Umpimähkäinen ajatus nro 1, Jeesusko kapitalisti? Osa 1
Hei kaikki,
Oli vuosi 2004, kun Bushin ja Kerryn välillä käydyn presidentinvaalikampanjan aikana havaitsin eron hengellisessä maailmassa Yhdysvalloissa ja erityisesti koskien tuota vaalikamppailua Valkoisesta talosta. Kysyin Isältä mikä se oli ja Hän sanoi tämän: "Se on sosialismin henki. Sitä voi viivyttää, mutta sitä ei tulla pysäyttämään." Kysyin mistä se tuli ja Hän vastasi: "Euroopasta", mihin reaktiona kysyin miksi: "Tässä maassa on joitakuita jotka ajattelevat, että Yhdysvaltain pitäisi olla kuin Eurooppa, mutta se ei ole se, jollaiseksi olen kutsunut tämän maan olemaan."
Hänen vastauksensa sai minut ihmettelemään: "Onko Jumala, ja erityisesti taivaan lakien valtakunta erityisesti, järjestetty kapitalistiseksi, sosialistiseksi, kommunistiseksi tai joksikin niiden välillä?"
Tässä kapitalismin, sosialismin ja kommunismin määritelmiä:
Kapitalismi: Taloudellinen ja poliittinen järjestelmä, missä maan kauppaa ja teollisuutta kontrolloivat yksityisomistajat voiton tähden valtion sijasta. Antonyymi (vastakohta): kommunismi
Sosialismi: Taloudellinen ja poliittinen järjestelmä, joka ajaa sitä, että hallituksen pitäisi omistaa tai säännellä tuotantoa, jakelua ja hyödykkeiden ja palvelujen vaihdantaa.
Kommunismi: Järjestelmä, jossa kaikki omaisuus on julkista ja kaikki ihmiset työskentelevät hallitukselle ja heille annetaan asioita heidän tarpeidensa pohjalta hallituksen toimesta.
Onko Jumala kapitalisti? Kymmenen käskyä
Muinaisista ajoista lähtien on ollut laajalle levinneenä käsitys siitä, että kymmenen käskyä on yhteenveto 613:sta Mooseksen laista ja nuo kymmenen jakautuvat kahteen kategoriaan: Jumalaan ja ihmiseen.
Ensimmäiset neljä koskevat Jumalaa: Älä pidä mitään muuta Jumalaa kuin minut, älä tee mitään epäjumalankuvia, älä lausu turhaan Herran nimeä, älä tee työtä sapattina.
Viimeiset kuusi keskittyvät perheen ympärille: kunnioita isääsi ja äitiäsi, älä murhaa, älä varasta, älä tee aviorikosta, älä valehtele, älä himoitse lähimmäisesi omaisuutta. (2. Moos. 20:3-17)
Katso noiden kymmenen käskyn taakse. Ne rakentuvat Jumalaa rakastavan perheen perustalle.
Mene vielä syvemmälle ja näet, että ainakin kaksi käsittelee omaisuuden henkilökohtaista omistamista: älä varasta, älä himoitse lähimmäisesi omaisuutta. Mutta sekin on syvällisempää, sillä tässä on täydellisenä jae 17 joka hahmottelee sen, mitä himoitseminen merkitsee:
"Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa."
Nämä paljastavat henkilökohtaisen ja yksilöllisen omistajuuden ja hoitamisen. Lähimmäinen omistaa ja/tai hoitaa omaa kotiaan, perhettään, työntekijöitään, karjaansa ja (sen tähden) maataan. Ainakin puolet noista kuudesta käskystä, jotka koskevat sitä, kuinka ihminen kohtelee ihmistä, ovat kapitalistisia tarkoittaen sitä, että ne merkitsevät yksilöllistä omistusoikeutta ja vastuuta siitä, minkä omistaa ja käskyä olla puuttumatta siihen, kuinka lähimmäisesi hoitaa sitä, mitä hän omistaa ja johtaa.
Talenttivertaus: Matt. 25:14-30
Kun Jeesus sanoo: "Taivasten valtakunta on kuin", Hän puhuu taivaan 'maan' laeista ja laeista, jotka ovat ominaisia vain Taivasten valtakunnalle, jonka Kuningas on perustanut.
Jokaisella valtakunnalla on oma lakisysteeminsä. Esimerkiksi Matt. 12:26:ssa Jeesus sanoi paholaisella olevan valtakunnan, jota me kutsumme 'helvetiksi', paikka jota hallitsevat lait, jotka ovat vääristymiä kaikesta siitä, mikä on Jumalasta, ja on sen tähden kidutuksen paikka rauhan, rakkauden ja turvallisuuden sijaan. Mutta paholaisen valtakunnan lait ovat ominaisia vain hänen valtakunnalleen – hän pystytti sen sillä tavoin, hän on sen kuningas, joten se on hänen vastuullaan.
Sen tähden kun Jeesus aloittaa vertauksen sanomalla: "Taivasten valtakunta on kuin", tiedämme Hänen puhuvan Taivasten valtakunnan laeista, jotka ohjaavat tuota valtakuntaa.
Olemme nähneet kymmenen käskyn rakentuneen kodin, perheen, henkilökohtaisen omistajuuden ja niiden asianmukaisen hoitamisvastuun ympärille, mihin on kytkeytyneenä käsky olla puuttumatta lähimmäisen omistajuuteen ja hänen omansa hoitamiseen. Mennäänpä syvemmälle katsomalla ilmestystä Jumalan valtakunnan taloudellisista laeista:
Vertaus rahasäkeistä (talentit, muinainen rahayksikkö)
"Taivasten valtakunta on kuin matkalle lähtevä mies, joka kutsuu luokseen työntekijänsä ja uskoo rahansa heille. Yhdelle hän antoi viisi säkkiä kultaa, toiselle kaksi säkkiä ja kolmannelle yhden säkin, jokaiselle tämän kyvyn mukaisesti. Sitten hän lähti matkalleen. Viisi kultasäkkiä saanut lähti välittömästi käymään kauppaa isännän rahoilla ja lisäsi määrää viidellä säkillä. Kaksi säkkiä saanut teki saman voittaen kaksi säkkiä lisää. Mutta yhden säkin saanut mies meni kaivamaan kuopan ja kätki pomonsa rahat sinne.
Pitkän ajan kuluttua pomo palasi ja selvitti välinsä heidän kanssaan. Viisi säkkiä saanut toi ne säkit ja viisi lisäsäkkiä sanoen: 'Pomo, uskoit minulle viisi säkkiä ja katso, olen voittanut viisi säkkiä lisää.' Pomo vastasi: 'Hyvin tehty, olet ollut hyvä ja uskollinen! Tule osalliseksi palkkiostani.'
Kahden kultasäkin mies tuli myös ja vastasi: ' Olen ottanut kaksi säkkiäsi ja ansainnut kaksi lisää', mihin pomo vastasi: ' Hyvin tehty, olet ollut hyvä ja uskollinen! Tule osalliseksi palkkiostani.'
Sitten yhden kultasäkin saanut mies tuli ja sanoi: ' Pomo, tiedän sinun olevan ankara mies, joka korjaa sieltä, minne et ole istuttanut ja kokoaa sieltä minne et ole kylvänyt siementä. Joten olin peloissani ja menin hautaamaan kultasi maahan. Katso, tässä on se mikä sinulle kuuluu.'
Hänen pomonsa vastasi: 'Sinä paha ja laiska mies! Sinä sanot, että korjaan sieltä minne en ole kylvänyt ja kerään sieltä, minne en ole kylvänyt siementä? No hyvä on sitten, sinun olisi ainakin pitänyt panna rahani pankkiin, jotta olisi saatu korkoa! Ottakaa kultasäkki häneltä ja antakaa sille, jolla on 10 säkkiä. Sillä sille, jolla on, tullaan antamaan lisää, ylenpalttisesti. Siltä, jolla ei ole, tullaan ottamaan pois se, mikä hänellä on. Heittäkää tämä arvoton työntekijä ulos pimeyteen, missä on itku ja kärsimys."
Tässä vertauksessa on kyse kapitalismista ja Jeesus sanoi tuosta alusta: 'Taivasten valtakunta on kuin tämä'. Pohdi valtakunnan talousrakennetta:
On pomo, mikä tarkoittaa hänen omistavan yrityksen, hänellä on eri kykyjä omaavia työntekijöitä. Hän palkitsee jokaisen työntekijän tämän kyvyn mukaan uskoen heille jonkin bisneksensä osan hoitamisen. Kaksi kolmesta miehestä tekee lujasti työtä käyden kauppaa markkinoilla kaksinkertaistaen rahansa ja heidät palkitaan ja ylennetään lujan työntekonsa vuoksi.
Paha ja laiska mies, joka puhui väärin pomosta (väittäen tämän olevan epärehellisen siksi, että tämä varastaa toisten ihmisten sadot), erotetaan kohtuullisen ajan jälkeen, kun hän epäonnistui yrityksen hänen asemaansa koskevien vaatimusten täyttämisessä. Pomo olisi pitänyt hänet palkkalistoilla, jos hän olisi tehdyt edes sen vähän, että olisi laittanut rahat pankkiin koron saamiseksi. Mutta koska hän ei ilmestynyt töihin, vaan häipyi ja teki muita juttuja, hänet erotettiin ja joutui kärsimään sen itkun ja tuskan, joka liittyy köyhyyteen ja laiskuuteen – mikä kaikki oli hänen omaa syytään.
Taivasten valtakunnan lait, Jeesus opettaa, pitävät sisällään henkilökohtaisen omistajuuden, johtamisen, vastuun antamisen kyvyn perusteella, palkituksi tulemisen ylennyksellä suoraselkäisyydestä ja hyvästä ja lujasta työnteosta, sekä rahojen, ajan ja vastuun huonon hoitamisen seurauksista kärsimisen. Tämä vertaus on kymmenen käskyn perustan mukainen. (Enemmän tästä vertauksesta ja muista raamatullisista taloutta koskevista opetuksista katso 'Tasapainoinen raamatullinen vauraus' –sarjaani, englanninkielinen CD/mp3)
Syy tämän aiheen tärkeydelle sekä Yhdysvalloissa että suuressa osassa maailmaa on, että on käynnissä taistelu siitä, missä määrin hallituksen pitäisi olla mukana rahassa ja omaisuudessa ja maailma on muuttumaisillaan merkittävästi seuraavien vuosien aikana, minkä takia kerron tämän nyt, jotta ihmisillä on arvostelukykyä ja viisautta hengellisten periaatteiden ja raivoavan taistelun suhteen.
Mutta entäpä alkuseurakunta, joka jakoi kaiken yhteisen? Entäpä muinaisen Israelin kansallinen vararikko, joka tapahtui joka seitsemäs tai 50. vuosi? Onko valtakunta 100 % kapitalistinen vai liittyykö Jumalan teihin näissä asioissa enemmän… pysy mukana, ensi viikkoon.
Siunauksin,
John Fenn