Emotionaalisesti sairaat kristityt, osa 1
Hei kaikki,
Tiesittekö Paavalin kirjoittaneen emotionaalisesti sairaista kristityistä? Hän esitteli huolellisesti pääpiirteittäin oireet ja sen, mitä ihmisen täytyy tehdä, kun on tekemisissä sellaisen ihmisen kanssa ja mitä tuon ihmisen tulee tehdä saadakseen takaisin emotionaalisen terveytensä.
Tämä aihe on niin tärkeä, että tarjoan audio-opetusta siitä tämän kolmiosaisen viikoittaisia ajatuksia – kirjoitussarjan päätteeksi – audio-opetuksessa voin käsitellä asiaa yksityiskohtaisemmin ja kertoa tosielämän tilanteista, jotka auttavat kattamaan syvällisemmin tämän tärkeän aiheen.
Kuinka Paavali alkoi puhua emotionaalisesti sairaasta kristitystä
Paavali kirjoittaa Timoteukselle 1. Tim. 6:1-6:ssa, missä hän ottaa esille emotionaalisesti tai mieleltään sairaat kristityt. Hänen lausuntonsa siitä, että ne ihmiset, joista hän kirjoittaa, ovat emotionaalisesti sairaita, on kuusi jaetta pitkän opetuksen keskikohta – ensimmäiset kolme jaetta määrittelevät heidän sydämensä tilan, ja sitten hän määrittelee heidät mieleltään sairaiksi jakeen neljä alussa, sen jälkeen hahmottelee jakeen kuusi loppuun heidän toimensa. Tänään nuo ensimmäiset kolme jaetta koskien sydäntä.
Ensimmäiset kaksi jaetta opettavat orjille, kuinka tehdä työtä orjuuden ikeen alla – Jumala ei suvaitse orjuutta, sillä me kaikki olemme tasa-arvoisia Kristuksessa, kuitenkin Hänen täytyi olla tekemisissä kulttuurien kanssa, joissa oli orjuutta, Herra kun on aina käytännöllinen.
Jae 1: "Kaikki, jotka ovat orjina ikeen alla, pitäkööt isäntiänsä kaikkea kunnioitusta ansaitsevina, ettei Jumalan nimi ja oppi tulisi häväistyksi."
Meidän aikanamme tämä liittyy uskoviin työntekijöihin, joilla on uskosta osattomat päälliköt. Paavali opetti, että kristityillä pitäisi olla vastuuntuntoa elää tajuten, että heidän tekemisensä voisi aikaansaada sen, että uskosta osattomat ajattelisivat huonoa Herrasta tai että Herra tulisi kirkastetuksi, kun he elävät asianmukaisesti työpaikallaan.
Tässä ensimmäisessä jakeessa on kyse vastuuntunnostamme elää julkisesti jumalista elämää tietäen, että meillä on Kristus meissä.
Jae 2: "Mutta ne, joilla on uskovaiset isännät, älkööt pitäkö heitä vähemmässä arvossa sen tähden, että he ovat veljiä, vaan palvelkoot heitä sitä mieluummin, koska he ovat uskovia ja rakastettuja ja harrastavat hyvän tekemistä. Tätä opeta ja tähän kehota."
Kreikan kielen ilmaus 'vähemmässä arvossa' pitämisestä on 'kataphroneo', joka sananmukaisesti merkitsee 'ajatella huonoa'. Joskus se käännetään 'halveksua', koska tämä yhdyssana koostuu osista 'kata', joka tarkoittaa 'alas' ja 'phren', joka tarkoittaa 'mieli' - ajatella huonoa jostakusta tai halveksia tätä.
Tässä toisessa jakeessa on kyse vastuuntunnostamme elää jumalista elämää ihmissuhteissamme.
Jae 3: "Jos joku muuta oppia opettaa eikä pitäydy meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen terveisiin sanoihin eikä siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen,
Paavali sanoo 'Jos joku muuta oppia opettaa', mikä on 'heterodidaskaleo' – opettaa muuta oppia sanoista 'heteros', joka tarkoittaa 'muu' tai 'eri', ja 'didaskalos', 'ohjaaja', 'opettaja'. Toisin sanoen näillä ihmisillä on toinen opettaja, eri ääni, jota he kuuntelevat torjuen Paavalin opetuksen 'toisen mestarin' eduksi, joka on voittanut Paavalin terveen viisauden.
Pohdi mitä Paavali pyytää kahdessa ensimmäisessä jakeessa...
Kuka järjissään oleva ihminen torjuisi opetuksen, joka kehottaa olemaan tietoinen siitä, kuinka käyttäytyy uskosta osattoman päällikön edessä ja kehottaa kohtelemaan uskovia päällikköjä sitä suuremmalla kunnioituksella? Kuka torjuisi tuollaisen terveen järjen, logiikan ja sellaisen järkevän opetuksen?
Kun hän alkaa esittää pääpiirteittäin emotionaalisesti sairaan kristityn oireita, hän aloittaa tässä sanomalla, että he torjuvat tämän opetuksen. Askelet kohti emotionaalista tai mielen sairautta alkavat, ja ne nähdään tässä ensiksi, torjumalla terve järki ja looginen ymmärrys siitä, mitä merkitsee vaeltaa Kristuksen kanssa ja jumalisissa ihmissuhteissa. Paavali puhuu ihmissuhteista näissä kahdessa ensimmäisessä jakeessa, ja ihmisistä, jotka torjuvat terveen järjen, sosiaaliset taidot ja viisauden, kun ovat tekemisissä toisten kanssa. Kireät ihmissuhteet tai vetäytyminen ihmissuhteista, ovat ensimmäinen merkki ihmisestä, joka on matkalla kohti emotionaalista tai mielen sairautta.
Tällainen ihminen asettaa kyseenalaiseksi sellaisen, minkä useimmat kristityt ymmärtävät terveen järjen mukaiseksi ja loogiseksi. Hän arvelee toisin, toiset 'äänet' käskevät häntä torjumaan sellaiset asiat ja suosimaan hänen omia ajatuksiaan asiasta.
Kuten myöhemmin näemme, Paavali identifioi ylimielisyyden ja uppiniskaisuuden emotionaalisesti sairaan tärkeimmiksi piirteiksi.
Jae 3 jatkuu: 'eikä pitäydy … terveisiin sanoihin'
Sana 'pitäytyä' on 'proserchomai' mikä tarkoittaa 'tulla kohti', ja sitä käytetään Hepr. 10:1:ssä niistä, jotka 'tulevat lähelle' (engl. käännös) Herraa. Kielteisessä merkityksessä tässä sitä käytetään ihmisistä, jotka kieltäytyvät tulemasta lähelle Herraa. Tuo sana tarkoittaa myös 'nyökätä päätä kohti (olla jonkun kanssa yhteisymmärryksessä)', kuten hän, joka päätään nyökäten yhteisymmärryksessä Herran kanssa ollen tulee Häntä lähelle – ja nämä ihmiset kieltäytyvät olemasta yhteisymmärryksessä ja tulemasta lähelle.
Hän on tyly, kun on kyse terveestä järjestä, logiikasta ja 'terveistä sanoista' väittäen, että hänellä on ihmeellistä uutta ilmestystä Jumalalta tai omaa erityistä (väärin-) ymmärrystään vanhasta opista. Tai toisiin sairauksiin liittyen, hän saa pakkomielteen jostakin erityisestä ajatuksesta ehkä koskien omaakuvaansa, ehkä ulkonäköään, ehkä hän keskittyy elämänsä lopettamiseen – tai mihin tahansa pakkomielteiseen ajatukseen em. asioiden välissä.
Koska hän torjuu terveen järjen ja logiikan, joita kaikilla muilla on, hänestä tulee hengellinen saareke, ollen yksin siinä mitä hän uskoo, jopa avioliitossaan, kykenemätön tulemaan lähelle Herraa sydämessään saati sitten tulemaan lähelle suhteissaan toisten ihmisten kanssa tai edes olemaan osallinen yhteisestä uskosta puolisonsa tai ystävien kanssa.
'terveet sanat'...
...on 'hygiaino', mistä saamme 'hygieenisen' tai puhtaan – puhtaat sanat. Terveelliset sanat, terve neuvo, terveellinen opetus. Huomaa, mitä Paavali on tähän asti sanonut: jos joku opettaa toisin, hänellä on toinen mestari, jota hän kuuntelee, kieltäytyen tulemasta lähelle Herraa ja Hänen puhdasta ja tervettä opetustaan. Perheeltä ja ystäviltä tulevat neuvot eivät häntä auta. Kukaan ei voi vakuuttaa häntä siitä, että hänen ajattelunsa on tasapainotonta. Hän on vakuuttunut olevansa oikeassa.
Tällaiset ihmiset liukuvat syvemmälle emotionaaliseen sairauteen, kun he torjuvat puhtaan opetuksen toisenlaisen opetuksen ja ajatusten hyväksi, jotka estävät heitä tulemasta lähelle Herran persoonaa. He piileskelevät tasapainottomien ajatustensa ja oppiensa takana muita usein syyttäen ylimielisesti samalla kun he kieltäytyvät henkilökohtaisesti tulemasta lähelle Herraa – hengellisen elämän julkisivua, usein vierottaen ne, jotka heitä eniten rakastavat ja tämän jakeen asiayhteydessä myös päällikkönsä ja työkaverinsa ja muut ihmissuhteet – he vetäytyvät pois toisten luota.
".. meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen terveisiin sanoihin eikä siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen."
Paavali sano, että tällainen ihminen itse asiassa torjuu Herran Jeesuksen sanat, vaikka samalla väittää tottelevansa Häntä erityisen ilmestyksen saaneena tai hän ei voi hylätä omia ajatuksiaan ja korvata niitä Herran ajatuksilla. Hänen omat ajatuksensa ovat hänelle paljon tärkeämmät kuin Jeesuksen ajatukset, jotka johtavat ihmisen syvällisemmin läheisempään jumalisuuden mukaiseen vaellukseen.
Jumalisuus on kristillinen luonteenlaatu, jota osoittavat rakkauden elämäntyyli, läpinäkyvyys, nöyryys, suoraselkäisyys, antaminen ja terveet ihmissuhteet. Tämä ihminen on tuon vastakohta. Hän ei tule lähelle Herraa, eikä puolisoaan hengellisesti puhuen, eikä päällikköään eikä työkavereitaan tai ystäviään.
Voit nähdä minne Paavali on menossa korostaessaan tällaisen henkilön sydämen tilaa, koska sillä, joka torjuu terveen järjen ja logiikan, ei pian ole yhtään ystäviä, vaan hän joko etsii jotakin ajatustensa esittämisen paikkaa tullakseen kuulluksi tai hän vetäytyy omiin oloihinsa. Usein pohjalla oleva häiriö liittyy itsensä rakastamisen puutteeseen tai terveen omakuvan puuttumiseen sekoittuneena hylkäämiseen – lyhyesti sanoen, hän ei tunne Isän ehdotonta rakkautta, hän ei ole koskaan juurtunut ja perustautunut ehdottomaan rakkauteen varttuessaan ja/tai myöhemmin ihmissuhteissaan eikä hän todella tunne Häntä Ystävänä.
Ja minulta loppui tila tältä päivältä, ensi viikolla 'savun peitossa'… siihen saakka, siunauksin,
John Fenn