Mitä tehdä, kun on väsynyt, nääntynyt, vain mekaanisesti toimiva, osa 3/3 Israelin lomat
Hei kaikki,
Joskus tulemme kohtaan, jolloin vain vapaapäivän ottaminen lepoa varten ei riitä latautumiseen. Palvontahetki ei riitä. Hengessä rukoileminen ei vain riitä. Meistä tuntuu eräässä t-paidassa näkemältäni tekstiltä:" On kaunis päivä jättää minut rauhaan." Lol
Tarvitsemme maiseman muutosta, ajan viettämistä niin että menemme jonnekin viikoksi tai pidemmäksi aikaa – ja kuitenkin saatamme tuntea syyllisyyttä tuollaisista asioista. Pitäisikö meidän käyttää siihen tarvittavaa rahaa? Onko meillä rahaa pitää tuollainen loma? Entäpä sitten kaikki työ, joka meillä on tehtävänä?
Israelilla oli kolme 'lomaa' rakennettuna heidän vuosittaiseen kalenteriinsa, Jumalan heille antamaan kalenteriin. Mitä meille sanoo se, että Jumala valtuutti pitämään vuodessa ainakin kolme lomaa, joista jokainen oli vähintään viikon pituinen? (Plus matka-aika kumpaankin suuntaan)
Israelin 'lomat'
5.Moos. 16:16 käskee, että kolmasti vuodessa aikuisten miesten täytyi tulla temppeliin, ja tietysti kyse oli koko perheen tapahtumasta. Nuo kolme vaadittua 'lomaa' ovat pääsiäinen, helluntai ja lehtimajajuhla.
Lk. 2: 40-52:sta löydämme 12-vuotiaan Jeesuksen temppelistä uskonnollisten johtajien kanssa pääsiäisen aikana. Jae 41 sanoo näin: " Ja hänen vanhempansa matkustivat joka vuosi Jerusalemiin pääsiäisjuhlille." Se on joka vuosi. Joka. Vuosi. Perheen yhteistä aikaa!
Pääsiäisviikko piti sisällään happamattoman leivän juhlan, ja tuon viikon lauantaisapatin jälkeinen sunnuntai oli ensihedelmän juhla. Tämä tapahtuu maalis-huhtikuussa meidän kalenterimme mukaan. 2019 se on huhtikuun 19-27.
Vaivaiset 50 päivää ensihedelmän juhlan jälkeen tuli helluntai, toinen vaadittu loma-aika. 2019 helluntaisunnuntai on kesäkuun yhdeksäs. Noin neljä kuukautta myöhemmin oli lehtimajajuhla, joka 2019 on lokakuun 13-19. Useimmat israelilaiset saapuivat ennen lehtimajajuhlaa osallistuakseen jom kipuriin, joka oli edeltävä viikko (lokakuun yhdeksäs 2019), mikä tarkoittaa, että syksyn 'loma' oli pituudeltaan vähintään kaksi viikkoa.
Heidän täytyi kävellä kaikkialle, minne menivät. Näitä matkoja kaupunkiin ei käytetty uskonnollisiin velvollisuuksiin joka päivä. Temppelivelvoite tarkoitti uhraamista juhlaan ja sitten loppuviikko oli heidän itsensä käytettävissä, miten kukin tahtoi. Joten jokainen viikko oli aidosti perheen, yhteisön ja kansallinen loma.
Heidän päivinään ei ollut mitään kännyköitä, joten päästyään pois kaupungista he olivat todella 'irti' elämästään kotona. Jumala valtuutti heidät jättämään kotinsa ja työnsä (kolmeksi) viikon pituiseksi lomaksi (plus matka-aika), joten täytyy olla terveellistä meille ihmisolennoille latautua tällä tavoin.
Voimmeko ymmärtää vihjeen Jumalan näitä 'lomia' koskevista käskystä liittyen siihen, kuinka Hän saattaa johdattaa meitä noin 3.400 vuotta sen jälkeen, kun tämä käsky annettiin? Heidän matkansa olivat säästöbudjetin mukaisia: pakkaaminen, kotoa lähteminen, kävely tai ratsastaminen kaupunkiin, leiriytyminen heti sinne päästyä tai majataloon tai ystävien tai perheenjäsenten luo majoittuminen. Heillä oli mukanaan rahaa tai viljaa tai elämiä Herralle uhraamista ja rahankäyttöä varten. Todennäköisesti he nauttivat 'suuressa kaupungissa' käymisestä ostosten teon, ystävien ja kaukaisempien sukulaisten tapaamisen vuoksi. Kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin mitä me nykyään teemme.
Tämä oli Jumalan idea, koska Hän tiesi, että jos asia jätettäisiin meille itsellemme, me tekisimme työtä uupumisen asteelle tai vielä pahempaan jamaan!
Näiden lomien tarkoitus
Kun tajuamme näiden olleen koko perheen tapahtumia, koko yhteisön tapahtumia tajuamme Herran mielessä olleen monia tarkoitusperiä. Pohdi myös sitä, että kun Jeesus oli 12, hänen perheensä lähti kaupungista palatakseen Nasaretiin sellaisessa ihmisten sekamelskassa, etteivät he edes tienneet, missä heidän poikansa oli! Oli ilmeisesti riittävän turvallinen tilanne niin, etteivät he aluksi olleet huolissaan ajatellen hänen olevan toisten perheiden kanssa.
Kuinka voimme jäljitellä sitä, mitä Jumala rakensi Israelin vuosittaiseen kalenteriin? Minulle se puhuu siitä, että irrottaudutaan elektroniikasta ja kytkeydytään ympärilläni olevaan yhteisöön ja perheeseen. Siitä että itse asiassa 'on paikalla' siinä hetkessä. Ja paikalla olemisella en tarkoita sitä, että on fyysisesti paikalla mutta Facebookissa tai lähettelee tekstiviestejä jonkun kotona olevan kanssa. Se tarkoittaa, ettei ole mitään työtä, ei mitään sosiaalista mediaa kuin ympärilläni olevat ihmiset tuolla viikolla. Se puhuu yksin olemisen ajasta, vain perheen kanssa olemisesta, nähtävyyksien katselemisesta ja myös uusien ihmisten tapaamisesta.
Katso Jumalan 'lomien' ajoitusta: huhtikuu, kesäkuu, lokakuu. Pohjoisella pallonpuoliskolla se on kevät, loppukevät/alkukesä, ja syksy. Lehtimajajuhlan jälkeen oli noin kuusi kuukautta heidän seuraavaan 'lomaansa'. Jumala ei vaatinut matkustamista vaikeimpina talvikuukausina, mikä oli huomaavaista – sellainen Isä on! Niin armelias.
Miltä sinun elämäsi näyttää?
Kun olemme uudistaneet mielemme ajatukseen, että Jumala keksi lomat ja haluaisi meidän jäljittelevän Hänen antamaansa esimerkkiä, meidän on helppo osoittaa vapaa-aika perustelluksi. Sen jälkeen tulee budjetti ja suunnittelu. Kyse on ennen kaikkea tasapainosta; henkilökohtainen palvonta-aika. Hengessä rukoileminen. Joka viikko kokonaisen vapaapäivän ottaminen. Jonnekin matkustaminen, jotta pääsee pois tutuista koti- ja työympyröistä ja kaikista maailman huolista. Tasapaino… löydä tuo rauha sisälläsi ja Hän johdattaa sinua siinä, kuinka henkilökohtaisesti otat henkesi, sielusi ja ruumiisi lataamisen ajan.
Uusi aihe ensi viikolla, siihen saakka,
Siunauksin,
John Fenn