Kuinka olla olosuhteista riippumaton, osa 2/ 3
Hei kaikki,
Viime viikolla kerroin avoimesti avioelämämme vaikeimmasta ajasta, yhdeksän kuukauden kaudesta, jolloin meiltä vietiin kaikki, mikä meille oli kallisarvoista.
Englanniksi lainaamme Paavalia tähän tapaan: "Voin tehdä kaiken minua vahvistavan Kristuksen välityksellä." Mutta kirjoitin sananmukaisesti kreikaksi: "Pääsen voitolle (dynamiitti)voimalla hänessä, joka minua vahvistaa." Hän kirjoitti tuon sen jälkeen, kun oli sanonut 'astuneensa uuteen ulottuvuuteen, tultuaan vihityksi salaisuuteen'. (jakeet 11-12)
Paavalin kirje Lyydialle ja filippiläisille
Se oli kaikista hänen kirjeistään lämpimin ja avoimin ja antaa meidän kurkistaa hänen tunteisiinsa ja henkilökohtaiseen kasvuunsa Herrassa.
Filippissä ei ollut synagogaa, mutta juutalaiset naiset kokoontuivat rukoilemaan joen rantaan. Siellä Paavali ja hänen kanssamatkustajansa kohtasivat liikenaisen nimeltään Lyydia. Apt. 16:14 kertoo meillä hänen olleen 'purppuranmyyjä', alun perin Tyatirasta, joka on Efesoa lähellä oleva kaupunki nykypäivän Turkin lounaisosassa. Sen lisäksi sanotaan näin: "...jumalaapelkääväinen nainen, oli kuulemassa; ja Herra avasi hänen sydämensä ottamaan vaarin siitä, mitä Paavali puhui."
Huomaa – hän oli jumalaapelkääväinen, muttei ollut vielä uudestisyntynyt.
Voimme spekuloida, että juuri siksi, että Lyydia oli jumalaapelkääväinen, Paavali johdatettiin puhumaan hänelle. Ajattelen tuntemiani ihmisiä, jotka ovat jumalaapelkääväisiä, mutta eivät vielä ole uudestisyntyneitä, sikäli kuin tiedän. He ovat niitä, joita pyydän Isän vetävän puoleensa Joh. 6:45 mukaisesti, sillä he eivät ole kaukana Jumalan valtakunnasta.
Apt. 16: 16-18:ssa Luukas kirjaa, että 'meidän mennessämme rukouspaikkaan' (joen äärelle) tyttö, jossa oli tietäjähenki, seurasi heitä huutaen ääneen: "Nämä miehet ovat korkeimman Jumalan palvelijoita, jotka julistavat teille pelastuksen tien." Se murehdutti Paavalia, sillä tuossa kaupungissa tuohon aikaan tytössä oleva henki puhui Apollosta, ei Israelin Jumalasta. Saattaa olla, että tuo henki, joka ei halunnut tulla karkotetuksi tytöstä, sai hänet julistamaan tätä siinä toivossa, että Paavali jättäisi tytön huomiotta, jotta henki voisi pysyä tytössä.
Paavali oli hyvin tietoinen kreikkalaisesta kulttuurista ja jumalista, ja häntä suretti heitä ‘monta päivää’ seuranneessa tytössä ollut tietäjähenki
tytön julistaessa Apollon korkeimmaksi jumalaksi. Ainoa kysymys on: 'Miksi Paavali odotti niin kauan, ennen kuin karkotti tuon hengen?'. Kreikankielinen teksti 16:18:ssa sanoo, että Paavali oli syvästi murheissaan, tunsi tuskaa johtuen tämän tytössä olevan hengen itsepintaisesta luonnosta. Ehkäpä hän odotti, koska hän tiesi, että jos hän karkottaisi tuon hengen, se tulisi aiheuttamaan heille suurempaa harmia – todellakin, heidät pidätettiin, pieksettiin ja heitettiin vankilaan.
Ehkä hän oli huolissaan siitä, että koska kaupungissa oli niin vähän juutalaista kansaa
Että se aiheuttaisi suuria vaikeuksia Lyydialle ja toisille uskoville. Emme tiedä, mutta jossain kohdassa hänen ahdistuksensa oli riittävän suuri niin, että hän kääntyi ja karkotti tuon jutun tytöstä, minkä seurauksena oli pidättäminen ja pieksentä.
Tunnet tarinan: Paavali ja Silas piestiin ja kahlittiin seinään paikallisessa vankilassa. 16: 23-31:ssa päälliköt käskivät vanginvartijaa vartioida heitä tarkasti kuolemanrangaistuksen uhalla ja kahlita heidät vankilan sisimpään osaan. Mutta keskiyöllä toisten vankien kuullessa heidän ylistyksensä, oli suuri maanjäristys ja Paavalin ja Silaan kahleet kirposivat. Vanginvartija, joka näki ovet ja portit avoinna, valmistautui tappamaan itsensä tietäen, että vankien pakoon päästäminen merkitsisi kuolemaa hänelle ja hänen perheelleen. Paavali vakuutti hänelle, että kaikki vangit olivat yhä siellä ja vanginvartija kysyi, mitä hän voisi tehdä pelastuakseen.
Asiayhteydessä
Kyse oli siitä, kuinka vanginvartijan ja hänen perheensä elämä voitaisiin pelastaa telotetuksi tulemiselta sen johdosta, että kahleet kirposivat ja kaikki ovet ja portit avautuivat. Asiayhteydestä irrotettuna kristityt pitävät tätä lupauksena siitä, että heidän koko perheensä tulee pelastumaan, jos he yksin uskovat. Tämä ei ole sen mukaista, mitä Paavali kirjoitti 1. Kor. 7:16:ssa: "Sillä mistä tiedät, vaimo, voitko pelastaa miehesi? Tai mistä tiedät, mies, voitko pelastaa vaimosi?" Kuitenkin monet uskovat, että on raamatullista se, että jos toinen puoliso on pelastunut, niin toinen ja heidän lapsensa tulevat kaikki pelastumaan jossain kohdassa. UT:ssä ei ole sellaista lupausta.
Kuitenkin, ehkä jumalallisen tilanteeseen puuttumisen aiheuttamasta kunnioituksesta johtuen vanginvartija ja hänen koko perheensä alkoi uskoa Jeesukseen ja heidät kastettiin. Lyydian ja hänen perhekuntansa myötä tämä oli Kristuksen ruumiin alku Filippissä.
Kymmenenä vuotena Filippistä lähtönsä jälkeen Apt. 16:ssa...
...hän koki mellakan Tessalonikissa ja hänet täytyi viedä nopeasti pois kaupungista, sitten hän koko hyvin rajallisen menestyksen Ateenassa Apt. 17:ssä. Apt. 18:ssa hänellä oli hyvä menestys Kristuksen ruumiin Korintissa alkamisen myöstä, mitä seurasi siellä voitto liittovaltion tuomioistuimessa. Sitten menestys kahden vuoden ajan Efesossa, mitä seurasi mellakka. Ennen kuin hän kääntyi Jerusalemiin, hän matkusti alituiseen, hänet pidätettiin Jerusalemissa, hän kärsi haaksirikon ja odotti oikeudenkäyntiä Roomassa. Noina 10 vuotena hän kirjoitti meidän termein:
Minut on vihitty siihen salaisuuteen, kuinka olla omavarainen riippumatta ympäristöstäni. Minulla on voima Hänessä, joka minua vahvistaa.
Tänään lause: voin tehdä kaiken Kristuksen kautta, joka minua vahvistaa...
...merkitsee, että koeta jaksaa, pure hammasta ja yritä niin ankarasti kuin voit, voit tehdä sen kaikella voimallasi – mutta se EI ole sitä, mistä Paavali puhui. Hän puhui salaisuudesta, johon hänet oli vihitty, mikä tapahtui hyvin vaikeiden ja hengenvaarallisten olosuhteiden kautta.
Hän oli oppinut olemaan rauhassa joka tilanteessa. Se teki hänestä riippumattoman suhteessa mihin tahansa olosuhteisiin, jotka hänen ympärillään velloivat: hän havaitsi, että keskittymällä henkeensä ja Herran läsnäoloon siellä, hän saattoi pysyä tuossa rauhassa ja etsiä Hänen huolenpitoaan missä tahansa tilanteessa.
TUO on sitä, mitä meidän kaikkien pitäisi tavoitella. Riippumatta siitä, mitä ympärillämme tapahtuu, opimme siirtämään huomiomme henkeemme, jossa Jumalan Henki asuu ja löytämään Hänen rauhansa. Vihityksi tulemiseen liittyy ase asia, että ihmisen täytyy käydä läpi jotakin astuakseen sisään tuohon salaisuuteen.
Se tarkoittaa, että mikä tahansa vaikeus tai stressi, jossa olet juuri nyt, on täydellinen tilaisuus tulla vihityksi siihen salaisuuteen, kuinka olla olosuhteista riippumaton. Ensi viikolla yksityiskohtia siitä, kuinka hallita ajatuksesi ja tunteesi pysyäksesi fokusoituna Häneen, joka antaa sinulle dynamiittivoiman hengessäsi. Siihen saakka, siunauksin,
John Fenn/LL