Syvempi ymmärtäminen, osa 1/3, Mikä päivä, mitä Hän kirjoitti
Hei kaikki,
Tämä on hauska opetussarja Raamatun jakeista ja kohdista, jotka luulit ymmärtäneesi, mutta ehkä et ymmärtänyt niitä asiayhteydessään. Kun ne asetetaan ensimmäisen vuosisadan juutalaisuuden kulttuuriin, ilmestyy kokonaan uusi merkitys.
Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt; psalmi 118:24
Opin tuntemaan Isän ja Herran 1970-luvulla ja 'This is the day the Lord has made' (suom. Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt), oli tuolloin suosittu kappale.
Sen laulamisen ohella olen kuullut myös sanottavan, kun jokin menee pieleen: "No joo, tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt, riemuitsen ja iloitsen siitä (kuitenkin)."
Jakeen asiayhteys on psalmi 118, profeetallinen psalmi messiaasta. Jakeessa 17 Hän sanoo: "En minä kuole, vaan elän ja julistan Herran töitä."
Sitten jakeissa 22-24: "Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi. Herralta tämä on tullut; se on ihmeellistä meidän silmissämme. Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt; riemuitkaamme ja iloitkaamme siitä. Oi Herra, auta, oi Herra, anna menestys (anna sen ja meidän olla menestys). Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen..."
Tätä psalmin kohtaa 118:22-26 lainataan Mk. 11:8-10:ssa meidän palmusunnuntaiksi kutsumanamme päivänä. Sen silloin, kun ihmiset heittivät vaatteita ja oksia tielle toivottaen Kuninkaansa tervetulleeksi kaupunkiin. Psalmin fraasi 118:25, 'Auta, oi Herra' on arameaksi yksi sana: Hoosianna. (Kirjaimellisesti: 'pelasta minut, ole niin hyvä!')
Tiesitkö kaikki nämä vuodet laulaessasi ja sanoessasi 'hoosianna', että se tarkoitti 'Pelasta minut nyt, rukoilen sinua' tai 'Pelasta minut nyt (kiireesti), ole niin hyvä'?
Jeesuksen tullessa kaupunkiin tuona palmusunnuntaina ihmiset lainasivat psalmia 118: "Pelasta meidät nyt, me rukoilemme sinua, pelasta meidät nyt me rukoilemme sinua, lähetä pelastus, anna sen ja meidän olla menestys (tässä)! Siunattu on Hän, joka tulee Herran nimessä." (suomennos tässä)
Asiayhteys koskee sitä, että Herra suuntasi kulkunsa kohti kuolemaansa meidän tähtemme. TUO on se päivä, jonka Herra on tehnyt, meidän tähtemme, että me voisimme tulla siunatuiksi jokaisella alueella. Asiayhteys ei puhu mistä tahansa päivästä meidän aikanamme, kyse on TUOSTA päivästä, jona Herra meni kuolemaansa meidän puolestamme ja tuli pelastuksen kulmakiveksi. TÄMÄ on se päivä, jonka Herra on tehnyt ja me riemuitsemme ja iloitsemme siitä.
Älä ole pahoillasi, jos sinulla on sellainen päivä, jolloin kohautat olkapäitäsi ja sanot: "No joo, tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt ja riemuitsen ja iloitsen siitä" – sekin toimii.
Mutta asiayhteys on se, mikä lisää syvyyttä, se että ihmiset Mk. 11:9-10:ssä huusivat, rukoilivat pelastuksensa puolesta. Ongelmana oli, ettei se tullut heidän odottamallaan tavalla. He odottivat Jeesuksen käyttävän ihmeitä tekevää voimaansa potkimaan roomalaiset ulos ja tekemään Israelista taas suuren. Kun tuota ei tapahtunut, he kääntyivät Häntä vastaan ja ristiinnaulitsivat Hänet.
Mitä Hän kirjoitti tomuun
Joh. 7:2 kertoo meille, että lehtimajanjuhla oli käsillä. Se on viimeinen Jumalan Israelille antamista juhlista ja juhlistaa sitä, että Jumala asuu ihmisten kanssa. Sitä tullaan juhlimaan vuosittain tuhatvuotisessa valtakunnassa, sillä Jeesus tulee asumaan ihmiskunnan kanssa maapallon Kuninkaana. Sak. 14:16-20
Lehtimajanjuhlalla on toinen nimi: 'Elävien vetten juhla' ja se käsitti 'veden ammentamisen' seremoniassa, jota kutsutaan 'Eläviksi vesiksi'.
Juuri tämän juhlan aikana, juhlan viimeisenä päivänä, Jeesus nousi seisomaan ja huudahti sen minkä jae 37 sanoo:" Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon. Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niin kuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat." Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen; sillä Henki ei ollut vielä tullut, koska Jeesus ei vielä ollut kirkastettu."
Luku 8:1-2 kertoo meille, että seuraavana aamuna...
...päivä jälkeen seitsenpäiväisen juhlana, kahdeksantena päivänä, Jeesus kohtasi aviorikoksesta kiinni otetun naisen.
Merkityksellistä on, että oli päivä tuon juhlan jälkeen ja että tuota kutsuttiin 'kahdeksanneksi päiväksi' ja sitä juhlitaan vielä meidän aikanamme. Sitä kutsutaan nimellä 'shemini atzeret'. Shemini tarkoittaa 'kahdeksas' ja 'atzeret' tarkoittaa 'päättää tai keskeyttää'. Kahdeksas päivä tunnettiin 'Sanan juhlimisena'. Viimeisenä sellaisten Raamatun kohtien lukemisena, joita oli luettu koko viikon ajan, ne luettiin vielä yhden viimeisen kerran.
Suullinen laki aviorikoksesta vaati, että sekä mies että nainen tuotaisiin temppeliin Nikanorin portin luo (kaupungin itäpuolella, johti 'naisten esipihalle') ratkaisemaan sen, oliko aviorikos todella tapahtunut. He tekivät niin, jotta voivat koetella Jeesusta.
Teknisesti
Heidän olisi pitänyt tuoda mies ja nainen temppeliin papin luo syyttämistä varten. Lisäksi täytyi olla kaksi silminnäkijätodistajaa. Sitten pappi kirjoittaisi tantereen tomuun tehdyt synnit syytettyjen nimien kera, heidän syyttäjiensä luetellessa heidän syntinsä yksi kerrallaan.
Todennäköisimmin seuraten tuon päivän tapaa, mutta tehden odottamattoman käänteen, Jeesus ei kirjoittanut naisen nimeä ja syntejä, vaan paikalla naista syyttämässä olleiden miesten nimet ja synnit.
Tapa perustuu Jeremia 17:13:en:" Israelin toivo, sinä Herra! Kaikki, jotka sinut hylkäävät, joutuvat häpeään. "Jotka minusta luopuvat, ne kirjoitetaan tomuun. Sillä he ovat hyljänneet elävän veden lähteen, Herran."
Henkilökohtaisesti uskon
Jeesuksen kirjoittaneen heidän nimensä (ja syntinsä) maahan, sillä he kokivat piston sydämessään ja lähtivät Joh. 8:9 kertoman mukaan, vanhimmat ensin, sitten nuorimmat. Ajatellen sitä, että vanhimmilla miehillä olisi eniten kokemusta ja että he olisivat kuulleet Jer. 17:13 luettavan juhlilla vuosikymmenten ajan, se vaikuttaa järkevältä.
Miksi kirjoitettuna tomuun? Koska tomu edusti synnin tilapäistä luonnetta rakastavan ja armollisen Jumalan edessä, joka yhdestä anteeksiantamisen pyynnöstä pyyhki pois synnin, niin kuin ihminen pyyhkisi tomun kätensä pyyhkäisyllä.
Miehet olisivat voineet pyytää anteeksiantoa, mutta he kävelivät pois. Nainen sai anteeksi, mutta häntä käskettiin katkaisemaan suhteensa ao. miehen kanssa:" Mene, äläkä enää syntiä tee." Tomu pyyhkäistiin puhtaaksi. Mikä läksy naisen nähdä! Mikä läksy noille miehille!
Näissä kahdessa esimerkissä on niin paljon pohdittavaa, että lopetan tällä erää tähän. Lisää ensi viikolla, siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL