Mitä eläinrata todellisuudessa kuvaa, osa 2/4: tähtien nimiä, ensimmäiset kuusi
Hei kaikki,
Yötaivaan kuviot kuvaavat Kristuksen työtä vuosittaisen syklin välityksellä. Muinaisina aikoina jopa lukutaidottomat saattoivat katsoa ylöspäin yötaivaalle ja vastaanottaa evankeliumin… ymmärtäkäämme vähän siitä mitä he tekivät:
Neitsyt
Muinaisina aikoina Neitsyt oli ensimmäinen 12:sta ja Leijona oli viimeinen. Tuolloin eläinradan vuosi alkoi samaan aikaan kuin juutalainen Rosh Hashana eli uusi vuosi. Niinpä juutalaisen uuden vuoden alussa löydämme Neitsyen, joka seisoo oksa oikeassa kädessään ja kypsä viljantähkä vasemmassa kädessään. Oksaa pidellään pystyssä, kun taas tähkää pidellään alaspäin maata kohti, mikä merkitsee kuolemaa ja istuttamista. Koska Neitsyt ilmestyy tähän aikaan, se saa pohtimaan, syntyikö Jeesus syyskuussa Rosh Hashanan-jom kipurin-lehtimajajuhlan aikavälillä.
Ympäri maailman hän on neitsyt. Hepreaksi hän on Bethulah, nuori nainen (neito). Arabiaksi hän on neitsyt Adarah, kreikaksi hän on Parthenos, neitseellisen puhdas neito.
Päätähti alaspäin osoittavassa tähkässä naisen vasemmassa kädessä on Spica, joka kuuluu 20 kirkkaimman tähden joukkoon. Tähkä osoittaa alaspäin näyttäen, että sen täytyy kuolla ja tulla istutetuksi, jotta se nousisi ja tuottaisi. Nainen pitää Oksaa ylöspäin toisessa kädessään osoittaen, että Oksa ja Siemen ovat yhtä, tulevat hänestä. Tähtinimet ovat Al Zimach, Al Azal ja Subilon, jotka tarkoittavat 'verso', 'oksa', 'tähkä (vehnäntähkä)'.
Neitsyen ensimmäinen täydentävä kuvio eli apukuvio on Coma (suom. myös Bereniken hiukset), Kaivattu, neitsyen poika. Nainen katsoo sylissään olevaa poikaansa, josta v. 886 kuollut muslimiastronomi/astrologi Albumazer sanoi näin: "...Ihesu, jonka merkitys leza, jota kreikaksi kutsutaan Kristukseksi." Niinpä tässä ensimmäisessä Neitsyen merkissä näemme neitsyellä olevan poika, ja Hän on Kristus.
Neitsyen toinen apukuvio on Kentauri. Hän pitää kilpeä vasemmalla käsivarrellaan samalla kun hänen oikeassa käsivarressaan seiväs osoitti suoraan Suteen (Lupus) tai Uhriin (Victima), Vaa’an apukuvioon, joka on kertomuksen toinen tähtikuvio.
Kaksoisluonnon omaava Kentauri näyttää, että Neitsyen pojalla on kaksi luontoa. Hän on Oksa, joka on jumalallinen ja Siemen, joka on maasta. Hän on sekä ihminen Jeesus että jumalallinen Kristus. Hepreaksi ja arabiaksi Kentauri tunnetaan nimellä 'halveksittu'. Kentaurin tähdistön kirkkain tähti on Kheiron, hepreankielisestä juuresta, joka tarkoittaa 'lävistetty' ja myös Pholas, joka merkitsee 'rukous tai meditaatio', merkiten Jumalalle annettavaa uhria tai omistamista.
Kolmas ja viimeinen Neitsyen apukuvio on Boötes, Hän joka tulee. Kyse on paimenesta, joka pitää keihästä oikeassa kädessään, pystyssä ja valmiina, mutta ei kohdistuneena mihinkään ja hänen vasemmassa kädessään on viikate, käyrä terä, jota hän pitää päänsä yläpuolella ikään kuin valmiina leikkaamaan viljasatoa. Kreikaksi hänet tunnetaan nimellä Arcturus, joka tarkoittaa 'vartijaa' tai 'valvojaa' (lauman valvojaa). Hän itse asiassa vartioi isoa ja pientä karhua (Iso Karhu, Pieni Karhu), jotka eivät muinaisina aikoina olleet karhuja, vaan lääviä tai karsinoita, mutta tuo tulee myöhemmin. Sana 'Bo' tarkoittaa hepreassa 'tulevaa' tai 'häntä joka tulee'.
Keihästä pitävällä oikealla käsivarrella oleva tähti on Al Katurops, joka tarkoittaa 'Sauva' tai 'Oksa', muinaisina aikoina joissakin kulttuureissa sauva keihään sijaan, sillä kuvio ja tähtien nimet ja mytologia kuvaavat häntä paimenena.
Yhteenveto Neitsyestä
Neitsyt pitää oikeassa kädessään pystyssä olevaa oksaa ja Spica, tähkää pidetään toisessa kädessä alaspäin merkitsemään kuoleman istutusta. Häntä täydentää Coma, neitsyen poika, jotka kutsutaan nimellä Isa tai Kristus. Hän on kaksoisluontoinen ja halveksittu. Mutta hän on aseistautunut toisessa kädessä kilvellä ja keihästä pidetään valmiina iskemään ja osoittamaan uhria hänen oikealla puolellaan. Poika on myös paimen, valmis korjaamaan sadon maapallolta toisella kädellä samalla kun toisessa kädessä hän pitää keihästä tai sauvaa, ja hänen nimensä tarkoittaa 'hän joka tulee'.
Vaaka
Vaaka kuvaa edelleen neitsyen ja hänen poikansa työtä. Vaaka on kallellaan alaspäin viitaten epätasapainoon. Hepreaksi tämä on Mozanaim, 'vaaka', 'punnitseminen', merkiten Jumalan tuomiota. Arabiaksi sitä kutsutaan nimellä Al Zubena, joka tarkoittaa 'ostoksen hinta'. Koptikreikaksi se on 'lambda'. Lam tarkoittaa armo ja badia on oksa, siis 'armollinen oksa'.
Tähtinimet Vaa’assa ovat Zuben al Genubi, 'riittämätön hinta'. Myös Zuben al Shemali 'hinta joka kattaa' sekä Zuben Akrabi, 'konfliktin hinta'. Vaaka kertoo meille, että ihminen on vaa’alla punnittu ja vajavaiseksi havaittu.
(Etelän) Risti, Vaa’an ensimmäinen apukuvio. Minusta on merkityksellistä, että risti nähdään päiväntasaajan alapuolella, pohjoisessa olevien näkymättömissä, mikä osoittaa yksityistä transaktiota ristillä Isän ja Hänen Poikansa välillä.
Jeesus on kaksoisluontoinen, mikä osoitetaan 3. Moos. 16:ssä suuren sovituspäivän uhreissa. Ensimmäinen vuohi on syntiuhri, mikä heijastaa Hänen jumalallisuuttaan ja se uhrattiin kaikkien näkyvillä. Syntiuhrina toimivan pukin veri pirskotettiin kaikkein pyhimmässä. Tämä löytyy Hepr. 9: 22-24:stä, mikä kertoo meille, että ylösnousemuksensa yhteydessä Hän käski Mariaa olemaan roikkumatta Hänessä kiinni, sillä Hän ei ollut vielä astunut taivaaseen. Hän astui ylös Isän luo tuona päivänä esittäen Itsensä ja veriuhrinsa ja julisti olevansa oikeamielinen. (Myöhemmin tuona päivänä Hän tulisi kulkemaan kahden opetuslapsen kanssa Emmaukseen ja ilmestyisi opetuslapsille.)
Toinen suurena sovituspäivänä uhratuista pukeista oli 'pakopukki' tai syntipukki. Jeesuksen jumaluutta merkitsevä syntiuhriksi uhrattu pukki uhrattiin pyhässä. Syntipukki näyttää Hänen ihmisyytensä. Se johdatettiin pois erämaahan ja päästettiin vapaaksi, jotta se kuolisi yksinäisyydessä ja näkymättömyydessä Jumalan kädestä. Jeesuksen kaksoisluonto ilmituo Hänet sekä syntipukkina että syntiuhrina. Isä näki hyväksi meidän vuoksemme Hänet
'lyötiin sairaudella' ja 'hänen sielunsa tehtiin syntiuhriksi' kuten Jes. 53: 10 kertoo meille. Siten Vaa’an risti on yötaivaalla poissa Israelin näkyvistä.
Toinen Vaa’an apukuvio on Susi (Lupus) tai Victima, teurastettu susi. Sulttaani Ulugh Beigh, joka kuoli v. 1449 ja oli huomattava astronomi ja matemaatikko, totesi, että Lupusta kutsuttiin muinaisina aikoina nimellä Sura, joka tarkoittaa lammasta tai karitsaa.
Kolmas apukuvio on Kruunu. Sitä kutsutaan myös nimellä Pohjan Kruunu, Corona Borealis, joka muuten näyttäytyy vuosittain pystysuoraan Israelin yllä. Siten se on suoraan yhteydessä Etelän Ristiin, ensimmäiseen apukuvioon.
Yhteenveto Vaa’asta
Vaaka osoittaa ihmisen vajavaiseksi synnissään. Vaa’alla punnittuna meidät havaitaan puutteellisiksi. Mutta meillä on Etelän Risti ja Pohjoinen Kruunu, joiden välissä on Lupus (tai lammas), jotka kaikki osoittavat Neitsyen poikaan, joka maksaa hinnan vaa’an saattamisesta tasapainoon ristillä, ja että Hän tulisi saamaan kruunun, joka näyttäytyy Israelin yllä.
Skorpioni
Arabiaksi se tunnetaan nimellä Al Akrab, mikä on skorpioni, mutta tarkoittaa haavoittumista, konfliktia, sotaa. Koptikreikaksi se on Isidis, joka merkitsee 'vihollisen hyökkäys'. Egyptiläisessä eläinradassa tämä ei ole skorpioni, vaan Tyfon tai Pyton, käärme. Skorpioni liitetään Danin heimoon, kuten nähdään 1. Moos. 49:17:ssä: "Daan on käärmeenä tiellä, on polulla kyynä, joka puree hevosta vuohiseen..." Sen hännän pistin osoittaa suoraan Käärmeenkantajan (Ophiucus) kantapäähän.
Skorpionin ensimmäinen apukuvio on Käärmeenkantaja. Se on kuva miehestä, joka pitää kiinni Skorpionin toisesta apukuviosta, Käärmeestä (Serpens). Käärmeenkantajan kumpikin käsi on Käärmeessä samalla kuin hänen vasen jalkansa on Skorpionin pään päällä ja oikeaan kantapäähän on juuri iskemässä skorpionin häntä. Tämä kuvastaa ensimmäistä Messiasprofetiaa, jonka Kristus puhuu paholaiselle 1. Moos. 3:15:ssä todeten, että naisen Siemen (Kristus*) tulee murskaamaan sen pään samalla kuin se kykenee iskemään Hänen kantapäähänsä. *Gal. 3:16
Kolmas apukuvio Skorpionin tähtikuviossa on Herkules, mies joka polvistuu yhden polven varaan maahan pitäessään nuijaa korkealla oikeassa kädessään valmiina laskemaan sen alas vasemmassa kädessään pitämäänsä käärmeen päähän. Hänen jalkansa on Lohikäärmeen pään päällä, mitä käsittelemme myöhemmin.
Herkuleksen tähtinimiin kuuluvat tähdistön kirkkain hänen päässään, Ras al Gethi, joka tarkoittaa 'hänen päänsä, joka murskaa'. Toinen tähti tarkoittaa 'polvistuva oksa', ja vastaa Neitsyen oksaa, hänen poikaansa.
Yhteenveto Skorpionista
Se on kuva kukistetusta vihollisesta, siitä, joka onnistuu pistämään Lunastajan kantapäätä, mutta lopulta kukistetaan perusteellisesti. Käärmeenkantaja pitää käärmettä lujasti kummassakin kädessään samalla kuin häntä pistetään kantapäähän, mutta näemme myös Herkuleksen voitokkaana antamassa lopullista iskua.
Jousimies, Voittoisa
Tämä viimeinen tähtikuvio ensimmäisestä neljästä, jotka näyttävät Messiaan, Hänen luontonsa, Hänen taistelunsa ja kärsimyksensä, päättyy tähän voiton osuuteen. Hän on kentauri, mikä jälleen näyttää Messiaan kaksinaisluonnon. Hän pitää jousta viritettynä nuolen osoittaessa suoraan Skorpionin sydämeen.
Kreikkalaiset kutsuvat häntä nimellä Kheiron, joka tarkoittaa 'toimeenpanija'. Häntä kutsutaan 'vanhurskaaksi' tai 'häneksi, joka panee tuomioon pikaisesti täytäntöön'. Ensimmäinen apukuvio on Lyyra, harppu. Kirkkain tähti Lyyrassa on Vega, josta englantilaiset saavat sanan voitto. Vega tarkoittaa 'Hänet tullaan korottamaan' ja 'Voittoisa soturi'.
Toinen apukuvio on Alttari. Tämä palava tulialttari on käännetty ylösalaisin, mikä näyttää, että enää ei tarvita uhria synnin tähden! Se on täytetty, alttari käännetty ylösalaisin! Arabiaksi se on Al Mugamra, 'loppuun vieminen', 'aloitetun valmiiksi saattaminen'. Vuosisatoja sitten Alttari nähtiin alhaalla eteläisessä horisontissa, melkein poissa näkyvistä, kallistuneena eteläiseen horisonttiin ja muinaisessa tarustossa se edusti manalaa.
Kolmas Jousimiehen apukuvio on Lohikäärme (Draco). Lohikäärme nähdään kuolleena joidenkin kuvauksien näyttäessä sen kuolleen ruumiin ollessa kuudella kierteellä, se roikkuu löysästi kieli ulkona, kituen kuollessaan. Draco tarkoittaa 'jonka päälle on astuttu' tai 'alas poljettu'. Tärkeimmät tähdet ovat Al Waid, joka merkitsee 'olla tuhottu', Thuban, joka merkitsee 'ovela', sekä Al Dib, 'matelija'. Ikään kuin viesti ei menisi perille, muita tähtinimiä Dracossa ovat Rastaban, 'ovelan pää', Etanin 'pitkä käärme', Grumian 'pettäjä', El Athik joka merkitsee 'pettäjää', sekä Gianser, 'rankaistu vihollinen'.
Yhteenveto Jousimiehestä
Jousimies tekee selväksi, että kaksinaisluontoinen panee täytäntöön vihollisen tuomion. Apukuviot tekevät tiettäväksi, että se on riemukas teko sisällyttämällä Lyyran, harpun, joten tiedämme, että se on ilon teko meille. Uhrialttari on käännetty ylösalaisin eikä sitä enää nähdä, asia on viety loppuun kostamalla lohikäärmeelle.
Tiedän, että jokainen näistä on tavallista pidempi, mutta haluan pitää jokaisen osuuden rikkoutumattomana. Niinpä me päätämme ensimmäisen kolmanneksen alkuperäisestä pelastuskertomuksesta, joka nähdään tähtikuvioissa. Aloitimme sillä, että Neitsyt saa pojan, jolla on kaksinaisluonto sekä jumalallinen että inhimillinen ja näemme tuon kaksinaisluontoisen pojan varttuvan ja kallistavan vaa’an takaisin tasapainoon antaen lopullisen uhrin ja pannen täytäntöön vihollisen tuomion. Seuraavassa kokonaisuudessa on kyse uudesta elämästä… ja se tulee ensi viikolla, siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL