Hebben we de Bijbel nodig? 4 van 4, Woord en Geest
Hallo allemaal,
Ter afsluiting van deze serie wil ik het hebben over de balans tussen het Woord en de Geest, en hoe we daar in het dagelijks leven mee om kunnen gaan - hoe we in balans kunnen blijven en kunnen voorkomen dat we de fout ingaan.
De richtlijn is heel eenvoudig: het Woord en de Geest zijn het altijd met elkaar eens.
Daarom, als iemand beweert dat God iets doet (door Zijn Geest) dan zal dat in hoofdstuk en vers (Woord) te zien zijn, en/of in de laatste 2000 jaar van het christendom. Het omgekeerde is ook waar: Als iemand beweert dat het Woord iets zegt, dan zullen we de Heilige Geest dat vandaag zien doen en/of dat gedurende de laatste 2000 jaar van het geloof gedaan heeft.
Bovendien staat geen enkel vers op zichzelf als doctrine/leerstelling. Als iemand beweert dat de Schrift iets zegt, dan zullen er 1-3 verzen zijn die hetzelfde zeggen. Bijvoorbeeld, Johannes 3:16, dat God de wereld zo liefhad dat Hij Zijn Zoon gaf, is geen op zichzelf staand vers. In I Timoteüs 2:4 staat hetzelfde op een andere manier: “God...die wil dat alle mensen behouden worden en tot kennis van de waarheid komen.” Het ondersteunt en stemt overeen met Johannes 3:16.
Hoe kunnen we dwaling waarnemen? Petrus zei...
In II Petrus 1:17-18 beschrijft hij zijn ervaring op de berg der verheerlijking (Lc 9:29-31). In die ervaring werd Jezus’ aangezicht anders en Zijn kleding stralend wit, en de Vader in een even helderwitte heerlijkheidswolk omhulde hen en sprak tot hen. Mozes en Elia (wet en profeten) spraken tot Jezus over Zijn naderende dood in Jeruzalem.
MAAR, Petrus schrijft in vers 19-21dat hoe groot die ervaring ook was: “Wij hebben een zekerder woord van profetie (Schrift)...want geen enkel profetie in de Schrift is van eigenmachtige interpretatie, maar is opgeschreven door heilige mannen zoals zij door God geïnspireerd waren, daartoe bewogen door de Heilige Geest.”
Petrus zegt dat hoe geweldig een geestelijke ervaring ook was, de Schrift een zekerder woord is, want het is geïnspireerd door de Vader onder leiding van Zijn (Heilige) Geest. Het Woord en de Geest zijn het met elkaar eens.
Dit betekent dat als je iemand hoort praten over zijn ervaring, droom of visioen, het in overeenstemming zal zijn met de Schrift. Als je hoofdstukken en verzen kunt vinden over wat ze zeggen, zal het principe in de Schrift gevonden worden EN het zal in je geest resoneren als waar.
Als iemand zegt dat hij naar believen naar de hemel kan gaan en jou kan leren hoe jij dat ook kunt, dan kijken we naar de Schrift. Zien we iemand in de Schrift die regelmatig naar believen naar de hemel ging? Zien we iemand die een geestelijke droom, visioen, visitatie of ervaring heeft die door hem of haar is geïnitieerd? Nee. Elke bovennatuurlijke ervaring van God in de Schrift werd door God geïnitieerd. Nooit door een mens.
Paulus schreef in 2Corintiërs 11:3-4...
Dat hij bang was dat ze misleid zouden worden door te luisteren naar mensen die een ander evangelie, een andere Jezus, een andere geest presenteerden. Hij zei dat Satans pogingen om hen in dwaling te brengen heel subtiel waren, maar hij gaf wel enkele kenmerken van zulke dienaren.
In vers 4 zegt hij 'zij prediken een andere Jezus dan wat wij predikten, een andere geest, een ander evangelie'. Dat is de eerste aanwijzing, de Jezus die ze presenteren is anders dan het klassieke begrip van Jezus, in strijd met Zijn karakter.
Als iemand zegt dat Jezus hem vroeg iets te doen, vraag jezelf dan af: “Klinkt dat als Jezus?” “Heeft Hij ooit iemand gevraagd iets dergelijks te doen in de evangeliën of Handelingen?” “Instrueert of noemt Paulus dat in zijn brieven?” Als het antwoord 'nee' is, wegen we het ook af door hoe onze geest het ontvangt. Resoneert het met onze geest? Heeft de Heilige Geest met anderen hetzelfde gedaan in de afgelopen 2000 jaar? Zo nee, dan is het een dwaling. De Geest en het Woord komen overeen, en die overeenstemming wordt niet gevonden, dus is het dwaling.
Onze geestelijke mens is herschapen door de Heilige Geest, die Waarheid is.
Omdat onze focus het kennen van de Vader en het kennen van Jezus is, en het door de Geest met hen omgaan*, checken we eerst onze geestesmens. Als het resoneert met onze geest, dan is dat de Heilige Geest die getuigt dat wat die persoon zegt juist en waar is. *1Corintiërs 1:9, I Johannes 1:3, 6
Leren om dat getuigenis in je geest waar te nemen, is in het begin een proces en een stap van geloof. Maar al snel wordt het een automatisme, de manier waarop je leeft en alle dingen meet.
Als iets in je geest resoneert als waar, maar je verstand begrijpt het niet en je bent in verwarring, dan is dat omdat het licht van Zijn Geest van Waarheid op je verwarring schijnt en laat zien dat je verkeerd over de kwestie hebt gedacht. Als iets niet goed voelt in je geest, maar je verstand intrigeert - volg dan je geest en blijf niet luisteren naar de dwaling die de persoon onderwijst.
In de afgelopen jaren
We hebben het welvaartsevangelie gezien, het verdraaien van verzen om voorgangers te rechtvaardigen die leven als de rijken en beroemden, in plaats van op het niveau waarop hun gemiddelde gemeenteleden leven. Het wordt gezien in predikers die formules maken die angstige mensen laten denken dat ze die dingen moeten doen om te voorkomen dat de duivel een opening in hun leven krijgt. Dat is een andere Jezus dan wat Paulus predikte en waarover hij schreef. Is dat waartoe de Heilige Geest iemand zou leiden? Is dat de manier waarop Jezus leefde in zijn bediening? Is dat het evangelie?
Het wordt gezien in degenen die de Vader tot tegenstander maken: dat we zoveel mogelijk mensen moeten verzamelen om de hemelpoorten te bestormen (hoewel Hij zegt: kom vrijmoedig rechtstreeks naar Zijn troon) om Hem te overtuigen om (vul maar in: opwekking, genezing, geld, geliefde gered, etc.) te sturen. Dat is een andere geest en een ander evangelie.
In 2Corintiërs 11:19-20 beschrijft hij deze predikanten. Hij zegt dat ze jou en je emoties manipuleren, zichzelf verheerlijken, je geld afpakken en je beledigen - rechtstreeks of door te profiteren van angst en onwetendheid om zichzelf een naam te geven en zich belangrijker te voelen.
In het Grieks zegt Paulus “...of slaat je in je gezicht.”
Dit is een verwijzing naar de manier waarop de Farizeeën hun tegenstander het zwijgen oplegden. Paulus schrijft later dat een leider in een gemeente niet' ‘iemand die slaat’* mag zijn, hiermee naar dit verwijzend. Het betekent dat als een christelijke leider iets leert of zegt, hij niet terug moet slaan als iemand hem in twijfel trekt, alleen maar om een ander perspectief het zwijgen op te leggen. *I Timoteüs 3:3, Titus 1:7
Iedereen die iets meedeelt vanuit de Schrift of vanuit een ervaring die hij of zij in de Heer heeft gehad, zou zonder problemen vragen moeten kunnen beantwoorden van anderen zonder dat hij of zij je een 'klap in het gezicht' geeft om je de mond te snoeren en te beledigen.
De samenvatting van deze serie is dit:
Alles wat we in het Woord lezen is ondergeschikt aan het kennen van de Vader en het kennen van Jezus. We doen dit door de Heilige Geest in ons. Als we de Vader en Heer leren kennen, worden we ons steeds meer bewust van de Heilige Geest in ons. Naarmate dat bewustzijn toeneemt, leren we meer en meer op Hem te vertrouwen, terwijl we met de Vader en Heer wandelen en waarheid en dwaling waarnemen door de Geest der Waarheid in ons.
De Schrift is groter en zekerder, zoals Petrus zei, dan welke geestelijke ervaring dan ook. En we meten onze ervaringen af aan het Woord en aan de Geest van Waarheid. Gebruik je gezonde verstand, weeg dingen af, maar concentreer je allereerst op het kennen van de Vader, het kennen van Jezus, want alle dingen vloeien voort uit het kennen van God.
Praat de hele dag door met de Vader. Zoek dingen om dankbaar voor te zijn. Als er iets goeds met je gebeurt gedurende je dag, leer dan om te zeggen 'Dank U daarvoor Vader'. Als je op die manier met Hem omgaat, bouw je een bewustzijn op van Zijn directe en persoonlijke betrokkenheid bij je dag en zal de Geest der Waarheid in jou je helpen om alle dingen geestelijk te beoordelen.
Volgende week een nieuw onbderwerp, tot dan, zegen,
John Fenn/ak
cwowi.org en e-mail me op [email protected]