Tunnepohjainen järkeily tai järkiperäinen ajattelu osa 4 Lopeta tunnepohjainen järkeily
Hei kaikki,
Joh.7:19-25 Jeesus kysyy, miksi johtajat halusivat tappaa Hänet, mutta ihmisten tunnepohjainen reaktio olisi voinut olla reaktio meidän aikamme ihmisten suusta: ”Olet hullu. Sinussa on demoni, kuka sinua yrittää tappaa?”
Jeesus vastasi (jae 24): ”Älkää tuomitko näön mukaan, vaan tuomitkaa oikea tuomio.” Toisin sanoen tuomioiden tekeminen sen mukaan, miltä asiat vaikuttavat, ja tunne, joka on reaktio siihen, miltä asiat vaikuttavat, ovat väärin.
Kun ihmisillä oli välitön reaktio Hänen sanoihinsa, se esti ihmisiä katsomasta tosiasioita. Asia on samoin sinun ja minun kohdalla. Tunnepohjainen järkeily estää meitä katsomasta tosiasioita, suurempaa kuvaa.
Kun he saivat korjausta Jeesuksen käskystä, jotkut panivat sivuun tunnepohjaisen järkeilynsä ja sanoivat (jae 25): ”Eikö tämä ole se, jota he tavoittelevat tappaaksensa?”
He muuttivat reaktionsa tunnepohjaisesta vanhurskaaksi silmänräpäyksessä osoittaen, että niin voidaan tehdä. He yksinkertaisesti vastaanottivat korjausta, ottivat tunteensa hallintaansa, käyttivät aivoja, jotka Jumala heille antoi, tasapainottivat tunteet tosiasioilla ja tekivät vanhurskaan tuomion: ”Eikö tämä ole se, jota he tavoittelevat tappaaksensa?”
Otamme itsemme kiinni muodostaessamme tunnepohjaisen tuomion, pysähdymme, muutumme ja hyväksymme sen, mitä tosiasiat kertovat meille.
Tasapaino, tasapaino - kasvun sijaan keskitytään lahjaan
Sen oppiminen, miten tasapainottaa tunnepohjainen järkeily järkiperäisen ajattelun kanssa on prosessi. Monilla ihmisillä ei ole mitään ’filtteriä’, ennen kuin he puhuvat tai toimivat - jos he ajattelevat niin, se tulee saman tien ulos heidän suustaan tai he ryhtyvät heti toimeen ilman, että liittävät siihen mitään ajattelua, paitsi sen, mitä se tunne peräänkuuluttaa. Toiset pysyvät vuosia kestävässä tunteellisessa köydenvetosodassa tunnepohjaisen järkeilyn ja logiikan välillä.
Jotkut elävät pahoinpitelevän puolison tai ’rakkaan’ kanssa, mutta pysyvät heidän kanssaan tunnepohjaisen järkeilyn vuoksi siitä huolimatta, että logiikka kertoo heille, että heidän pitäisi lähteä, ennen kuin jotakin pahempaa tapahtuu.
Jotkut ovat seksuaalisesti tekemisissä jonkun kanssa avioliittonsa ulkopuolelta ja kamppailevat tunnepohjaisen järkeilyn ja logiikan välillä sen suhteen, mikä heidän sitoutumisensa on toisiinsa, kieltäytyen käsittelemään pelkoa ja turvallisuutta ja taloudellisia ongelmia.
Jotkut kimmastuvat vihoissaan, jättävät ystävät sosiaalisessa mediassa ja ryhmät tai ystävänsä tosielämässä vain tunteakseen olonsa huonoksi myöhemmin, mutta ovat liian ylpeitä myöntääkseen, että he ylireagoivat. Hyvin usein sellainen henkilö työntää sitten ’lahjansa’ muiden edelle - sen asian, jota he tekevät Herrassa, joka on hauskaa ja selvästi Jumalalta - vaikka Hän olisi ottanut heidät luonteensa käsittelyynsä, joten he piiloutuvat ’lahjansa’ taakse, jotta heidän ei tarvitsisi kasvaa. Musiikki, todistaminen, heidän aatteensa jne. Se kaikki on sitä varten, että se piilottaisi tunteelliset luonneongelmat.
Jotkut eivät kykene keskustelemaan ongelmista ja ideoista ilman, että henkilökohtaisesti hyökkäisivät toisen ihmisen kimppuun käyttäen tunnetta järkeilynä. Loogisesti heillä ei ole mitään moraalista perustaa, jolle he perustaisivat järkeilynsä, ja koska kyseessä on tunnepohjainen järkeily, heidän mielensä ovat hämillään kaksinaismoraalista, tekopyhyydestä ja epäloogisista uskomuksista. Kun he keskustelevat ideoista, he kimmastuvat ja lähtevät keskustelusta - he eivät voi kestää tunteita, jotka nousevat pintaan, koska he järkeilevät tunteillaan.
Jotkut eivät ’tunne’ oloaan turvalliseksi, mukavaksi, rauhalliseksi, joten he kieltäytyvät keskustelemasta ideoista ja käsitteistä, vaan pyrkivät mieluummin jättämään ulkopuolelle minkä tahansa, mikä ei tee heidän oloaan ’turvalliseksi’. Me näemme tätä nyt USA:n yliopistojen kampuksilla, kun puhujat, joilla on erilaisia liberaaleja näkökulmia, jätetään ulkopuolelle, joidenkin itse asiassa sanoessa, että eivät tunne oloaan ’turvalliseksi’ kuunnellessaan erilaisia näkökulmia. Se on tunnepohjaista järkeilyä.
Turvallisuus. Pelko. Menneisyyden kivut. Epävarmuudet. Nämä ovat syitä, miksi ihmiset pysyvät tunteellisessa järkeilyssä. Tunnepohjaisen järkeilyn jättäminen logiikan vuoksi merkitsisi valtavaa uudelleenjärjestelyä heidän elämässään, asumisjärjestelyjä, luonteen kasvua ja muutakin.
Kuinka muuttua
Opi hallitsemaan tunteitasi. Kun tunne pulpahtaa pinnalle, ota itsesi kiinni, ennen kuin puhut tai toimit. Vangitse se Jeesuksen alaisuuteen keihään kärjellä osoittaen. Hillitse itsesi. Puhu asia läpi itsesi tai läheisen ystävän kanssa. Sinulla on luonnevika, jonka olet kieltäytynyt alistamasta Jeesukselle vuosia ja vuosia, ja nyt Hän haluaa sinun oppivan hallitsemaan tunnepohjaisen järkeilysi. Hallitse tunteesi. Työskentele sen eteen.
Ihminen ei tarvitse rukousta tämän puolesta muuten kuin, että tulisi vahvistetuksi sisimmässään ryhtymään toimeen ja ottamaan hallinnan tunteistaan. Ei tarvitse laskea käsiä heidän päälleen, ei tarvitse ajaa demoneja ulos heistä. Tarvitaan vain yksinkertaista kurinalaisuutta. Sana ’opetuslapsi’ (engl. sana ’disciple’ muistuttaa sanaa ’discipline’ eli kurinalaisuus), joka tarkoittaa ’oppijaa’ ilmaisee, että kurinalaisuus on ainesosista avainasemassa. Ei ole mitään muuta ratkaisua.
Ensimmäisellä kerralla et ehkä saa itseäsi kiinni, ennen kuin olet jo langennut syntiin ja möläyttänyt ulos jotakin tai lähtenyt chattihuoneesta tai poistanut ystävistäsi jonkun tai katkaissut ystävyyssuhteen. Tiedät jonkun kamppailevan kasvun kanssa, jos olet koskaan kuullut: ”En ole poistanut heitä ystävistäni, lakkasin vain seuraamasta heitä enää Facebookissa.” Sama asia tosielämän suhteissa. ’Olemme yhä ystäviä, me emme vain tee asioita yhdessä, niin kuin ennen teimme.’ Se valhe, jonka kerrot itsellesi tai muille, on akanoita, jotka poltetaan, kun nuo asiat seisovat Jeesuksen edessä. Pelastettu, mutta ikään kuin tulen kautta, kuten Paavali sanoi 1.Kor.3:15.
Seuraavan kerran saat itsesi kiinni ja ’puret kieltäsi’. Sitä seuraavalla kerralla tunnistat tunnepohjaisen järkeilyn nousevan sisimmästäsi sen tapahtuessa ja käytät ajatuksia, jotka katsovat toista ihmistä, heidän olosuhteitaan, omaa sydäntäsi, ja kykenet tekemään vanhurskaan tuomion. Toista tämä joka kerta. Se on prosessi, se on kurinalaisuutta, mutta siitä tulee elämäntapa.
Tunnepohjainen järkeily: Kun ihminen uskoo tunteidensa olevan tosiasioita ja siltä pohjalta ajattelee ja tekee päätöksiä perustuen noihin tunteisiin. Tunteet perustuvat näennäisiin asioihin. Se, mitä sanotaan, kirjoitetaan, tehdään, saa meidät reagoimaan tunteellisesti, ja teemme päätöksiä noihin tunteisiin perustuen, noihin näennäisyyksiin perustuen.
Jeesus: ”Älkää tuomitko näön mukaan, vaan tuomitkaa oikea tuomio.” (Joh.7:24)
Opetuslapsi. Kurinalaisuus. Ota tunteesi hallintaasi, ennen kuin alat järkeillä niillä. Mitä Jeesus ajattelisi siitä? Yksi minun tavallisimmista rukouksistani: ”Mitä Sinä ajattelet tästä, Isä?” ”Mitä Sinä ajattelet tästä, Herra?”
Uusi aihe ensi viikolla...siihen saakka, siunauksia,
John Fenn/VS
Pdf: http://www.cwowi.eu/weekly-thoughts--viikottaisia-ajatuksia---pdf.html