Uskomuksia, joiden luulit olevan raamatullisia, mutta eivät ole; Ei jokainen joka sanoo Herra, Herra
Hei kaikki,
Tapa jolla virhe syntyy, on se, että ihminen kasaa yhden virheen toisen päälle ja sitten vetää johtopäätöksen, joka tietysti on väärin. Mutta koska hän ei tiedä, että se mitä hän uskoo, rakentuu virheiden kerrostumille, hän luulee johtopäätöksensä olevan raamatullisen.
Yksi sellainen tapaus on se, kun joka pelkää menettäneensä pelastuksensa. Hän lukee Matt. 12:31:stä, että Pyhän Hengen pilkkaa ei voi antaa anteeksi ja sanoo puhuneensa pahaa jostakusta pastorista ja nyt pelkää menettäneensä pelastuksensa koska tuo merkitsee Pyhän Hengen pilkkaa. Tai ehkä hän puhui jotakuta sellaista vastaan, jonka kanssa ei ole teologisesti samaa mieltä ja alkaa pelätä loukanneensa Pyhää Henkeä.
Itse asiassa Pyhän Hengen 'pilkkaamista' on torjua Herra Jeesus, minkä fariseukset tekivät Matt. 12:ssa. Pyhän Hengen työ oli heidän keskellään ja kuitenkin he torjuivat Hänet torjuen siten Jeesuksen. Koska Jeesus kuoli toisten, ei Itsensä puolesta, ainoa synti, jota risti ei kata, oli Jeesuksen torjuminen. Pyhä Henki on pelastuksen välittäjä, se joka luo uudeksi ihmisen hengen, joten Jeesuksen torjuminen on Pyhän Hengen torjumista tai pilkkaamista. Mutta jotkut luulevat, että jos he löytävät jotakin vikaa jostakusta pastorista tai tietämättömyydestä luulevat, että Hengen lahjat kuolivat apostolien mukana tai jotakin sellaista, he ovat syyllistyneet anteeksiantamattomaan syntiin. Näin ei ole asian laita.
Siitä he hyppäävät tämän päivän Raamatunkohtaan: ' Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan…', kaksin verroin vakuuttuneina siitä, että ovat menettäneet pelastuksensa. Joskus he sisällyttävät tähän Matt. 8: 8-12, jota myös käsittelemme, kun Herra sanoi: '... valtakunnan lapset heitetään ulos pimeyteen...', ja ovat vakuuttuneita siitä, että Herra on heittänyt heidät ulos, että he ovat menettäneet pelastuksensa.
Entäpä Matteus 8 ja se, että valtakunnan lapset heitetään ulos?
Matteuksen evankeliumi kirjoitettiin juutalaisille uskoville ja Matteus johdatettiin sisällyttämään tiettyjä fraaseja, kertomuksia ja vertauksia, jotka juutalainen lukija ymmärtäisi välittömästi. Näihin kuuluu 'taivasten valtakunta'. Matteus käyttää sanaa 'valtakunta' 55 kertaa, enemmän kuin mikään muu evankeliumi. sitä vastoin Johanneksella se on vain kolme kertaa ja Markuksella 19. Luukas tule lähimmäksi 44:llä maininnalla, mutta hänen evankeliuminsa on pidempi ja ensimmäinen osa kaksiosaisesta kirjasta Apostolien tekojen ollessa osa kaksi.
Matt. 8: 5-13:ssa Jeesus on Kapernaumissa ja häntä lähestyy roomalainen sadanpäämies, joka pyytää Häntä parantamaan palvelijansa. 'Kapernaum' tarkoittaa 'Nahumin kylä', ja siellä oli noin 1500 asukasta, se sijaitsi Gennesaretin järven pohjoisrannalla. Jeesus sanoi: "Minä tulen ja parannan hänet."
Tuon kuulleessaan sadanpäämies pysäyttää Hänet ja sanoo, ettei ole sen arvoinen, että Jeesus tulisi hänen kotiinsa, vaan (jos Jeesus) puhuu sanan niin hän tietää, että hänen palvelijansa paranisi. Hän selitti, että kuten Jeesus, hän oli myös auktoriteetin alainen ja antaa käskyjä. Hän tiesi, että ainoa mitä Jeesuksen täytyi tehdä, oli käskeä, ja palvelija paranisi.
Jeesus hämmästeli tämän roomalaisupseerin uskoa: " En ole kenelläkään Israelissa löytänyt näin suurta uskoa." Juutalainen lukija olisi heti ymmärtänyt tuon virkkeen rakenteen – tällä ei-juutalaisella roomalaissotilaalla on suuri usko, suurempi kuin mikään (usko) mitä Jeesus on siihen mennessä löytänyt juutalaisten joukossa. Joidenkuiden kuulijoiden ja lukijoiden ylpeyttä Jeesuksen kommentit olivat loukanneet – ajatuskin siitä, että ei-juutalaisella voisi olla suurempi usko kuin juutalaisella!
"Ja minä sanon teille: monet tulevat idästä ja lännestä (ei-juutalaiset kansakunnat) ja aterioitsevat Aabrahamin ja Iisakin ja Jaakobin kanssa taivasten valtakunnassa; mutta valtakunnan lapset (juutalaiset) heitetään ulos pimeyteen; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys."
Hän ei puhu teistä...
Jeesus lausui näin roomalaisen ja omien juutalaisten opetuslastensa läsnä ollessa. Jeesuksen lausuman kuulleiden juutalaisten täytyi olla hämmästyneitä. Ajatuskin siitä, että jotkut niistä, joille valtakunta ensin kuuluu, heitettäisiin ulos, täytyi olla heille uusi. Se oli ensimmäinen toivon pilkahdus ei-juutalaisille uskoville, ja lupaus jostakin tulevasta.
Lisään kulttuuriin liittyvän huomautuksen. Fraasien 'heittää ulos pimeyteen' ja 'itku ja hammasten kiristys' käyttäminen oli tuohon aikaan viittaus ihmiseen, joka yritti päästä kuokkimaan joihinkin juhliin. Tuolloin kun talot olivat öljylamppujen valaisemat ja kadut eivät olleet, fraasi 'heittää ulos pimeyteen' oli fraasi, jota käytettiin jostakusta, joka potkittu pois juhlien valosta kadulle.
Hänet heitettiin ulos kiinteistöltä, ensimmäiseen pimeyden tasoon, sitten kauemmaksi pimeyteen juhlapaikkana olleen kodin valon ulkopuolelle. Sanottiin, että tuo henkilö olisi vihainen, niin vihainen, että olisi kyynelissä, siksi fraasi 'itku ja hammasten kiristys', kiroillen kun hänet torjuttiin ja heitettiin ulos. Luemme sen ja ajattelemme 'helvettiä', mutta he ymmärsivät sen tarkoittavan, että juutalaiset tultaisiin potkimaan ulos hääjuhlasta, jossa Aabraham, Iisak ja Jaakob tulisivat olemaan. Meiltä jää ymmärtämättä tuo hääjuhla-asia ja näemme vain 'pimeyden'.
Tämä fraasi maalasi sellaisen kuvan, että Matteus johdatettiin sisällyttämään sen tähän ei vain tähän 8:12:en, vaan myös evankeliuminsa kohtiin 22: 13, 24: 51 ja 25:30. 22:1-14:ssa sitä käytetään vertauksessa hääjuhlasta. Eräs mies yrittää päästä kuokkimaan juhliin ilman, että hänellä olisi häävaatteet yllään. Ilm. 19: 8 & 14 kertoo meille, että häävaatteet annetaan vanhurskaille pyhille Karitsan hääaterialla ja ne ovat 'hienoa pellavaa, puhdasta ja valkoista, joka on pyhien vanhurskaus.' (suomennos tässä) Tähän viitataan myös Ilmestyskirjan kohdissa 3: 4-5, 18; 4:4; 6:11; 7:9; 7:14.
Hääjuhlavertauksessa miehelle annettiin mahdollisuus puhua, mutta hän oli sanaton ja hänet heitettiin ulos. Psalmi 107:2 sanoo, ' Niin sanokoot Herran lunastetut', ja Room. 10: 9-10 sanoo, että me uskomme sydämellämme mutta tunnustamme suullamme Herra Jeesuksen pelastukseksemme. Mies hääjuhlassa oli hiljaa eikä ollut puettu valkoiseen pellavaan, joten hänet pidätettiin ja heitettiin ulos kiinteistöltä 'pimeyteen' (valaisematon alue). Hän ei ollut vanhurskas eikä hän tunnustanut pelastumistaan, joten hänet torjuttiin hääjuhlasta.
Ei jokainen joka sanoo minulle 'Herra, Herra'.
Kun käsitellään Matt. 7: 22-23:a jotkut ajattelevat, että he saattaisivat olla niitä, jotka sanovat 'Herra, Herra' ja kuitenkin tulevat heitetyksi ulos. Kysyn heiltä: Kertooko Jeesus aina totuuden? Vastaus on tietysti painava 'kyllä', tietenkin. Joten sitten kysyn, miksi he uskovat niiden väitteitä, jotka on heitetty ulos sen sijaan, että uskovat Jeesusta. Tämä tulee useimmille järkytyksenä, se että he ovat tehneet niin. Tuo heidän epäuskonsa ja epäterveen raamatullisen ymmärryksen paljastuminen on järkytys monille. Kertooko Jeesus totuuden tässä?
"Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät (elätte synnin elämäntyylissä)."
Kertooko Hän totuuden? Jos Jeesus sanoo ' Minä en ole koskaan teitä tuntenut', onko tuo totuus? Hän ei koskaan tuntenut heitä. He elävät synnin ja petollisuuden elämäntyylissä. Se tarkoittaa, että heidän väitteensä riivaajien karkottamisesta ja ihmeiden tekemisestä Hänen nimessään, ovat pelkkiä valheita. He pelaavat peliä. Lisätodisteeksi (ikään kuin Jeesuksen sanojen uskominen ei ole tarpeeksi) palataan takaisin Raamatun kohdan asiayhteyteen.
Se alkaa jakeessa 15: "Kavahtakaa vääriä profeettoja (valheuskovia)." Joten tuo antaa asiayhteyden. Aihe on valheuskovat. Ne, jotka pelaavat peliä, uskonnolliset, jotka eivät oikeasti tunne Jeesusta. Jeesus jatkaa sanoen katsokaa heidän elämänsä todellista hedelmää. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu tekee pahoja hedelmiä. Katsokaa heidän henkilökohtaista elämäänsä, katsokaa kuinka he kohtelevat ihmisiä. Sitten Hän jatkaa suoraan: " Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan..."
Hän ei puhu sinusta tai minusta. Hän puhuu valheuskovista. Valhepastoreista ja –profeetoista.
Tiivistelmä on, että 'valtakunnan lapset' Matt. 8:ssa on viittaus uskosta osattomiin juutalaisiin, joilla on ensimmäinen oikeus pelastukseen ja Matt. 7:ssä, valheuskoviin, ei sinuun tai minuun… enemmän ensi viikolla, siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL