Nyt tajuan jutun, osa 2, Letti, huntu
Hei kaikki,
Kun käyn hakemassa Chrisin ryhmäkodista kotiin, yksi ensimmäisistä hänen tekemistään jutuista on kurottaa ottamaan puhelimeni, koska minulla on siinä lastenlaulujen soittolista ja asioita hoitaessamme kuuntelemme niitä. Ne ovat moninaisista lähteistä peräisin ja sisältävät lauluja musikaaleista 'Sound of Music', 'Maija Poppanen' ja myös Barney –sarjasta, Seikkailija Dorasta, Mikki Hiirestä sekä kristillisiä lauluja 'Donitsi-miehestä' ja muista sarjoista.
Eräänä päivänä hänen pitäessään puhelintani kuunnellen Mikki Hiirtä ja katsoen albumin kantta, jossa esiintyivät Mikki ja hänen ystävänsä, hän lausui näin: "Katso isi, Mikillä on samanlaiset korvat kuin sinulla!"
Ymmärsin hänen vitsailevan ja sanovan, että korvani olivat suuret ja pyöreät niin kuin Mikin korvat, mutta hän olisi voinut tarkoittaa sitä, että Mikki Hiirellä on korvat, jotka ovat kuin kenen tahansa ihmisen korvat. Vastasin: "Niinpä onkin, eikö olekin? Mikillä on siis korvat kuin minulla?" Ja hän vastasi nauraen: "Jep, uh huh" ja nauroi ja nauroin hänen kanssaan. Uskon hänen vitsailleen, mutta toisaalta…
Historiaa, kulttuuria vai Jumalan käsky?
Sekä Paavali että Pietari kertovat meille: " Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta…"* ja "… Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta." (*2.Tim. 3:16, 2. Peter 1:21)
Koko Raamattu on Jumalan inspiroimaa, mutta se ei tarkoita, että koko Raamattu on Jumalan käskyä. Kun Daavid meni katolle ja näki Batseban olevan kylvyssä*, se on meille tiedoksi, ei käsky tehdä samoin. Osa on historiaa, osa on kulttuuria, osa asioista on sellaisia, joiden mukaan meidän tulee elää.* 2. Sam. 11
Sen erottaminen, mikä on mitäkin, ei ole aina selvää, kuten silloin kun Chris sanoi Mikki Hiirellä olevan korvat kuin minulla – sanoiko hän, että Mikillä on sellaiset korvat kuin kenellä tahansa vai että minun korvani ovat suuret ja pyöreät kuin Mikki Hiiren korvat? Hänen naurunsa viittaa jälkimmäiseen, mutta ilman hänen kommenttinsa sijoittamista tuohon ympäröivään asiayhteyteen, et ehkä koskaan tietäisi.
Joten kun Paavali sanoo: "Minä tahdon siis… niin myös, että naiset ovat säädyllisessä puvussa, kaunistavat itseään kainosti ja siveästi, ei palmikoiduilla hiuksilla, ei kullalla, ei helmillä eikä kallisarvoisilla vaatteilla, vaan hyvillä teoilla, niin kuin sopii naisille, jotka tunnustautuvat jumalaapelkääviksi…", onko tuo käsky vai kulttuuria? Meidän täytyy ymmärtää asiayhteys voidaksemme päätellä, oliko se käsky vai vain tuon päivänä kulttuuria. 1. Tim. 2:8-15.
Usean viime vuoden ajan minulta on kysytty monen monituista kertaa kysymys naisten letitetyistä hiuksista ja aina länsiafrikkalaisten taholta. Asian historiallinen tausta on se, että useita vuosia sitten yksi tai useampi nainen väitti saaneensa näyn helvetistä ja raportoi nähneensä naisia, jotka olivat helvetissä yksinkertaisesti siksi, että olivat letittäneet hiuksensa, aiheuttaen suurta huolta ja mitä yhtä tänä päivänä opetetaan.
Kuinka me teemme oikein eron Sanassa käskyn ja kulttuurin välillä?
Perustavaa laatua oleva ymmärrys on se, että Kristus asuu meissä – että me olemme nyt Jumalan temppeleitä. Paavali sanoi: "Sen tähden me emme tästä lähtien tunne ketään lihan mukaan... jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus*." Ja hän sanoi galatalaisille: "Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa*." Ja " Sillä ei ympärileikkaus ole mitään eikä ympärileikkaamattomuus, vaan uusi luomus.*" 2. Kor. 5:16-17, Gal. 3:28, 6:15-16
Se tarkoittaa sitä, että sen suhteen mitä Kristus teki puolestamme, olemme kaikki yhdenvertaiset, miehet ja naiset, korkeimmasta yhteiskuntaluokasta alimpaan olemme kaikki yhdenvertaiset, koska sama Jeesuksen veri pelasti meidät ja olemme uusia luomuksia Hänessä.
Sen tähden ei ole mitään mitä voisimme tehdä joka voisi parantaa tai lisätä Kristukseen meissä. Emme voi käyttää mitään tiettyä vaatetusta tai tietynlaista hiustyyliä parantaaksemme Kristusta meissä. Emme voi antaa tarpeeksi rahaa parantaaksemme tai lisätäksemme Kristukseen meissä. Isä antoi meille Poikansa, joka nyt asuu meissä Isän Hengen kautta; Mitä me koskaan voisimme tehdä, mikä voisi parantaa sitä tai lisätä siihen? Ei yhtään mitään. Siis vain elä.
Mutta näitä hengellisiä totuuksia täytyy soveltaa erilaisten kulttuurien sisällä, mikä merkitsee, että kulttuurisesti saattaa olla olemassa rajoitteita näihin vapauksiin ja yhdenvertaisuuksiin.
Paavali kertoi roomalaisille* ja korinttilaisille* 'epäjumala ei ole mitään', mutta 'ei jokaisella ole tätä tietoa', joten hän käski olemaan huomaavainen toisia kohtaan, joiden usko on heikompi, niin ettei syödä ruokaa, joka on ensin uhrattu epäjumalille tai on valittu jumalanpalvelukseen yksi päivä toisen sijaan tai ollaan kasvissyöjiä – ei käytetä vapauttamme loukkaamaan veljiämme ja sisariamme, joiden edestä Kristus myös kuoli ja ylösnousi. Room. 14; 1. Kor. 8:4,7; 10:23-33
Joten hän käskee Efesoksen vaimoja olemaan letittämättä hiuksiaan tai käyttämättä jalokiviä, koska tuon ajan roomalaisessa kulttuurissa merkittävillä naisilla oli tapana letittää hiuksensa ja usein lisätä pään päälle jalokivin koristeltuja lettilisäkkeitä. Joskus he ompelivat jalokiviä vaatetukseensa, kuten tehdään vielä tänäänkin. (Anneliese Freisenbruchin kirja "Caesar's Wives , suom. Caesarin vaimot, ei suomennettu, on hyvä historiakirja käsitellen myös letitettyjen hiusten/jalokivien kulttuurista käyttöä)
Paavali käski Efesoksen naisia 1. Tim. 2:9-15:ssa olemaan pöyhkeilemättä varallisuudellaan tuon ajan tavan mukaan, vaan sen sijaan osoittamaan ikään kuin 'hengellistä varallisuuttaan' sydämessään ja eläessään Herralle.
Huom: Ihmiset väittävät, että heillä on ollut kaikenlaisia kokemuksia ja väittävät nähneensä kaikenlaisia juttuja, mutta vaikka nuo kokemukset olisivatkin aitoja, ikänsä ja luonteensa puolesta epäkypsät tai Sanaan juurtumattomat tai uskonnollista perinnettä täynnä olevat ihmiset ymmärtävät aidot kokemukset Hengessä ikänsä, kulttuurinsa ja uskonnollisen kouluksensa värjäämien lasien läpi. Ja noin on silloin, jos he ovat rehellisiä!
Tuolla tavoin saadaan nelivuotias poika, joka sanoo nähneensä kaikilla ihmisillä olevan taivaassa siivet tai pikku tyttö, joka maalaa komean ja romantisoidun kuvan Jeesuksesta väittäen, että juuri sellaiselta Hän näyttää – ja pikku poika on samaa mieltä hänen kanssaan. He ovat lapsia, joten he näkevät asiat lapsuuden suodattimen ja epäkypsyyden läpi. (Läheisin näkemäni kuva siitä, miltä Jeesus näyttää, on Torinon käärinliinassa oleva käänteiskuva. Hän ei ole komea, vaan näyttää hyvin keskiverrolta ja Hänessä on ulkoilmaihmisen näköä)
Huntu ja hiljaisuus?
Paavali käsittelee 1. Kor. 11:1-16:ssa Korintin naisia, jotka kokevat vapautta Kristuksessa käyttäytyen julkeasti paikalliseen kulttuuriin nähden, mikä tarkoitti sitä, että he ottivat pois huntunsa, koska Kristuksessa heillä on vapaus.
Tuona aikana huntu vastasi vihkisormusta. Se on kuin jos jokainen naimisissa oleva nainen käydessään (koti-) seurakunnassa ottaisi vihkisormuksensa pois tullessaan ovesta sisälle. Se tuottaisi häpeää heille itselleen, heidän aviomiehilleen, Jumalalle, enkeleille, jotka vastaavat heidän avioliitostaan ja kodistaan, paikalle kokoontuneille ihmisille sekä paikalliselle tavalle! Paavali käski: naiset, pukekaa hunnut takaisin, vaikka teillä on vapaus olla käyttämättä niitä.
Kolme kertaa tuossa Raamatun kohdassa Paavali viittaa siihen, että se on tapa ja että heidän pitää arvioida itse*. Hän kertoo vaimoille myös, että he saattavat rukoilla ja profetoida kokouksissa kunhan vain ovat asianmukaisesti pukeutuneita.* Ihmiset usein unohtavat tämän tosiasian lukiessaan kolme lukua myöhemmin, ja aihe on vaihtunut järjestykseen ja vuorotteluun (koti-) kokouksissa, kun hän kertoo vaimoille, että jos heillä on kysymyksiä, kokouksen kulun takia heidän tulee kysyä miehiltään kotona. Jotkut käsittävät tuon tarkoittavan, että naiset eivät voi puhua kokouksissa – väärin – katso asiayhteyttä ja kulttuuria ja historiaa!
Tiedämme Apt. 18:sta, että kolme kulttuuria - roomalainen, kreikkalainen, juutalainen – yhtäkkiä kokoontui yhteen Justus-nimisen roomalaisen kotona, ja se johti hämmennykseen, näinmuodoin Paavalin ohjeet järjestyksestä ja vuorottelusta ja kohteliaisuudesta, kun ollaan vieraina jonkun kodissa. * 1.Kor. 11:5-6, 13,16; 14:26-40
Hän ei kehottaisi heitä rukoilemaan ja profetoimaan luvussa 11 ja sitten sanoisi heille, etteivät he voi puhua luvussa 14 – asiayhteys ja kulttuuri merkitsevät kaikkea. Sama koskee myös kohtaa 1. Tim. 2:14-15:ssä, jossa hän käskee naisia olemaan pöyhkeilemättä varallisuudellaan letittämällä hiuksensa ja käyttämällä paljon jalokiviä, ja sitten hän käskee heitä olemaan anastamatta auktoriteettia aviomiestensä yli: opettaminen, puhuminen ja profetoiminen yhteisymmärryksessä puolison kanssa aviollisessa harmoniassa käy hyvin, mutta he käyttivät väärin vapautta Kristuksessa paikallisen kulttuurin, aviollisen rauhan ja järjestyksen kustannuksella ja se vahingoitti heitä ja evankeliumin leviämistä.
Okei! En päässyt helman pois leikkaamiseen, siitä ja muusta ensi viikolla,
Siunauksin,
John Fenn