Kronologinen järjestys pääsiäisviikko osa 1
Hei kaikki,
Kysyin kerran erään kuvitetuista pääsiäissaarnoistaan tunnetun megaseurakunnan pastorilta, miksi hän jatkoi dramatisoinnin esittämistä siitä, että Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina, kun hän tiesi Jeesuksen tulleen ristiinnaulituksi torstaina, ja pastori sanoi: "On helpompi tehdä niin kuin mennä tarvittaviin yksityiskohtiin totuuden esittämiseksi."
Noihin kuvitetun saarnan kuuteen esitykseen osallistui tuona vuonna noin 24.000 ihmistä, joten kaikille 24.000:lle opetettiin keskiajan kirkon virhettä, mitä pidin surullisena. Seuraavassa siitä kuinka tuo virhe tapahtui ja po. viikko järjestyksessä:
Pääsiäisviikon perusta – juutalainen pääsiäinen
Kuolemassaan, hautaamisessaan ja ylösnousemisessaan Jeesus täytti kolme kevätjuhlaa, jotka ennakoivat Hänen uhriaan ristillä ja Hänen ylösnousemustaan. Ne ovat: happamattoman leivän juhla, juutalainen pääsiäinen (pesah) ja ensihedelmien juhla, mitkä ensi kertaa nähtiin, kun Israel oli lähtemässä Egyptistä ja joista kerrotaan yksityiskohtaisesti 2. Moos. 12;1-19:ssä sekä 3. Moos. 23:4-14:ssä.
Happamaton leipä käyttää hiivaa synnin symbolina, joten heidän oli määrä olla syömättä hiivaa tuon seitsenpäiväisen juhlan ajan, mikä kuvaa Jeesuksen synnitöntä elämää. Happamatonta leipää syötiin seitsemän päivän ajan luvun seitsemän edustaessa loppuun saattamista, mutta juhlan viimeisenä päivänä, joka oli sapatti vain tuota juhlaa varten, he söivät karitsaa leipänsä kanssa. Jeesus eli synnittömän elämän ja tämän synnittömän Leivän taivaasta nauttivat uskovat yhtenä tekona, jossa syödään sekä synnitön leipä että synneistämme annettu pääsiäiskaritsa.
Juutalainen pääsiäinen, joka oli happamattoman leivän juhlan sisällä, viittaa käytäntöön, jossa kotien oviaukko maalattiin uhrikaritsan verellä, niin että kun Egyptille tuli tuomio, israelilaiset. joiden kotien yllä oli tuo veri, 'ohitettaisiin' (pesah, kulkea ohi) eikä heitä vahingoitettaisi. Tietysti meidän 'talomme' olemme me itse, elävät kodit joissa Kristus on, joilla on Karitsan veri päällään. (1. Kor. 6:19)
Ensihedelmien juhlaa juhlittiin pääsiäisen jälkeen "sapatin jälkeisenä päivänä" ja silloin pappi otti ohran ensisadosta lyhteen ja heilutti sitä Herralle suuremman tulossa olevan sadon symbolina. Israel tuli Merestä pois sen jälkeen kun oli lähtenyt Egyptistä Ensihedelmien juhlan aamuna symbolina Jeesuksesta, joka nousi ensihedelmän päivänä Punaisen Meren ylityksen täyttäen.
Jeesuksen pääsiäisviikko
Kuten 2. Moos. 12:3:ssa todetaan, kuukauden kymmenentenä päivänä karitsa tuotaisiin talon tutkittavaksi, jotta nähtäisiin, oliko se uhraamisen arvoinen, kunnes se tapettiin "iltojen välillä", mikä oli kolme iltapäivällä (15.00) 14. päivänä. Voitteko kuvitella sen, että kotiinne tuodaan pikku karitsa neljän päivän ajaksi, kuinka oppisitte tuntemaan sen, kiintyisitte siihen – Jeesuksen palvelutyö oli yli 3½ vuotta, minä aikana Häntä tutkittiin Israelin huoneessa, ja lopulta tuon ajan korkein auktoriteetti Pilatus julisti hänet syyttömäksi.
Uhraamisen päivää kutsuttiin 'valmistuspäiväksi', koska heti kun karitsa oli tapettu kello kolme iltapäivällä, se täytyi valmistaa syötäväksi ilta-aterialla, joka alkoi auringon laskiessa. Muistakaa, että juutalainen päivä alkaa auringon laskiessa, koska luomisessa Jumala meni pimeydestä valoon ensimmäisenä päivänä, joten aiheen käsittelyn takia aion käyttää kello 6:a illalla (18.00) auringonlaskuna ja seuraavan päivän alkuna.
ERITTÄIN TÄRKEÄ POINTTI – Tässä saimme perjantaista ristiinnaulitsemisen päivän
Kaikki neljä evankeliumia sanoo Jeesuksen kuolleen 'valmistuspäivänä', kun pääsiäiskaritsa tapettiin kello 3: "Ja tuo päivä oli valmistuspäivä, ja sapatti oli alkamaisillaan" ja "Ja kun ilta oli tullut, koska oli valmistuspäivä, se on, päivä ennen sapattia." (Pyhä sapatti oli juhlan viimeinen päivä, ei lauantai – Matt. 27:62, Mk 15:42, Lk 23:54, Joh.19:14, 31, 42)
Roomalaiskatoliset ei-juutalaiset esi-isät, jotka olivat tietämättömiä siitä, että juutalainen pääsiäinen määräsi pyhän sapatin alkamaan sinä iltana, jolloin syötiin tuo ateria, luulivat mainitun sapatin olevan lauantai! Siitä lähtien meillä on ollut 'Pitkäperjantai'. Heillä ei ollut aavistustakaan, että mainitaan kaksi sapattia, sillä oli tuo seremoniallinen sapatti, jota seurasi lauantaisapatti. Koska oli kaksoissapatti, naiset eivät voineet huolehtia haudasta ennen kuin sunnuntaina.
Pane tuo kaikki yhteen – Palmusunnuntai, 10. päivä aloittaa tutkimisajan 'huoneessa'
Jeesusta ei vain 'tutkittu' lähes neljän vuoden ajan Israelin huoneessa symbolina niistä neljästä päivästä, jona pääsiäiskaritsaa tutkittiin, vaan Markusta johdatettiin sisällyttämään vallanpitäjien tekemä neljän päivän tutkiminen. Mk 11:1-11:ssä, päivänä jota kutsumme palmusunnuntaiksi, Nisankuun kymmenentenä, Jeesus tulee huoneeseen tutkimisensa aikaa varten.
Ihmiset laskivat palmunoksia aasin varsan eteen, varsan jolla ei koskaan aiemmin ollut ratsastettu näyttäen näin Jeesuksen herruuden luomakunnan yli jälleen kerran (tuuli/aallot, ruoan moninkertaistaminen, vesi viiniksi) ja Hänen vapaaehtoinen elämänsä antamisen pääsiäiskaritsana, ihmiset huusivat 'Hoosianna; Siunattu on Hän, joka tulee Herran nimessä…"
Tämä sana 'hoosianna' merkitsee 'pelasta meidät' ja ilmaus tulee psalmista 118, jota laulettiin ja luettiin pääsiäisviikon aikana (Matt. 26:30), koko kohta sanoo näin:
"En minä kuole, vaan elän ja julistan Herran töitä. Herra on minua kyllä kurittanut, mutta kuolemalle Hän ei ole minua antanut… Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi. Tämä on Herran tekoa ja se on ihmeellistä meidän silmissämme. TÄMÄ on se päivä, jonka Herra on tehnyt, riemuitkaamme ja iloitkaamme siitä! PELASTA NYT (hoosianna), Minä hartaasti rukoilen sinua Oi Herra, PELASTA NYT, Oi Herra (hoosianna) ja lähetä meille pelastus! Siunattu on Hän, joka tulee Herran nimessä; me olemme siunanneet sinut Herran huoneesta... Sitokaa nyt uhri alttarille. Sinä olet minun Jumalani ja minä ylistän sinua; Sinä olet minun Jumalani ja minä korotan sinua. Oi, anna kiitos Herralle, sillä Hän on hyvä ja Hänen laupeutensa kestää ikuisesti." Psalmi 118:17-29 (suomennos tässä)
Tuo oli sunnuntai, kymmenes päivä ja jae 11 sanoo, että Hän ja ne 12 lähtivät kaupungista ja viettivät yön Betaniassa.
Jae 12 sanoo: "Ja aamulla", maanantaina 11. Hän käski sen viikunapuun kuolla, jossa ei ollut hedelmää niin kuin olisi pitänyt, symbolina Israelista tuolla viikolla, jonka olisi pitänyt ottaa Hänet vastaan, muttei ottanut. Sitten Hän meni temppeliin ja 'puhdisti' temppelin rahanvaihtajista ja niistä, jotka myivät uhrieläimiä. Jae 19 sanoo, että illalla he lähtivät kaupungista.
Voitte kuvitella Jeesuksen tunteet, sen tietämisen, että on Hänen tutkimisensa aika pääsiäiskaritsana ja siellä temppelissä eläimiä myydään uhriksi niin lihallisena osoituksena sellaisista ihmisistä, joilla ei ole aavistustakaan siitä mitä parhaillaan tapahtuu. Hän pakottaa heidät lähtemään valmistaen tien Todelliselle Uhrille tulla uhratuksi tuolla viikolla.
Mk.11:20 sanoo "Aamulla", mikä on nyt tiistai 12, joka on pisin yksittäinen tutkimisen päivä. Markus käyttää lopun luvusta 11 ja koko luvun 12 kirjoittaakseen jokaisen auktoriteettiryhmän tekemästä Hänen tutkimisestaan:
11:27: Ylipapit, kirjanoppineet, vanhimmat tulivat Hänen luokseen kysyen: "Millä valtuudella sinä näitä asioita teet?"
12:13: "Ja he lähettivät hänen luokseen tiettyjä fariseuksia ja herodilaisia saadakseen Hänet kiinni sanoistaan."
12:18: "Sitten Hänen luokseen tuli saddukeuksia..."
12:28: "Ja yksi kirjanoppineista..."
Lopulta tutkiminen oli saatettu loppuun, nämä tahtomattaan osalliset Isän suunnitelmasta osoittaa oikeudellisesti Jeesus uhrin arvoiseksi, tutkiminen tulee päätökseen Markuksen ilmoituksella 12:34:ssä: "Eikä kukaan sen jälkeen rohjennut kysyä häneltä mitään." He keskeyttivät tutkimisen ajan myöhään tiistaina, sillä Mk. 14:1 toteaa:
"Kahden päivän päästä oli pääsiäisen ja happamattoman leivän juhla…" tarkoittaen torstaita.
Tämä käy yksiin kaikkien neljän evankeliumin kanssa, jotka toteavat Jeesuksen kuolleen valmistuspäivänä, torstaina 14., ja tuona iltana oli sapatti (15.), jota seurasi lauantai (16.) sapatti, mitä seurasi Ensihedelmien juhla sunnuntaina (17.), sunnuntaiaamuna Jeesus nousi esikoisena kuolleista.
Ristillä Jeesus sanoi: 'Se on täytetty', mikä on kreikan sana "tetelestai", jota ensin käyttivät kreikkalaiset ja sitten roomalaiset komentajat, jotka valvoivat taistelukenttää ja lausuivat 'Se on täytetty'. Kenraalin toteamus 'Tetelestai' oli enemmän kuin huomio, se oli myös lausuma siitä, että taistelu oli voitettu ja nyt voitiin kääntää huomio sotasaaliin ottamiseen – ja tuo on se mitä Jeesus sanoi kuollessaan – taistelu oli voitettu, nyt ei ollut jäljellä muuta kuin sotasaaliin ottaminen.
Ensi viikolla – mitä tapahtui maan alemmissa osissa, ja ylösnousemus. Siihen saakka siunauksin,
John Fenn