Milloin Jeesus syntyi? Osa 3: Keväällä vai syksyllä?
Hei kaikki,
Viime viikolla jaoin siitä, kuinka Jeesus syntyi joko syksyllä ilmestysmajajuhlan aikaan, joka oli syys-lokakuussa, tai keväällä happamattoman leivän juhlan eli pääsiäisen aikaan. Kuuden kuukauden ero johtuu siitä, että Johannes Kastajan isä palveli joko kevät- tai syysvuorollaan, kun Gabriel ilmestyi hänelle, mutta emme tiedä, kumpana ajankohtana se tapahtui.
Olemme menneet niin pitkälle kuin voimme pappien palvelusvuorojen järjestyksen suhteen, joten katsokaamme ensin kulttuurillisia odotuksia. Se, kuinka Messias kuolisi, ’mutta ei itsensä puolesta’, nähdään pääsiäisenä, ja ihmisillä oli perusymmärrys siitä, että pääsiäiskaritsa, joka tapettiin pääsiäisenä, oli esikuva siitä, kuinka Jumala peitti syntimme. Messiaan ei odotettu syntyvän tuohon aikaan, vaan pikemminkin kuolevan tuohon aikaan. (Näin odottivat ne, jotka ymmärsivät esikuvat/varjot).
Joten käännymme syysjuhlan puoleen, joka oli Ilmestysmajajuhla (Sukkot), jota myös kutsuttiin ’Omistautumisen/Vihkimisen juhlaksi’ syys-lokakuussa. Ilmestysmajajuhla oli silloin, kun Salomo omisti/vihki temppelinsä Jumalalle heidän juhliessaan sitä, että Jumalan läsnäolo asui ihmisten kanssa. Sitä kutsutaan myös nimellä ’Meidän ilomme aika’. Ilmestysmajajuhlaa kutsutaan myös ’Valojen juhlaksi’.
Temppelissä oli neljä suurta lamppua nimeltä ’maailman valkeus’, ja myöhempänä ilmestysmajajuhlana Jeesus nousi ylös sanomaan: ”MINÄ olen maailman valkeus.”Joh.8:12
Ilmestysmajajuhlan aikana luetaan tiettyjä jakeita, ja sitä seuraa tietty liturgia. Nuo jakeet ja tuo liturgia kaikuvat siinä, mitä enkelit kertoivat paimenille sinä yönä, kun Herra syntyi, Jumalan loistavan ja ihmetystä herättävän kirkkauden hohtaessa heidän ympärillään. Paimenet olivat kedolla keväällä ja syksyllä, mutta tämä auttaa kaventamaan vaihtoehtoja:
”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.” Vielä kerran, tämä julistettiin keskellä suurta Herran kirkkauden valoa.
Nämä jakeet luetaan ilmestysmajajuhlan aikana: ”Minä, Herra, olen vanhurskaudessa kutsunut sinut, olen...pannut sinut kansoille liitoksi, pakanoille valkeudeksi” ja ”...minä panen sinut pakanain valkeudeksi, että minulta tulisi pelastus maan ääriin asti” ja ”Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti, kuninkaat sinun koitteesi kirkkautta kohti.” Jes.42:6, Jes.49:6, Jes.52:10, Jes. 60:3.
Tämä rukoiltiin aterioiden aikana Ilmestysmajajuhlassa: ”Antakoon Armollinen meidän periä kaiken, mikä on hyvää. Palauttakoon Armollinen Daavidin teltan/ilmestysmajan (sukkah) entiselleen.” Kenties paimenet olivat juuri syöneet loppuun ateriansa, kun enkelit tulivat?
Se, mitä enkeli sanoi, sisältää elementtejä noista jakeista, jotka sanotaan ilmestysmajajuhlassa - jotka pohjimmaltaan sanovat, että Jumala elää ihmisten kanssa. Olen jakanut aikaisemmin sen, että nämä paimenet olivat kaiken todennäköisyyden mukaan pappeja, sillä väkiluvun kasvaessa kaupungeissa papit alkoivat kasvattaa laumoja ja rahvasta kaupungissa asuville ostettavaksi uhriksi. Heidän alueensa tiedettiin olevan Betlehemin, ’leivän talon’, ympärillä. Totinen manna taivaasta syntyi siellä.
Perinteisesti ’viisaiden miesten’ ajatellaan vierailleen Jeesuksen luona Hänen ollessaan noin 18 kuukautta vanha, mutta se on väärin. Matt.2:11 kertoo meille, että he vierailivat Hänen luonaan talossa Betlehemissä eivätkä tallissa, joka tyypillisesti näytetään joulunäyttämöissä. Mutta on muitakin huomioon otettavia asioita.
Esimerkiksi Luukas kertoo meille Joosefin ja Marian ympärileikanneen Jeesuksen kahdeksan päivän vanhana, ja Marian 40 puhdistuksen päivän jälkeen he esittelivät Hänet temppelissä. Joten lähes kuusi viikkoa vanha Jeesus oli Joosefin ja Marian kanssa temppelissä Jerusalemissa 40 päivää Hänen syntymänsä jälkeen. Meille kerrotaan, että tämän jälkeen perhe palasi kotikaupunkiinsa Nasaretiin - eivät Betlehemiin. (Luuk.2:22-23, 39; 3.Moos.12:3-8)
Se tarkoittaa, että Herodeksen on täytynyt tappaa vauvat Betlehemissä ennen, kuin Jeesus oli 40 päivää vanha. Se merkitsee sitä, että nuoren perheen olisi pitänyt mennä Egyptiin ja palata sieltä ennen, kuin Hän oli 40 päivää vanha. Tämä tarkoittaa, että jossakin vaiheessa Hänen syntymänsä ja sen välillä, kun Hän oli 40 päivän ikäinen, Herodes kuoli, sillä heidän käskettiin palata Egyptistä, koska Herodes oli kuollut, ja he eivät pelänneet temppelissä, kun Jeesus oli 40 päivää vanha, eivätkä palatessaan Nasaretiin.
Tapahtumien järjestys silloin on, että Jeesus syntyi Betlehemissä ja pantiin kaukaloon makaamaan. Paimenet vierailevat Hänen luonaan juuri Hänen syntymänsä jälkeen. Viisaat miehet saapuivat sen jälkeen, kun nuori perhe oli muuttanut taloon Betlehemissä, mutta heitä varoitetaan, kun he näkevät Herran, etteivät he palaisi Herodeksen luokse.
Joosefia samaten varoitetaan lähtemään maasta Egyptiin. Herodes määrää viattomien tappamisen. Englantilainen Raamattu sanoo, että hän päätteli olevan tarpeen tappaa kaksivuotiaat ja nuoremmat, mutta kun tiedämme, kuten jo totesin, että entisaikojen Israelissa ikä laskettiin hedelmöityksen hetkestä ’iän laskemisessa’, kuten aikaisemmin mainitsin, se tarkoittaa, että Herodeksen oikea määräys oli tappaa yksivuotiaat (kuten me sen päättelemme) ja nuoremmat.
Milloin Herodes kuoli?
Juutalainen historioitsija Josefus toteaa, että Herodes tuli hyvin sairaaksi kuunpimennyksen aikaan. Ainoa pimennys Herodeksen sairauden vuotena oli 13. maaliskuuta 4 eKr. Herodeksen sairaus kesti useita kuukausia, ja sen yksityiskohdat ovat hyvin dokumentoidut. Josefus toteaa Herodeksen kuolleen aikana, joka meidän kuukausistamme olisi syyskuu, vuonna, joka meidän laskelmointimme mukaan on 4 eKr.
Näin ollen voimme varmistaa Jeesuksen syntyneen syyskuussa vuonna 4 eKr.
Ainakin näin minä sen näen. Se, milloin Hän syntyi, ei ole tärkeää, vaan se, että Hän SYNTYI.
Uusi aihe ensi viikolla, siihen saakka, siunauksia,
John Fenn/VS