Elämän nivomista, osa 1/4, Ole varovainen sen suhteen, ketä loukkaat
Hei kaikki,
Mitä pidemmän aikaa olen elänyt, sitä enemmän näen Isän Jumalan nivovan yhteen elämän kaikkia osatekijöitä paljastaakseen mukanaolonsa jokaisessa yksityiskohdassa.
On ikään kuin Hän 'iskisi silmää' meille hienovaraisin tavoin, joka silloin kun se huomataan, on kuin Hän sanoisi 'Olen täällä'. Nämä 'Jumalan silmäniskut' antavat meille vakuuttuneisuuden ja luottamuksen Hänen kykyynsä kutoa kokonaisuudeksi elämämme kangas.
Tarkoitti pahaa?
Tämä opetussarja tutkii elämiä neljässä tilanteessa, joita Herra käytti saadakseen tahtonsa tapahtumaan, toisiaan näistä ihmisitä itsestään huolimatta. Joskus on niin, että vasta tapahtuneen jälkeen kykenemme katsomaan taaksepäin ja näkemään Hänen kätensä työn.
Esimerkkinä on Joosef, jonka ensiksi näemme kopeana 17-vuotiaana. 1. Moos. 37:ssä hänellä oli otsaa kertoa profeetallisista unistaan perheelleen ml. mustasukkaisille vanhemmille veljilleen. Vaikka hän oli paljon nuorempi, hän oli heidän pomonsa ja selvästi heidän isänsä suosikki. Veljet myivät hänet orjuuteen, valehtelivat isälleen Joosefin tulleen tapetuksi ja sitten hoitelivat jokapäiväisiä askareitaan seuraavat 13 vuotta.
Tunnet tarinan: myytiin Potifarille, ylennettiin johtamaan tämän taloutta, syytettiin väärin perustein, vangittiin, ylennettiin johtamaan vankilaa, tulkitsi unia, tuotiin faaraon eteen, pantiin vastaamaan Egyptin turvaamisesta nälänhädässä, jonka kertoi etukäteen tulevan seitsemän vuotta myöhemmin.
Kun Joosefin veljet tulivat Egyptiin nälänhädän toisena vuonna*, Joosef paljasti, kuka oli. 1. Moos. 50: 20:ssa Joosef kommentoi katsoessaan taaksepäin näitä tapahtumia: "Te kyllä tarkoititte minulle pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi." (1992 suomennos) *45:6
Hepreankielinen teksti on selvempi ja se voidaan kääntää tällä tavoin: "Te tarkoititte pahaa, mutta Jumala mitätöi suunnitelmanne omilla ajatuksillaan kääntäen sen hyväksi." Toinen käännös ilmaisee asian tähän tapaan: "Te tarkoititte pahaa, mutta Jumala kutoi sen yhteen tehden siitä hyvää."
Tässä sarjassa käsitellään sitä, kuinka Jumala nivoo asioita yhteen
Toivon, että se saa meidät pysähtymään ja katsomaan taaksepäin, sitten katsomaan nykytilaa, näkemään Hänen kätensä olevan työssä nivomassa yhteen elämämme osatekijöitä.
Tilanne 1: Daavid ja Batseba
2. Sam. 11: 1:ssä meille kerrotaan, että 'seuraavana keväänä oli taas kuninkaiden sotaan lähdön aika' ja Daavid lähetti armeijansa sotaan, mutta jäi itse kaupunkiin. Tämä on ensimmäinen vihje siitä, että jotakin on menossa pieleen – hän ei ollut siellä, missä hänen olisi pitänyt olla, ei ollut tekemässä sitä, mitä hänen olisi pitänyt olla tekemässä.
Tuloksena oli, että hänellä oli vapaata aikaa, ja kuten monille miehille käy silloin kun he ovat pitkästyneitä, hänen ajatuksensa kääntyivät naisiin. Hän näki Batseban, Urian vaimon peseytymässä talonsa katolla.
Tunnet varmastikin tarinan: Hän otti Batseban, heidän salaisen tapaamisensa seurauksena Batseba tuli raskaaksi, Daavid sai Batseban aviomiehen sijoitetuksi sotajoukon eturiviin, jotta hän saisi surmansa. Tämä vapautti Daavidin menemään naimisiin leskeksi jääneen vaimon kanssa. Natan kohtasi Daavidin, ja hänen syntinsä annettiin anteeksi – meillä on psalmi 51, jonka Daavid kirjoitti parannuksen tehdessään. Erityisesti jae 10 erottuu: "Jumala, luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi, vahva henki."
Kuka katsoo?
Tuohon aikaan kuningas Daavidilla oli useita kuninkaallisia neuvonantajia, joiden joukossa pääneuvonantajana oli Ahitofel. Hänen viisautensa oli legendaarista ja kuningas Daavid luotti häneen syvästi.
Daavidin poika Absalom kapinoi, kuten 2. Sam. luvut 15-17 kertovat meille. Ahitofel sekaantui Daavidin vastaiseen juoneen antaen tälle tarkoituksellisesti huonoja neuvoja, jotka pelasivat suoraan kapinallisten pussiin. Lopulta kapinalliset eivät kuitenkaan seuranneet hänen neuvoaan ja tietäen joutuneensa tappiolle Ahitofel teki itsemurhan hirttäytymällä.
Hän oli auttanut aloittamaan koko jutun rohkaisemalla Absalomia kapinoimaan, neuvonut häntä siitä, kuinka tehdä se, suunnitellut kuninkaan surmaamisen ja pilannut kaikki mahdollisuudet sovintoon. Miksi?
Paholainen on yksityiskohdissa
On olemassa amerikkalainen ilmaus, jollainen tai vastaava on myös monilla muilla mailla: Paholainen on yksityiskohdissa. Tuota ilmausta käytetään selittämään se, että jokin suunnitelma näyttää hyvältä, mutta todellinen työ ja todelliset ongelmat tulevat suunnitelman toteuttamisessa. Tässä tapauksessa tuo sanonta on aivan kirjaimellinen: paholainen todellakin oli Daavidin vastaisen juonen yksityiskohdissa.
Meille kerrotaan 2. Sam. 11: 3:ssa, että Batseba oli Eliamin tytär. Se itsessään on jo riittävän mielenkiintoista, mutta kun luemme 2. Sam. 23:34:stä, että Eliamin isä oli ei kukaan muu kuin Daavidin suosikki neuvonantaja Ahitofel. Se tarkoittaa, että Batseba oli Ahitofelin pojantytär.
Miksi Ahitofel kapinoi kuningas Daavidia vastaan?
Koska hän oli paikalla näkemässä koko ruman totuuden. Hänen pomonsa kuningas otti omakseen hänen pojantyttärensä tuhoten kaiken kunnioituksen, joka hänellä oli kuningasta kohtaan. Hänen pojantyttärensä aviomies murhattiin, jotta kuningas saattoi kätkeä rakkaussuhteensa ja naisen raskauden. Ahitofel kantoi tuota loukkaantumista sydämessään, missä siitä tuli vihaa, lopulta hän juonitteli pomonsa, kuninkaan kuolemaa.
Jokaisen niiden neljän tilanteen pointti, joita tulemme tutkimaan, on se, kuinka Jumala nivoo asioita yhteen saadakseen suuremman tahtonsa toteutettua, joskus meistä itsestämme huolimatta. Kyse ei ole Ahitofelista ja Absalomista ja heidän juonestaan.
Ei, kyse on Isän Jumalan kyvystä antaa meille Salomo, Vanhan testamentin kaikista miehistä viisain. Kyse on siitä, kuinka huolimatta Daavidin synnistä, huolimatta hänen petoksestaan, Isä Jumala yhä antoi meille Salomon avioliitosta, joka alkoi mitä huonoimmissa olosuhteissa.
Se, että Salomolla oli läheinen ja rakastava suhde isänsä (Daavid) ja äitinsä (Batseba) kanssa, on ilmeistä Sananlaskujen ensimmäisestä yhdeksästä luvusta.
Noissa yhdeksässä ensimmäisessä luvussa Salomo siteeraa sitä, mitä hänen isänsä hänelle kertoi. Sananlaskut 1:1-8 tekee sen selväksi:
"Kuule, poikani, isäsi kuritusta äläkä hylkää äitisi opetusta (tooraa)." (Hän toisti käskyn olla unohtamatta äitinsä sanoja 6:20:ssa)
Kaikkialla kolmessa ensimmäisessä luvussa hän sanoo 'poikani' toistuvasti, kun hän siteeraa isäänsä kuningas Daavidia. Ja luvussa 4: 3-5:ssa Salomo kirjoittaa: "Olin isäni poika, hento ja äitini (Batseba) silmissä rakas… Hän (isäni) opetti minua sanoen… poikani… hanki viisautta ja viisauden myötä hanki ymmärrystä…" (suomennos tässä)
Onko mikään ihme, että Salomon varttuessa tässä rakastavassa perheessä, jossa hänellä oli niin omistautuneet vanhemmat, jotka kehottivat häntä hankkimaan viisautta, että silloin, kun Herra ilmestyi hänelle hänen ollessaan nuori kuningas ja kysyi, mitä hän halusi, Salomo vastasi haluavansa viisautta ja ymmärrystä? (1. Kun. 3: 1-10)
Rohkaistukaamme niin, että riippumatta siitä kuinka pahoin sotkemme asiat, riippumatta siitä kuinka huonoja ne olosuhteet olivat, jotka saimme aikaan ja mitä noista olosuhteista johtui, Herra yhä kykenee toteuttamaan tahtonsa.
Sitäkin enemmän, tuomaan siunauksen tuosta sotkusta!
Etsi sitä, että Isä nivoo elämäsi langat yhteen ja muista, että Daavid kuoli ennen kuin näki poikansa nousevan Israelin valtaistuimelle. Herra oli uskollinen Daavidin lihallisuudesta huolimatta, hänen synneistään huolimatta, toteuttamaan tahtonsa. Vei Daavidin elämää kauemmin saada se toteutumaan, mutta tosiasiassa Hän sai tahtonsa täytetyksi.
Irrota katseesi itsestäsi, rukoillen 'siunaa tämä sotku', ja tartu elämään luottaen Isän kykyyn nivoa asiat yhteen olemaan siunaus.
Uusi esimerkki ensi viikolla, siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL