät Jumalan kunnioittamiseen, jälkimmäiset kuusi ihmisen kunnioittamiseen. Nuo kymmenen ja niiden kaksi osaa tiivistyivät tähän: Rakasta Herraa sinun Jumalaasi koko sydämestäsi, voimastasi ja sielustasi ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.
Herran Moosekselle antama esimerkki on myös avainjae ymmärtämään, että Jumala pitää kohdussa olevaa vauvaa ihmisolentona 2. Moos. 21:22-25:
"Jos kaksi miestä tappelee ja lähellä oleva raskaana oleva nainen vahingoittuu niin, että hän menettää vauvansa, ja kuitenkaan kyse ei ollut naisen kimppuun hyökkäämisestä, miestä sakotetaan sen mukaan kuin naisen aviomies ja tuomarit määräävät. Jos kuitenkin mies tarkoitti vahingoittaa naista, siinä tapauksessa hän menettää henkensä lapsen hengestä. Silmä silmästä, hammas hampaasta..." (suomennos englannista tässä)
Toisaalta voimme nähdä, että aviomies ja vahingoittunut vaimo olivat oikeutetun vihaisia miehelle, joka hyökkäsi naisen kimppuun, mistä seurasi keskenmeno. Silmää silmästä voitaisiin heidän sydämessään pitää päätöksenä kostaa miehelle, joka tappoi heidän vauvansa ja hyökkäsi naisen kimppuun. Oikeus tapahtui ja se pitää paikkansa jossain määrin.
Mutta katsokaa tarkemmin
Pohjimmiltaan 'silmä silmästä, hammas hampaasta' on hyvitys, ei kosto. Se, että mies menetti elämänsä elämästä, jonka hän pariskunnalta riisti, on hyvitys, veri verestä. Laajempi luvun 21 jakeiden 18-19 asiayhteys kertoo meille, että jos joku aiheuttaa vahingon toiselle, hänen täytyy maksaa vahingoittuneen henkilön täydestä toipumisestä, mukaan luettuna hänen ajanmenetyksensä. Tuo on silmä silmästä: jos vahingoitin silmääsi, sitten maksan lääkärin laskun ja maksan siitä ajasta, jonka olet pois töistä. Tuo on silmän silmästä asiayhteys.
Jakeissa 33-34 sanotaan, että jos joku kaivaa kaivon ja naapurin härkä tai aasi putoaa siihen, ja kaivon kaivanut ei varoittanut naapuriaan, hänen täytyy palauttaa eläimet terveeksi tai maksaa niiden korvaamisesta niiden kärsimän vahingon mukaan. Silmä silmästä, hammas hampaasta, kavio kaviosta. Kyse on hyvityksestä, ei kostosta alkuperäisenä tarkoituksena.
Pikakelaus Jeesuksen aikaan
Jeesuksen aikoihin tultaessa rikkomuksia käsittelevät tuomioistuimet edellyttivät ihmisen kohtaavan syyttäjänsä. Jos tuomari havaitsi vastaajan syylliseksi, kantajalle annettiin usein mahdollisuus läimäyttää vastaajaa kasvoihin. Läimäys merkitsi häväistyksi joutumista, ja sitten tuomari myös sakotti vastaajaa. Se oli yleinen käytäntö. Keskiaikana joku saattoi läimäyttää toista häväistäkseen tätä ja yllyttää tämän kaksintaisteluun tai turnajaisiin, mutta saatte kiinni ajatuksesta.
Matt. 5: 38-39: "Te olette kuulleet sanotuksi: 'Silmä silmästä ja hammas hampaasta'. Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa; vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin."
Tässä on kyse hyvityksestä. Ymmärrä, että Matt. 5:1 kertoo meille Vuorisaarnan alkavan yksityisenä opetuksena Jeesuksen ja hänen opetuslastensa välillä, joten Hän kertoo heille, kuinka vaeltaa rakkaudessa ja kuinka päästä läpi potentiaalisten rankkojen tilanteiden. Tässä tapauksessa toisen posken kääntäminen ymmärrettiin niin, että jos jotakuta loukattiin tai jopa hänet haastettiin oikeuteen ja havaittiin syylliseksi, ja jutun voittaja haluaa tätä läimäyttää, tarjoa toinen poski ihan vain varmistaaksesi, että tuo toinen tuntee oikeuden tapahtuneen – tuolla tavalla vaellamme rakkaudessa häntä kohtaan.
Mutta huomaa, että toisen posken kääntäminen asettaa rajat sille, kuinka paljon sinun odotetaan pyrkivän sovintoon ja/tai ponnistelevan olemaan rauhassa sen henkilön kanssa, jota olet loukannut. Vain yksi läimäys. Ei kahta tai kolmea, vaan ainoastaan yksi. Samoin Jeesus käyttää esimerkkejä jostakusta puutteenalaisesta, joka tarvitsee yhden takin kaapistasi, ei koko vaatekaappisi sisältöä.
Toinen kulttuuriin liittyvä esimerkki tästä kohdasta on 5:41:n 'ylimääräisen virstan kulkeminen'. Muinoin, kun Persian valtakuntaa laajeni hevosen taivaltamaa päivämatkaa suuremmaksi, säädettiin laki siitä, että kuninkaalta tuleva viestinviejä saattoi lainata kenen tahansa eläintä, jotta voi jatkaa matkaa viedäkseen uutisia kuninkaalta valtakunnan kaukaisille reunoille. Mutta laki totesi, että tällainen viestinviejä voi lainata eläintä vain yhden virstan matkaa varten ja eläimen omistajalla oli oikeus seurata viestinviejän mukana, jotta saattoi saada eläimensä takaisin. (Kreikan sana virstalle 5:41:ssa on 'million'. Roomalainen virsta oli 1478,5 metriä tai 5820,9 jalkaa tai 1.000 askelta)
Tässä Raamatunkohdassa on kyse asioiden korjaamisesta – yhdestä ylimääräisestä läimäyksestä kasvoille yhteen takkiin kaapista ja yhden ylimääräisen virstan kävelemisestä – Jeesus opettaa rakkaudesta ja kuinka rakastaa noita, joita ei ole helppoa rakastaa. Tämän jälkeen Hän kertoi heille, että syntiset rakastavat niitä joita on helppo rakastaa, ja niin tekeminen ei ole mikään ansio Hänen opetuslapsilleen. Niiden rakastaminen, joita ei tee mieli rakastaa, on sitä, mitä Jeesus haluaa meidän tekevän: "Olkaa kuin Isänne taivaassa. Isänne taivaassa saa auringon paistamaan hurskaille ja jumalattomille, saa sateen lankeamaan hurskaille ja jumalattomille... sen tähden olkaa kypsiä ja täydellisiä rakkaudessa, kuten on teidän Isänne." jakeet 43-48 (suomennos tässä)
Käytännön näkökulmasta nykypäivälle
Kuinka tarjoamme sille, jota olemme loukanneet, toisen posken? Kuinka annamme hänelle ylimääräisen takin tai kuljemme ylimääräisen virstan hänen tähtensä, kun nuo eivät ole meidän tapojamme tänään?
Pyydettyäsi anteeksi siltä, jota olet loukannut, ehkä tarjonnut hänelle kahvit tai teet tai ehkä lounaan omalla kustannuksellasi. Tai ehkä lähetät hänelle postikortin – posken kääntämisessä, takin antamisessa, virstan kävelemisessä on kyse jonkin sellaisen asian tekemisestä, joka kommunikoi tuolle toiselle henkilölle, että haluat olla varma, että välinne ovat kunnossa tai ainakin voit sanoa tehneesi enemmän kuin on tarpeen yrittääksesi rakentaa sillan hänen suuntaansa. Jos hän rakentaa muurin, kun sinä rakennat sillan, se on hän vastuullaan. Ainakin yritit. Mutta sinun ei tarvitse jatkaa yrittämistä. Yksi läimäys, yksi takki, yksi virsta. Sen jälkeen hän on omillaan.
Näitä asioita ja monia muita käsitellään englanninkielisessä opetussarjassani Vuorisaarna 1 ja 2, jos kiinnostaa. Uusi aihe ensi viikolla, siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL